Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

És azt gondoltad volna, hogy leginkább a fiatal házas férfiak használják szexpartnerkeresésre a Tindert?

2018. március 21. 16:01 - Intimszféra

woman-400574_1920.jpg

Kutatásunkban a Tinder használat motivációit vizsgáltuk. A kérdőívet az interneten tettük közzé, a kitöltőknek a demográfiai adatokon túl a Tinder Motivációs Skála (TMS) alapján arra kellett választ adni, hogy milyen motivációk mentén használják a Tinder-t . A kérdőívet összesen 968 (többségében Index.hu olvasó) töltötte ki, ezt szeretnénk itt is megköszönni.

 Az adatok elemzése során elsősorban nemi különbségeket kerestünk, de figyelemmel voltunk a korcsoportok és a családi állapot szerinti eltérésekre is. A pontosabb eredmények érdekében a kapott válaszokat illesztettük családi állapot, korcsoport és nem szerint.

Az alábbi összefoglaló ábra segítségével tekintsük át röviden, hogy a felhasználókat mely szempontok motiválják a Tinder használat során leginkább.

Látható, hogy első helyen a hosszú távú partnerkeresés szerepel, ezt követi a kíváncsiság (!), majd az időtöltés, szórakozás, illetve a flörtölés található a harmadik és a negyedik helyen, és csak ötödik a szexuális élménykeresés. Ezen adatok alapján úgy tűnik tehát, hogy nem helytálló az a megállapítás, hogy a Tinder kizárólag egy szexpartnerkereső alkalmazás. Tény, hogy nagy különbség nincs az első 5 hely között, de a hosszú távú partnerkeresés első helye nem megkérdőjelezhető.

Jelentősen árnyalja ezt a sorrendet, ha megvizsgáljuk a különbségeket nemek szerinti bontásban, amelyet az alábbi ábra mutat be:

 

A statisztikai próbák szignifikáns eltérést mutattak ki a következő skálákban: partnerkeresés hosszú távra, szexuális élménykeresés, figyelemelterelés, kíváncsiság. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a nők számára fontosabb a partnerkeresés hosszú távra, míg a férfiaknál inkább a szexuális élménykeresés dominál. A kíváncsiság és a figyelem elterelése miatt is inkább a nők regisztrálnak a Tinderre. Míg a férfiaknál gyakorlatilag ugyanolyan pontszámmal első a partnerkeresés és a szexuális élménykeresés, addig a nők számára egyértelműen a hosszú távú partnerkeresés a fontos. Sokkal hátrébb kerül a szexualitás, mint motiváló tényező, megelőzi a flörtölés, párkapcsolat vége, társasági élménykeresés, időtöltés, szórakozás, figyelemelterelés, kíváncsiság is.

Ha az adatokat a családi állapot szerint vizsgáljuk, az alábbi eredményeket kapjuk:

 

Az egyes csoportok (függetlenek, párkapcsolatban élők, házasságban vagy élettársi kapcsolatban élők) között szignifikáns eltérés mutatkozott a szociális elfogadottság, a hosszútávú partnerkeresés, a szexuális élménykeresés, a párkapcsolat vége, az időtöltés, a szórakozás, valamint a kíváncsiság skálákon. A legszembetűnőbb a különség a partnerkeresés, és a szexuális élménykerés esetében. 

Korcsoport szerinti bontásban a következő eredményeket kapjuk:

 

A korcsoport szerint bontás alapján különbséget találunk a következő skálákon: szociális elfogadás, flörtölés, társas nyomás, társasági élménykeresés, időtöltés, figyelemelterelés, szórakozás. A legtöbb ilyen skáláról elmondható, hogy a pontszám az életkor előrehaladtával csökken, vagyis egyre kevésbé jellemző, hogy ezek miatt használná valaki a Tinder-t. Állandó, és elég erős motivációnak tűnik ugyanakkor a partnerkeresés és a szexuális élménykeresés.

Most pedig nézzük az egyes (nemek között szignifikáns eltérést mutató) skálák részletes elemzését. A következő ábra a hosszútávú partnerkeresés értékeit mutatja nem, családi állapot és korcsoport szerinti bontásban.

 

Az adatokról elmondható, hogy szignifikáns különbség van a nemek között, illetve az egyes családi állapotok között is. Látható, hogy a házasságban élő nők használják legkevésbé erre a célra a Tinder-t, míg a házasságban élő fiatal férfiak pedig leginkább, ami elég meglepő eredmény, bár hozzá kell tenni, hogy ebből az alcsoportból kevesebb kitöltőnk volt. Mindenesetre, erre az eredményre egy magyarázat lehet a korai zárás jelensége, ami azt jelenti, hogy az identitás alakulása során megtörtént egy gyors elköteleződés - a házasság - ugyanakkor a keresgélés, önmaga valódi énjének megtalálása kimaradt.

 Az alábbi ábrán a szexuális élménykeresés nem, családi állapot és korcsoport szerinti eredményei láthatók:

 

Bár az ábrán jelentős különbségeket láthatunk, a statisztikai próbák eredménye az, hogy összesen a nem szerint van különbség a felhasználók között, vagyis a férfiak inkább használják a szexuális élménykeresés motivációja mentén a Tinder-t, mint a nők. Sem a családi állapot, sem pedig a korcsoport nem befolyásolja az eredményeket. Ennek ellenére érdekes lehet, hogy például a független és párkapcsolatban élő férfiak gyakorlatilag hasonló értékeket érnek el. Szintén figyelmet érdemel, hogy a párkapcsolatban élő nők 40 év felett gyakorlatilag olyan pontszámot érnek el, mint a független és párkapcsolatban élő férfiak. Szintén figyelemreméltó a házasságban élő férfiak drasztikus pontszám csökkenése.

Figyelemelterelés:

 

Szignifikáns eltérést sikerült kimutatni a nemek között, illetve az egyes korcsoportok pontszámai között a figyelemelterelés skálán is. Jól látható, hogy a nők inkább használják ezzel a céllal a Tinder-t, és hogy a házasságban élők kivételével a kor előrehaladtával emelkedik a pontszám (ami a fiatal nők esetén egyébként elég magasról indul). A nagy kérdés természetesen az lehet, hogy miről kell elterelni a figyelmet egy olyan applikáció használatával, ami az ismerkedést segíti elő?

Kíváncsiság:

 

Az adatok alapján a nők kíváncsibbak, és talán házasságban élő nők alacsonyabb pontszáma miatt, de a családi állapot mentén is jelentős különbségek vannak. Kérdés, hogy mire is kíváncsiak a párkapcsolatban élő 40 feletti férfiak, akiknél jelentős emelkedés figyelhető meg, de ugyanez a hatás jelenik meg a házasságban élő férfiaknál is.

Mindenkinek jó böngészést az eredményekhez!

komment

Segítség, nem áll fel! - a merevedési zavarról (2. rész)

2018. március 04. 11:53 - Intimszféra

A merevedési zavar minden 10. férfit érintő szexuális probléma. A témáról szóló bejegyzés első részében tisztáztam, hogy pontosan milyen esetben beszélhetünk merevedési (vagy erekciós) zavarról, és mikor nem kell aggódnunk. Emellett áttekintettem a merevedési zavar háttéreben leggyakrabban meghúzódó testi  és lelki okokat. A második részben a lehetséges kezelési módokról lesz szó.

1. Párterápia, szexuálterápia

Amennyiben a zavar hátterében feltételezhetően főként pszichés és/vagy párkapcsolati okok állnak, akkor mindenképpen javasolt a szexológiai konzultáció és/vagy a párterápia. Ezek az ülések nagyon hasznosak lehetnek a pár közötti intimitás/szexualitás javításában, ami a merevedési zavar hatására sérülhetett. A partner bevonása azért is lehet fontos, mert gyakran a partner - akaratán és tudtán kívül - nyomást helyez a férfira, súlyosbítva ezzel a problémát. A megfelelő információk azonban segítenek pontosabb képet kapni a zavar pszichés vagy testi hátteréről, ezáltal segítve a megértő, empatikusabb hozzáállás kialakulását. Emellett a zavarban szenvedő férfinak is sokat jelenthet megtapasztalni partnere együttműködő, szeretetteljes hozzáállását. Önmagában az a tény, ha ketten, együtt küzdenek meg egy problémával, erőt adhat a továbbiakhoz és jó hatással lehet a párkapcsolatra.

erectile-dysfunction.jpg

2. Gyógyszeres kezelések 

Jelenleg négy hivatalosan is bevizsgált és engedélyezett, szájon át szedhető gyógyszer áll rendelkezésre a merevedési zavar kezelésére. Ezeket általában az aktus előtt 20-30 perccel kell bevenni, de a hatóidejük változó. Mind a négy gyógyszer hatékony, és csak szexuális ingerlést követően okoz erekciót.  

Nagyon jó hatékonysággal alkalmazhatók a különféle injekciós kezelések is. A páciens (esetleg partnere) - az orvos általi tréninget követően - a pénisz tövébe bead egy injekciót. Az injekció beadását követően 15 perc múlva várható az erekció. Injekciók közül többféle termék is elérhető, a beadás elsajátítása pedig nem bonyolult.

Egy tűmentes, ám igen hatékony beavatkozás az ún. transzuretrális terápia. Ebben az esetben egy speciális, egyszer használatos applikátor segítségével kis mennyiségű gyógyszert juttatunk a húgycsőbe. A gyógyszer a húgycső falán keresztül szívódik fel és 5-10 percen belül erekciót okoz. 

Előfordul - bár nem túl gyakori -  hogy valamilyen hormonális kezelésre van szükség a merevedési zavar kezelésében. A leggyakrabban a férfi nemi hormon, a tesztoszteron alacsony szintje okozhat problémát. A jó hír, hogy ez a hormon pótolható hormonkészítményekkel. 

Amennyiben bármelyik típusú gyógyszeres kezelésben gondolkodunk, akkor azt kizárólag urológus/andrológus szakorvossal konzultálva, kivizsgálást követően írassuk fel, illetve az orvos felügyelete mellett alkalmazzuk! A különféle internetről rendelt, sokat ígérő csodaszerek forrása bizonytalan, nem ellenőrizhető. Szerencsésebb esetben ezek a szerek nélkülöznek mindenféle hatást, azonban kevésbé szerencsés esetben akár még egészgéskárosító hatásuk is lehet. Tehát csak óvatosan! 

pill-3184911_1920.jpg

3. Mechanikus eljárások

Többféle, a vákuum elvén alapuló eszköz létezik, amely segíthet a kellő merevedés elérésében. Ezek az ún. péniszpumpák. Ezen eszközök többsége úgy épül fel, hogy a pumpához egy műanyag cilinder és egy vagy több gyűrű csatlakozik. Ebbe a cilinderbe kell helyezni a péniszt, ahol a pumpa bekapcsolásával a cilinderből távozik a levegő, ezáltal vákuumhatás lép fel, melynek hahtására vér áramlik a péniszbe, létrehozva ezáltal a merevedést. Ha megvan a megfelelő mértékű erekció, akkor fenntartásához egy gumiszalagot kell kötni a pénisz tövére. Ekkor a cilinderben megszűnik a vákuum és a cilinder eltávolítható. A pumpa általában manuálisan vagy akkumulátorral működtethető.

4. Sebészeti beavatkozások

A merevedési zavar kezelésére szolgálhatnak az ún. péniszprotézisek, amelyeket sebészeti úton lehet beépíteni a hímvesszőbe.

Két típusuk létezik, az egyik - egy olcsóbb eljárás során - félmerev rögzítő elemeket építenek be a péniszbe, amelyek segítségével egy folyamatos, nagyjábóli merevedés érhető el. Ugyanakkor a pénisz visszahajlítható, amikor éppen nincs szexuális aktivitás. A másik típusú szerkezet már összetettebb. Ebben az esetben egy hidraulikus eszköz kerül beépítésre a péniszbe, amely egy - a herezacskóba ültetett - pumpa működtetésével hozza létre a merevedést.

korai.jpeg

Mivel a péniszprotézisek beültetése az erektilis szövetek sérülését okozza, az orvosok ezt a megoldást csak akkor javasolják, ha egyéb kezelések nem hoztak eredményt.

Sebészeti beavatkozás lehet szükséges abban a néhány esetben is, ha a pénisz vérellátásának nem megfelelő működése okozza a merevedési zavart.

Amint az előző részben is írtam, az Európai Szexuális Medicina Társaság szerint a legtöbb férfi esetében vegyesen vannak jelen szervi és pszichés okok, így érdemes lehet az orvosi és a pszichológusi segítséget párhuzamosan igénybe venni, amennyiben van rá lehetőségünk.

 

Forrás: Az Európai Szexuális Medicina Társaság honlapja

 

 

 

komment

Pszichológiai kisokos

2018. február 02. 15:41 - Intimszféra

Mi a pszichológia?

A Terápia c. sorozat sokat lendített a pszichológus szakma megítélésén és segített a pszichológushoz járás mítoszainak felszámolásában is, mégis, még mindig nagyon sok a tévhit a lélekkel foglalkozó szakemberek kapcsán. A posztban igyekszem a legalapvetőbb információkat tisztázni arról, hogy mivel foglalkozik a pszichológia, a pszichológus, mikor érdemes hozzá fordulnunk és mi fog történni, ha megtettük az első lépést.

mental-health-2019924_1920.jpg

Szó szerint lélektant jelent, az emberi lélekkel, viselkedéssel foglalkozó tudomány. Művelője a pszichológus, ez általában a bölcsészkaron megszerezhető végzettség. Ehhez 5 évet kell tanulni. Alapvetően az emberrel, emberi viselkedéssel foglalkozó tudományról van szó. Sokféle szakma tartozik ide, hiszen a pszichológus lehet kutató (igen, a brit tudósok is ide tartoznak), dolgozhat az orvostudományok területén, léteznek iskolapszichológusok is, akik az oktatásban dolgoznak, de ezzel a végzettséggel egészen jól el lehet boldogulni a versenyszférában is, pl. szervezetpszichológusként, aki a dolgozók és az adott intézmény fejlesztésével foglalkozik. Bár elsőre nem egyértelmű, de a jelenleg egyre hangsúlyosabb szerepet kapó mesterséges intelligenciák fejlesztésében is nagy szerepük van a pszichológusoknak, de például a marketing, a reklám vagy akár a politika világában is jól használható ez a fajta tudás. A köztudatban mégis a „pszichológushoz járok” kép él, ami csak egy szűk szelete a valóságnak.

Mi az a sok minden, amit leírnak, mint végzettség?

A pszichológus diploma megszerzése csak a kezdet. Innen sokféle irány létezik. Vannak úgynevezett módszerpsecifikus képzések (például: autogén tréning, kognitív viselkedésterápia, pszichoanalízis, pszichodráma, pár- és családterápia, stb.), amelyek egy konkrét módszert tanítanak meg. Ezeket aztán lehet alkalmazni, használni az egyes ülések során. Léteznek szakképzések, a legismertebbek a klinikai szakképzés, tanácsadó szakképzés, egészségpszichológus szakképzés, stb. Ezek a képzések ráépülnek a pszichológus végzettségre, mélyebb tudás megszerzését teszik lehetővé. A szakképzés bizonyos formái bemenetet jelentenek a pszichoterapeuta képzésbe. Hogy valaki végül pszichoterapeuta legyen szükséges 5 egyetemi év, 2-3-4 év szakképzés, illetve 2-3 év pszichoterapeuta képzés. A harmadik nagyobb irány a tudomány, amikor a pszichológus kutat és publikál. Itt lehetséges a doktori fokozat megszerzése. Természetesen az egyes képzések egymással kombinálhatóak, ha valaki ezt bírja pénzzel és erővel. Adódik a kérdés: az a legjobb, akinek tenger sok végzettsége van és még dr. is? Nem biztos, a lényeg a személyes kapcsolat. Ezt pedig csak úgy lehet megtapasztalni, ha kipróbáljuk.

Oké, elmegyek egy pszichológushoz. Mi fog történni?

Először is választani kell valakit, majd egyeztetni egy időpontot. Érdemes pontosan érkezni, max 5-10 perccel az időpont előtt. Az első találkozáskor történik meg a keretek megbeszélése, valamint egy tájékozódás arról, hogy mivel is érkezik a kliens. A keretekbe beletartozik az időkeret, a lemondás feltételei, a fizetés, és minden olyan dolog, ami a közös munka során szerepet kaphat. Az első beszélgetésnek, interjúnak nagy szerepe van abban is, hogy ez az első személyes találkozás. Kiderül, hogy a résztvevők tudnak-e a későbbiekben együtt dolgozni. A közös munka az úgynevezett szerződés megkötésével kezdődik, ebben közösen kijelölik a célt, meghatározzák a találkozások körülbelüli számát. Maga a szerződés nem szokott papíron, aláírva megjelenni, inkább egyfajta elköteleződést jelent. Természetesen nem biztos, hogy ez létrejön, ennek oka lehet unszimpátia, vagy akár az is, hogy a pszichológus nem érzi magát kompetensnek az adott problémában.

Ha megyek, akkor baj van velem?

madness-2924179_1920.png

Meglehetősen negatív a pszichológia megítélése ma Magyarországon. A leggyakoribb mondat, hogy „dehogy megyek, nem vagyok én bolond!”. Sokféle probléma létezik, nem kell rögtön a komoly mentális betegségekre gondolniElőfordulhat hogy maga az élethelyzet változása okoz nehézséget, esetleg a szociális kapcsolatokban (párkapcsolat, családi élet) jelentkezik valamiféle zavar, megjelenhet veszteség, vagy bármilyen olyan helyzet, ami az egyénnek nehézséget okoz. Az is lehet, hogy önismereti, szemlyiségfejlesztési céllal fordul valaki pszichológushoz. Természetesen komolyabb problémák is előfordulhatnak, azonban az esetek nagy részében van megoldás. Szóval ettől még nincs baj senkivel, aki pszichológushoz jár, sőt. 

Drága, miért nincs ingyen?

Nagyon alacsony a száma a Magyarországon elérhető TB támogatott pszichológiai ellátásnak. Ennek okát a döntéshozók tudják, miközben az világosan látszik, hogy jóval többre lenne szükség. A magánellátás ebben az értelemben egy szolgáltatás, aminek van egy ára. Érdemes ezt összevetni egy masszázs óradíjával, esetleg egy szervíz által alkalmazott óradíjjal.

Bár a testünkre nagyobb összegeket költünk (kozmetikumok, edzés, bármi, amivel a külcsínt javíthatjuk), a lelkünk jelentősen kevesebb törődést kap. Közben pedig nehéz szétválasztani a testet-lelket, a következmények gyakran jelennek meg testi tünetekben, amelyekre viszont sokan választják a gyógyszereket, és ezzel beindul egy ördögi kör.

És hát azért sincs ingyen, mert a pszichológus is a piacról él, ráadásul nagy felelősséget is vállal munkája során.

Pszichiáter vs pszichológus

Mivel ezt a témát már sokan sokszor megtárgyalták, de továbbra is azt tapasztalom, hogy nagy a bizonytalanság ezzel kapcsolatban, röviden leírom, hogy mit is jelent a két megnevezés. A pszichiáter orvos – orvosi egyetemet végzett, éppen ezért gyógyszert is felírhat, ha szükségesnek látja. A pszichológus – ugyan lehet egészségügyi ellátásra jogosult - nem ír fel gyógyszert. Sokszor dolgoznak együtt teamben. A két szakma össze tud érni a pszichoterápiában, mivel az orvosok is elvégezhetik a pszichoterapeuta képzést. Hogy kihez érdemes fordulni? Nehéz kérdés, erre csak a probléma pontos ismeretében lehet válaszolni. Gyakori az is, hogy a pszichológus pszichiáterhez küldi a klienst, és a tanácsadás, terápia gyógyszer mellett folyik tovább. De az is megtörténik, hogy a pszichiáter javasolja a terápiát.

Mi az az ülés?

Amikor ott ülsz a pszichológusnál. Vagy mondjuk egy csoportban. Egyszerűen így hívják.

chair-1049325_1920.jpg

Meg tudom beszélni a problémáimat a barátaimmal, nem kell pszichológus (meg ciki is).

Nagyon jó és nagyon fontos, ha vannak barátok. És érdemes is megbeszélni velük a problémákat. A pszichológus azonban olyan külső nézőpontot is tud mutatni, amelyet a barátok pontosan a barátságuk okán nem. Ezen kívül egy pszichológussal olyan kapcsolat alakul ki, amely egy teljesen más minőség, és mint ilyen, jelentős támogatást, elfogadást tud nyújtani. Emellett, a pszichológusban pont az a jó, hogy ő nem kell, hogy a barátod legyen. Neki az a feladata, hogy őszinte és objektív maradjon, illetve fenntartson egy olyan biztonságos keretet, amibe akár időnként nehéz, vagy negatív érzelmek is elférnek. A barátokkal – lássuk be- azért ez sokszor meglehetősen nehéz – és nem is cél.

Hogy ciki-e? Ezt mindenki eldönti saját maga. Segítséget kérni biztosan nem az, és a saját személyiségünk fejlesztéséen dolgozni sem az. Ha pedig van haszna a dolognak, akkor talán már nem is kérdés ez így.

Csoport vagy pszichológus?

Ez nagyon változó, és nagyon sok mindentől függ a válasz. Lehetséges, hogy a személyiség fejlődésének bizonyos szakaszában inkább az egyéni munka a hatékony, de később a csoport lesz a jobb. Teljesen más „élmény” mindkettő, de érdemes kipróbálni, hogy meg tudd tapasztalni, hol érzed jobban magad. A kettő együtt ritkán javasolt – érdemes az adott időpontban vagy az egyik, vagy a másik módszer iránt elköteleződni.

 

 

komment

5+1 érv a síkosító mellett

2018. január 14. 09:08 - Intimszféra

A síkosító az egyik legsokoldalúbb és legkönnyebben hozzáférhető szexuális segédeszköz. Ha eddig még nem tetted, akkor itt az ideje, hogy felszerelkezz némi síkosítóval. Mutatjuk, hogy miért.

1. A női ciklus hormonális változásai miatt előfordulhat, hogy bár a vágy megvan, de bizony nedvesedés nincs. Hasonló lehet a helyzet menopauzában lévő hölgyeknél. Az ösztrogénszintben fellépő változások a hüvely szöveteinek fokozott szárazságát okozhatják. Ez pedig elég kellemetlenné is tudja tenni az együttlétet. De ha előkerül a síkosító, akkor megszűnik a probléma.

2. Az óvszerhasználatot is kellemesebbé varázsolhatja egy kis síkosító. Arra viszont figyelj, hogy ne károsítsa az óvszer anyagát! Fontos lehet még az is, hogy bár semmiképpen nem fogamzásgátló szer, de a legtöbb síkosító lassítja a spermiumok mozgását.

feet-2605664_1920.jpg

3. Ha kedvesedet vagy saját magadat kézzel kényeztetnéd, akkor is jól jön, ha van kéznél síkosító.

4. Ha szeretnéd kipróbálni az anális szexet vagy csak némi anális kényeztetést - akkor mindenképpen használj síkosítót! Ezzel elkerülheted a kellemetlen élményeket vagy az esetleges sérüléseket.

5. Talán ez az egyetlen olyan szexuális segédeszköz, amelyet könnyedén megvásárolhatsz akár egy drogériában is, és a mögötted állók rosszalló tekintetétől sem kell tartanod.

+1 Ha még nem próbáltad, feldobhatja a szexuális életed. Ha egyedül csinálod, akkor is.

A síkosítók közül a vizes bázisúakat javaslom, pl. az Aquaglide egy megbízható, és akár a legnépszerűbb drogériákban is kapható márka. Ebben a videóban pedig részletes útmutatást kaphattok a különféle síkosítókkal kapcsolatban - mikor melyik javasolt, milyen előnyei és hátrányai lehetnek az egyes fajtáknak, stb. Kellemes készülődést!

komment

Best of Intimszféra

2018. január 01. 20:21 - Intimszféra

Top 5 poszt a szexualitásról 2017-ben

Úgy tűnik 2017-ben is sokakat foglalkoztatott a szex. Az Intimszféra blog tavalyi öt legnépszerűbb posztjából kiderül, milyen témákra gerjedtek az olvasók. Best of Intimszféra 2017!


unadjustednonraw_thumb_1e40.jpg

1. Az első helyen a new york-i szexmúzemról szóló poszt végzett - de vajon miért éppen ez? 

default-1464367653-2408-is-masturbation-good-for-you.jpg

2. Úgy tűnik mindenki csinálja, de még mindig sok a tévhit a maszturbációval kapcsolatban. A második helyezett a maszturbációval kapcsolatos hiedelmekről szóló poszt lett. Ön is csinálja? És vannak félelmei?

pe.png

 3. és 4. A harmadik és negyedik legolvasottabb bejegyzés a leggyakoribb férfi szexuális zavarról, a korai magömlésről szólt. 

hooked-on-porn-addiction.jpg

 5. Az ötödik helyen az internetes pornófüggőség kapcsán írt bejegyzés végzett. 

Köszönöm, hogy 2017-ben követte a blogot és/vagy olvasott, írt, kommentelt. Miről olvasna szívesen 2018-ban?

BOLDOG ÚJ ÉVET!

Nagy Marianna

pszichológus, szexológus

 

komment

Segítség, nem áll fel! - a merevedési zavarról (1. rész)

2017. december 30. 15:30 - Intimszféra

Szinte nincs olyan férfi, aki élete folyamán valamikor ne tapasztalná meg, hogy nem tudja a megfelelő merevedést produkálni. De mikortól beszélünk merevedési zavarról és milyen okai lehetnek az egyik leggyakoribb férfi szexuális problémának? 

guy-2617866_1920.jpg

Az angol szakirodalom erektilis diszfunkciónak (erectile dysfunction - ED), a köznyelv még ma is impotenciának hívja azt az állapotot, amikor szexuális izgalmi helyzetben a férfi a kellő stimulálás ellenére, rendszeresen, vagy visszatérő jelleggel, képtelen elérni vagy fenntartani a pénisz merevségét - ily módon képtelenné válik a szexuális aktus megkezdésére vagy befejezésére. A statisztikák szerint minden 10. férfit érinti ez a probléma. Az életkor előrehaladtával nő a merevedési zavar kialakulásának kockázata akár közvetlenül, akár közvetve, pl. az alábbiakban felsorolt szervi betegségek kialakulásán keresztül. Szervi okra akkor kell gyanakodni, ha a merevedési zavar fokozatosan alakul ki, és egyre rosszabb lesz.

A leggyakoribb szervi okok a következők lehetnek:

 • A pénisz nem megfelelő vérellátottsága, amely adódhat érszűkületből vagy egyéb vénás betegségekből, vagy akár a diabétesz következménye is lehet
 • A pénisz beidegzésének sérülése
 • Hormonális problémák
 • Gyógyszer mellékhatások
 • Alkohol vagy drogfogyasztás
 • Dohányzás
 • Magas koleszterinszint
 • A pénisz szövetét érintő betegség 
 • Neurológiai betegségek, sztrók 
 • Súlyos krónikus betegségek, pl. vese vagy májelégtelenség 

Pszichés háttér esetében a merevedési zavar hirtelen, mindenféle korábbi előzmény nélkül alakul ki. A leggyakrabban előforduló pszichés okok az alábbiak:

 • Krónikus stressz és ennek mentén kialakuló szorongás - akár otthoni akár munkahelyi eredetű 
 • Párkapcsolati konfliktusok/elégedetlenség (ez a korai magömlés esetében is igen gyakori pszichés ok)
 • Depresszió
 • Szexuális unalom
 • Tisztázatlan szexuális orientáció

erectile-dysfunction.jpg

Így tehát, ha a merevedési zavart kezeltetni szeretnénk, az első lépés mindenképpen egy alapos orvosi kivizsgálás kell, hogy legyen. Előfordul, hogy egy komoly életmódváltás is elegendő, hogy a probléma megszűnjön. Amennyiben azonban a fenti betegségek nem állnak fent, vagy kezelve vannak és a merevedési zavar továbbra sem múlt el, akkor lehet érdemes szexológus, pszichológus felkeresése. Az Európai Szexuális Medicina Társaság szerint azonban a legtöbb férfi esetében vegyesen vannak jelen szervi és pszichés okok, így érdemes lehet az orvosi és a pszichológusi segítséget párhuzamosan igénybe venni, amennyiben van rá lehetőségünk.

Nem tekinthető merevedési zavarnak, ha nem rendszeres vagy visszatérő a merevedési probléma, csupán egy-egy alkalommal fordult elő. Ilyenkor leggyakrabban valamilyen stresszhatás áll a háttérben: munkahelyi vagy párkapcsolati konfliktus, egzisztenciális vagy teljesítmény szorongás. Az alkalmi merevedési problémát okozhatja kimerültség vagy túlzásba vitt alkoholfogyasztás. Az ilyen típusú elszigetelt esetek miatt tehát nem kell aggódni - de éppen ez a nehéz ebben a helyzetben. Az eluralkodó szorongás, aggódás állandósíthatja a problémát, és kialakulhat egy pszichés hátterű merevedési zavar. Korábbi bejegyzésemben írtam egy módszerről, ami hatékonyan kezelheti az ilyen típusú merevedési zavart. 

A merevedési zavar kezelésének további lehetőségeiről részletesen a poszt következő részében írok.

Nagy Marianna

pszichológus, szexológus

 

Forrás: Az Európai Szexuális Medicina Társaság honlapja

komment

Ezért Tinderezik a magyar (Index olvasó...) - 1. rész

2017. december 16. 20:32 - Intimszféra

A korábban bemutatott belga Tinder Motivációs Skála alapján mi is megalkottuk a kérdőív magyar változatát. A posztunk megjelent az Index blogketrecében, így felmérésünk kitöltőinek jelentős részét az Index olvasótábora adta. Ennek eredményeiből olvashattok most egy rövid összefoglalót. Kiderül tehát, miért is Tinderezik a magyar Index olvasó!

love-163851_1280.jpg

A kérdőívet összesen 215-en töltötték ki - ezúton is nagyon köszönjük! - , ebből azonban csak 186 olyan személy volt, aki Tinder felhasználónak vallotta magát. A 186 Tinder-használó közül 119 volt férfi és 67 nő. Az alábbi két ábrán az életkori megoszlás látható nemenkénti bontásban. Gondoltátok volna, hogy a 40 év feletti férfiak a legnagyobb felhasználók?

1. ábra: életkori csoportok férfiaknál, Tinder felhasználók körében

 

 2. ábra: életkori csoportok nőknél, Tinder felhasználók körében

Megvizsgáltuk a nemek közti különbségeket az egyes skálákra vonatkozóan. Ebből az látszik, hogy mind a férfiak, mind a nők leggyakrabban hosszútávú partnerkeresés céljából regisztrálnak a Tinderen. A motivációk között másodikként végzett a kíváncsiság - mindkét nem esetében. A harmadik ok pedig, amiért mind a férfiak, mind a nők használják az alkalmazást az az időtöltés és a szórakozás. A férfiak esetében a szexuális élménykeresés csak a negyedik helyen végzett, a nőknél pedig csak az ötödik. 

3. ábra: az egyes skálák pontszámai nemenkénti bontásban

Érdekes a korcsoportonkénti bontás is, ami azt mutatja meg, hogy hogyan változnak a Tinder használat motivációi az életkorral. Például jól látszik, hogy minél fiatalabb valaki, annál inkább a kíváncsiság viszi rá, hogy regisztráljon. Szintén a legfiatalabb korosztályban a legmagasabb a figyelemelterelés, valamint a társasági élmények keresése mint Tinder használati szempontok.

4. ábra: az egyes skálák pontszámai korcsoportonkénti bontásban

Mivel a Tindert mindenki egy egyéjszakás kalandkereső app-nak tartja, ezért megmutatjuk, hogy a szexuális élménykeresés mentén hogyan térnek el a nemek és az életkori csoportok. Bár a nőknél csak az ötödik, a férfiaknál pedig a negyedik motivációs szempont volt a szexuális élmények keresése, van egy életkori csoport, ahol elég látványosan divergál ez a fajta motiváció. Ez pedig a 35-39 év közötti korcsoport.  Ebben a korosztályban a nőknél visszaesik a Tinder használat motivációjának szexuális jellege, a férfiaknál azonban éppen hogy ebben az életkori csoportban a legmagasabb. Ennek hátterében sok minden lehet. Elképzelhető, hogy a nők ekkor már inkább a családalapításra koncentrálnának, a pasik pedig - talán éppen túl egy váláson - második kamaszkorukat élve, esetleg a kapuzárási pánik szorításában - a szexuális kalandkeresést részesítik előnyben. 40 év felett azonban újra közeledik a Tindert használó férfiak és nők szexuális élménykeresési motivációja. Sőt, ilyen szempontból ebben az életkorban állnak egymáshoz legközelebb a tinderező férfiak és nők.

Ha további eredményekre is kíváncsi vagy, akkor segíts nekünk! Töltsd ki a kérdőívünket ITT! Köszi!

komment

Kultúrtörténeti gyorstalpaló szexuálpszichológiából - 3. rész

2017. november 29. 23:17 - Intimszféra

Az előző posztokban (itt és itt) bemutattam a szexuálpszichológia mint tudomány születését és nemzetközi fejlődését. A mostani bejegyzésben a hazai viszonyokat próbálom felvázolni.

Magyarországon a II. világháború után a pszichológia gyakorlatilag feketelistára került. Az addig virágzó analitikus iskola több világhírű képviselője emigrált, az itthon maradtak pedig illegalitásba kényszerültek. A politikai rendszer nem ismerte el, hogy az embernek lelke lenne, azt pedig, hogy ezzel probléma lehet egyenesen tagadta. Ezért aztán nem is volt pszichológia képzés, illetve az addig működő iskolákat is megszüntették. Ebben a légkörben alapította Dr. Kardos Lajos az ELTE Pszichológia Tanszékét 1963-ban. Ezt követően kezdődhetett el a pszichológushallgatók képzése. Említést érdemel Mérei Ferenc neve is, aki szintén nagyon sokat tett a pszichológia újrahonosításáért. Mint ahogy máshol is, a szexológia Magyarországon is érzékeny terület volt, az első olyan könyv, amely korszerű megközelítésben tárgyalja a kérdést hazánkban, Hirschler Imre: A nők védelmében című kötete volt. 1958-ban jelent meg, újszerű, modern szexológiai szemléletmódban készült. A következő mű meglehetősen nagyobb kihagyás, 10 év után érkezett. l968-ban jelenik meg Dr. Fritz Kahn: A szerelem iskolája című könyve. Nagyon jó kritikát kapott, sokan hivatkoztak rá, mint a „korszerű szerelem, és házasságtudomány forrásmunkája”-ra. Még mai szemmel is alapműnek tekinthető, nagyon jól mutatja be az intimitást, az emberi kapcsolatok világát. A könyv fogadtatása megadta a lökést a magyar íróknak is, egymás után születtek a magyar művek. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány könyvet, amely ebben az időszakban jelent meg:

 • Buda Béla: A szexualitás modern elmélete
 • Dr.Szilágyi Vilmos: Bevezetés a szexuálpedagógiába
 • Dr. Linczényi Adorján-Dr. Radnai Béla-Dr.Vikár György: A szexuális élet zavarai
 • Dr. Lux Elvira:Szexuálpszichológia 
 • Dr. Lux Elvira: Női szerepek
 • Dr. Szilágyi Vilmos: Szexuális kultúránkról
 • Dr. Lux Elvira:Lépéspróbák egymás felé 
 • Dr. Lux Elvira: Szexkontroll 
 • Dr. Lux Elvira: Férfisorsok
 • Dr. Lux Elvira:Hát még nekem!
 • Dr. Lux Elvira: Anyának születtem? 
 • Szilágyi Vilmos:Szexuálpszichológia

Ha a könyvek listáját végignézzük, rögtön feltűnik, hogy a leggyakoribb név dr. Lux Elviráé. Magyarország meghatározó szexuálpszichológusáról van szó. 1969-ben kezd el dolgozni az I. Női Klinikán, mint klinikai szakpszichológus. Meddőségi tanácsadással foglalkozik, ezen belül is a pszichoszomatikus eredetű nőgyógyászati problémákat vizsgálja. Ennek során válik világossá számára, hogy a szexuális élet, és annak lelki tényezői nagy hatással vannak a páciensek állapotára. dr. Kiss Ernő javasolja, hogy foglalkozzon a témával komolyabban is. 1972-ben a Nők Lapja című folyóiratban megjelent Gyenes István cikke: Lesz szexuális tanácsadás Magyarországon címmel. A cikkben említésre kerül dr. Lux Elvira és dr. Kiss Ernő neve. Az olvasók reagálnak, nagyszámú levél érkezik. Az I.sz. Női Klinikán megindult a rendelés, azonban a kezdetekben mint meddőségi tanácsadás.

dr-lux-elvira.jpg

Dr. Lux Elvira

A Budapest VIII.kerületi Szakrendelőben dr. Kiss Ernő és Semjén Anita pedig szexuálterápiát indít, amely később az Orvostovábbképző Intézetben folytatódik. Kiss Ernő "Adatok a szexológiai tanácsadás kérdéseihez - attitűdvizsgálat és kazuisztika" címmel 1974-ben doktori disszertációt ír. 1979-ben elindul dr. Veres Pál tanácsadása a Magyar Ifjúság című újságban. Hosszú időn keresztül kedvelt rovat lesz. Dr. Bágyoni Attila nevéhez egy nagyon érdekes kutatás fűződik. Elkészített egy 51 kérdésből álló kérdőívet, amelyet újságban megjelentetett. A magyar nők véleményére volt kíváncsi a szexualitással, a férfiakkal kapcsolatban. 5500 nő válaszolt, és küldte vissza a kérdőívet. Ezek feldolgozása után állt össze az Üzenet a férfiaknak című mű. Ismeretterjesztő, tanácsadó jellegű alkotás volt, és nagy sikert aratott. dr. Bágyoni Attila elkészítette a kérdőívet a férfiak számára is, ezt 9441 fő küldte vissza. A kutató halála miatt a munkát dr. Székely Lajos fejezte be, és írta meg a Válasz a nőknek című kötetet.

1983-ban megalakul a Magyar Pszichiátriai Társaság Szexológiai munkacsoportja, az elnök dr. Hirschler Imre lett. A titkári teendőket dr. Szilágyi Vilmost látta el. 1985. február 2-án tartják az első magyar szexológiai konferenciát, ahol 15 előadást tartanak. Ezek tartalma publikálásra kerül "Az első magyar Szexológiai Konferencia Referátumai" címmel. A nyolcvanas években egyre inkább lehet beszélni a szexualitásról, intimitásról. Ezt mutatja, hogy 1986-ban megjelent az „Intim” című folyóirat Esztergomi László újságíró, pszichológus szerkesztésében. A kiadvány célja a párkapcsolati, valamint szexuális nevelés, tanácsadás volt. Ennek megfelelően tárgyalta az apás szülést, az intim tornát, az AIDS veszélyeit, illetve a szexualitás különböző tényezőit. Az Élet és Tudomány „A fogamzástól a felnőtté válásig” cikksorozata is ebbe a témakörben mozgott, ez alapján adták ki Oláh Tamás „Fejezetek a szexualitás történetéből” című könyvét. A művet nagy érdeklődéssel fogadta a haza közönség.

A rendszerváltással egyidőben, 1989-ben, megalakul a Magyar Szexológiai Társaság. Elnöke: dr. Lux Elvira, alelnöke: dr. Kiss Ernő, titkára dr. Pándy Mária lett. 1998-ban Szilágyi Vilmos létrehozza a "Magánéleti kultúra - korszerű életvezetés" Alapítványt. Az alapítvány lett a kiadója a Magyar Szexológiai Szemlének, amely negyedévente jelent meg, egészen 2001-ig. Pándy Mária 2012-ben bekövetkezett halálát követően a Szexológiai Társaság jelentős átalakulásokon ment keresztül és kisebb megszakításokkal ugyan, de ma is működik. Képzéseket szervez és tudományos tevékenységet folytat. Lux Elvira tavaly hunyt el, de már évek óta nem vállalt aktív szerepet a társaság működésében. 

A Szexológiai Társaság mellett említést érdemel a Magyar Szexuális Medicina Társaság, amely 2008-ban alakult, célja a elsősorban szervi eredetű, betegségek következtében kialakult női és férfi szexuális problémák, valamint a genitális sebészet területén a gyógyítás, oktatás  és a tudományos kutatás előmozdítása. Emellett az ezen a területen dolgozó hazai szakemberek, orvosok, pszichológusok összefogása, munkájuk koordinálása, támogatása. Az ELTE-n 2015 óta elérhető a szexuálpszichológiai szakképzés is, ami pszichológusoknak biztosít további szakmai specializációt ezen a területen.

A pszichológusokat és orvosokat tömörítő tudományos társaságok mellett kevés olyan szervezet működik, ami a  fiatalok szexuális nevelést tűzte ki céljaként. A hazai szexedukáció terén mindenképpen említésre méltó azonban a Yelon.hu, amely weboldal és alkalmazás is egyben, célja hogy a fiatalok tabumentesen tájékozódhassanak a szexről, szexualitásról. Szexedukációs állami kezdeményezésről nem tudok - pedig a szexuális egészség komoly népegészségügyi kérdés. Ha csak azt nézzük, hogy a szexuális úton terjedő betegségek és a nemkívánt terhesség leghatékonyabb módon a megfelelő felvilágosító programokkal érhető el, akkor máris belátható, hogy milyen nagy szükség lenne állami szintű fellépésre is ezen a téren. Szexuális neveléssel kapcsolatos korábbi posztjaimat itt és itt olvashatod. 

Összességében a szexológia, szexuálpszichológia hazánkban véleményem szerint nem jut el az emberekhez - egy szűk, szakmai-tudományos réteg és néhány civil szervezet foglalkozik a témával. Egyéni terápiában természetesen van választék szakemberből, de ez a szolgáltatás csak bizonyos társadalmi réteg számára finanszírozható. A helyzet nem sokkal jobb, mint a rendszerváltás tájékán volt - van tehát hová fejlődnünk.

Források:

http://www.szexologiaitarsasag.hu/index.html 

http://www.sexualmedicine.hu/

https://yelon.hu/

http://www.szexualpszichologia.hu/

 

 

komment

Kultúrtörténeti gyorstalpaló szexuálpszichológiából - 2. rész

2017. november 20. 22:05 - Intimszféra

Egzakt értelemben véve a szexuálpszichológia története a XIX. és a XX. század fordulójára tehető, azonban ha elvonatkozatatunk a szigorúan vett tudományos jellegtől, akkor az emberiséggel egyidős. Már az ókorban is születtek leírások az emberi szexualitásról, amelyek aztán az idők során egyre tudományosabb igényességgel fogalmazódtak meg. Ezekről a bejegyzés 1. részében már írtam. Napjainkban a szexuálpszichológia egy olyan interdiszciplináris szaktudomány, amely nélkül szinte elképzelhetetlen az egyén kellő önismerete, hatékony nevelése és gyógykezelése, ezáltal pedig egy egészséges, és felelős társadalom életvitelének kialakítása. A gyorstalpaló 2. része következik.

Újkor – a modern szexuálpszichológia kezdetei

A szifilisz megjelenése és terjedése az orvostudományban is a szexualitásra irányította a figyelmet. Az egyik elsőként kutatott terület az önkielégítés volt, amelyről a kor orvosai, betegek megfigyelése alapján, megállapították, hogy súlyos idegrendszeri károsodásokhoz vezet. Ez a nézet sajnos igen gyakran még a mai napig elterjedt bizonyos körökben. Viktória királynő 63 éves regnálása és a korszakban uralkodó puritán erkölcsök sem kedveztek a szexualitás egészséges, mindennapi megélésének. A maszturbációt kifejezetten bűnnek tekintették és a nemi élet szigorúan szabályozva volt a házasság keretei között. Szerencsére azért még Viktória királynő sem tudott minden emberi és szexuális kapcsolatot saját kezűleg irányítani. Az ipari forradalom és az urbanizáció rohamos előretörése életre hívta a különféle politikai mozgalmakat és vele együtt a feminizmust is. A nők a századfordulóra már jelentős szerepet vállaltak a gazdaságban, a család anyagi fenntartásában is és ezzel párhuzamosan egyre több jogot követeltek mind a politikai életben, mind saját testük felett.

A szakirodalom a modern szexuálpszichológia előfutárának az 1875-ben megjelent Psychopatia sexualis című könyvet tekinti, amelyet egy német ideggyógyász, Krafft-Ebing írt. Ez az első, viszonylag tudományosnak nevezhető munka a szexuális viselkedésről. A kor szemléletet azonban kiválóan tükrözi, hogy az író a különböző szexuális funkciózavarokat az elmebaj tüneteiként értelmezte és javaslatokat is tett a kezelésre. Az első pszichológiai iskolák létrejöttével párhuzamosan azonban fokozatosan megjelent a szexuálpszichológia is, melynek első neves képviselője Havelock Ellis, angol orvos, szexológus volt, aki jelentős szemléletváltást hozott a társadalom szexualitáshoz való viszonyában. Több tanulmánykötetet is megjelentetett Psychosexual Studies címmel, amelyben esetei leírását valamint személyes megfigyeléseit rögzítette az emberi szexuális viselkedésről. Megfogalmazta, hogy a szexualitást mindenki másként éli meg, és nincs éles határ a normális és abnormális szexuális viselkedés között. További nagy jelentőségű felismerései, hogy a maszturbáció mindkét nem esetében, életkortól függetlenül természetes dolog, a női és a férfi orgazmus hasonló mechanizmus útján jön létre, a női frigiditás egy mítosz, valamint hogy a szexuális kapacitás nemenként és egyénenként eltérő és időskorban is fennmaradhat. Ellis liberális nézetei a nemek egyenjogúságáról és a nők saját testük fölött való döntésének jogáról hozzásegítették a feminista mozgalmak előretörését is.

sigmund-freud-400399_1280.jpg

A XX. század elejére már több szexológus is működött. Magnus Hirschfeld német orvos 1919-ben létrehozta Berlinben a világ első Szexológiai Intézetét. Az ő nevéhez fűződik az első Szexológiai Társaság, valamint az első, tudományos jellegű szexológiai folyóirat megalapítása is. Szintén ő volt az elspő szexológus, aki kérdőívet állított össze, amelyben rákérdezett az egyén pszichoszexuális fejlődésének jelentősebb állomásaira – megalkotva ezzel a szexuális anamnézist (Haeberle, 2004). Sigmund Freud 1905-ben publikált 3 esszét a szexualitásról (eredeti címe: Drei Abhandlungen Zur Sexualitat), amelyben megfogalmazta az emberi szexualitásra vonatkozó ösztönkésztetési elméletét. Kifejtette, hogy az ember szexuális késztetése diffúz módon már kora gyermekkorban is megnyilvánul, és öt fejlődési szakaszon – az orális, az anális, a fallikus, a látencia és a genitális – szakaszokon megy keresztül, és éri el végső formáját. Úgy gondolta, hogy a szexuális fejlődés menete megzavarható, és hogy a nem megfelelő fejlődés a későbbiekben testi tünetként jelentkezhet. A szexuális energiát libidónak nevezte, melynek mértéke szerinte minden egyénben különbözik. Az ödipális konfliktus és a kasztrációs szorongás szintén Freud által alkotott szexuálpszichológiai fogalmak, melyekkel a mai szexuálpszichológia még mindig számol. Freud szexuálpszichológiai munkásságának követői között volt Carl Jung, Alfred Adler és Wilhelm Reich is.

Az első modern szexuálpszichológusként Alfred Kinsey-t szokás emlegetni, aki munkatársaival az eddigi legnagyobb szexuális viselkedésre vonatkozó felmérést végezte az amerikai lakosság körében. Először a férfiakra vonatkozó jelentését publikálta 1948-ban „Az emberi hím nemi magatartása” címmel, majd a nőkre vonatkozó vizsgálat eredményei következtek 1953-ban, „Az emberi nőstény nemi magatartása” címmel. A két vizsgálat egyrészt módszertanilag is jelentős újításokat alkalmazott az interjú felvételéval kapcsolatban, másrészt számos korábbi hiedelmet rombolt le a szexualitással kapcsolatban, valamint számos olyan megállapítást is tett, amely nagy mértékben megbolygatta az emberi szexualitásról addig kialakult képet. Kinsey szakított például a spermatakarékosság elvével, cáfolta, hogy a klitorális orgazmus infantilis lenne és megkérdőjelezte a vaginális orgazmus felsőbbrendűségét. A vizsgálat feltárta, hogy élete során az amerikai férfiak 37% elégült már ki homoszexuális kapcsolatban, ugyanakkor a populációban a homoszexuálisok aránya nem több 4-5%-nél. Az ő nevéhez fűződik a Kinsey skála megalkotása is, amely az ember szexuális orientációját egy nullától hatig terjedő skálán írja le, ahol a nulla a teljesen heteroszexuális, a hat pedig a teljesen homoszexuális beállítódást jelenti. 1952-ben a homoszexualitás még szociopátiás személyiségzavar volt, legalábbis a DSM-I. szerint. A Kinsey-jelentések azonban ezt az álláspontot megkérdőjelezték, és párbeszéd kezdődött róla. Kinsey életéről és munkásságáról készült egy egész jó film is (Kinsey, 2004), Liam Neeson főszereplésével.

A szexualitás mint téma bekerült a hétköznapokba, egyre inkább beszéltek és írtak róla. Shere Hite amerikai szociológusnő például könyvet írt a női és a férfi szexualitásról. A terápiás gyakorlatban William H. Masters és Virginia Johnson módszere hozott újítást, mely szerint kezdtek eltérni az addig uralkodó pszichoanalízistől és a személyközpontú terápiás módszereket alkalmazták.  Masters és Johnson az emberi szexualitás tudományos feltárásának és tanulmányozásának úttörői voltak. Az 1950-es években kezdték munkásságukat az amerikai St. Louis-ban, és eredményeikkel a szexuális forradalom kiemelkedő alakjaivá váltak. Masters és Johnson nem csak a munkában, hanem a magánéletben is egy párt alkottak - először szeretőként, később pedig házaspárként. Legkiemelkedőbb eredményeiket a Human Sexual Response c. kötetben publikálták, amely óriási sikert aratott nemcsak a szakemberek, hanem az átlag polgárok körében is. Legnagyobb felfedezéseik közé tartozik, hogy leírták a szexuális válasz 4 fontos szakaszát és megdöntötték a női frigiditás mítoszát. Emellett számos házaspár szexuális problémáit segítettek megoldani "sensate focus" (érzék fókuszolás) terápiájukkal, valamint vizsgálataik során arra is rájöttek, hogy a nők sok esetben megjátsszák az orgazmust. A Netflix-en Masters of Sex címmel készített sorozatot a szexológus sztárpár történetéről. 

masters-and-johnson-image.jpg

(William Masters és Virginia Johnson, forrás: https://source.wustl.edu/2017/11/masters-johnson-honored-lecture-series/)

A Kinsey-jelentések hatására 1967-ben Angliában már nem büntették a homoszexualitást, majd az Amerikai Pszichiátriai Társaság is módosította kézikönyvében a megítélését, így az már nem számított személyiségzavarnak. Ez a nézőpont megjelent Európában is. Hasonlóképpen megváltozott a fogamzásgátlás megítélése is. Bár a hivatalos álláspont szerint ennek oka a fenyegető túlnépesedés volt, azonban erre a problémára azóta sincs megoldás. Viszont a fogamzásgátlás megjelenése lehetővé tette, hogy a nők nyíltabban állhassanak hozzá a szexuális kapcsolatokhoz. Egyre elfogadottabbá váltak a házasságon kívüli szexuális kapcsolatok, és a házasság nélküli együttélés. A hippi korszak újabb szexuális forradalmat hozott. Az 1980-as években azonban az AIDS megjelenését követően – hasonlóan a középkor szifiliszéhez - feléledt a konzervatív hozzáállás. Az AIDS és a szexuális forradalom tükrében a társadalom felismerte, hogy a szexuális kultúra, az egyén szexuális egészsége nem csupán magánügy, hanem orvosi és politikai ügy is egyben. Az Egészségügyi Világszervezet 1975-ben adott ki először hivatalosan deklarátumot a szexuális egészségről, melyet egy újabb követett 2001-ben. Ebben kimondják, hogy a szexualitáshoz minden embernek joga van és a szexualitás a testi-lelki egészség integráns része. Felhívják a figyelmet az egyén felelősségére a szexualitással kapcsolatban, valamint jogait a támogató társadalmi környezetre.

Napjainkban a szexológiai tanácsadás vagy a szexterápiás intervenciók a nyugati társadalmakban szinte mindennaposnak számítanak. A szexedukációs programok, a szexuális felvilágosítás is gyakorta képezi az okatatás részét. Ezeknek a programoknak a kidolgozásában, valamint a szexológia és szexuális medicina mint tudomány terjesztésében és szakmai közösségépítésében jelentős szerepet vállal Európában az Európai Szexuális Medicina Társaság. Amerikában a mai napig fontos szerepet tölt be a szexuális egészség megőrzésében az 1914-ben New York City-ben alapított American Sexual Health Association

A sorozat utolsó bejegyzésében a magyarországi viszonyokat tekintem át hamarosan.

Viszlát!

 

Források:

A Magyar Szexológiai Társaság honlapja: http://www.szexualpszichologia.hu/

Buda, B. (1972). A szexualitás modern elmélete. Budapest, Magyarország: Tankönyvkiadó.

Buda, B. (2002). Szexuális viselkedés. Budapest, Magyarország: Animula Kiadó.

Haeberle, E.J. (2004). Alapismeretek a szexuálterápiáról. Budapest, Magyarország: Animula Kiadó és Magánéleti Kultúra Alapítvány.

Lux, E. (2008). Női szerepek a szexuálpszichológus szemével. Budapest, Magyarország: Saxum Kiadó.

Szilágyi, V. (2005). Szexuálpszichológia - A szexuális egészségvédelem szakkönyvei. Budapest, Magyarország: Medicina Könyvkiadó Zrt.

Szilágyi, V. (1999). A magánéleti kultúráról. Magyar Szexológiai Szemle, 2.

komment

Kultúrtörténeti gyorstalpaló szexuálpszichológiából - 1. rész

2017. november 16. 22:24 - Intimszféra

A szexuálpszichológia, a emberi szexuális viselkedéssel foglalkozó pszichológiai tudományág. A szexuálpszichológiában számos tudományterület - köztük az orvostudomány, a biológia, a pszichológia, a szociológia, az antropológia, a történettudomány és a jogtudomány is - találkozik. Mivel a szexualitás jelensége elválaszthatatlan az emberiség történetétől, ezért a szexuálpszichológia kialakulását, fejlődését és gyakorlatait érdemes mindig az adott történelmi korszak kulturális, gazdaság-politikai, valamint szociális szűrőjén keresztül tárgyalni. Következzen tehát egy kis történeti áttekintés a szexuálpszichológiáról.

Ókor

Az ókori szexualitásról a görög, a római, a kínai és az indiai civilizációk irodalmi és képzőművészeti hagyatékai nyújtanak bőséges információt. Ezekből kiderül, hogy az ókori ember szexuális kultúrája magas szinten volt. A szexualitásra az élet természetes részeként tekintett, szexuális viselkedését pedig a kölcsönös örömszerzés jellemezte. Az ókori ember tisztában volt a nemi élet különböző formáival és „technikáival”. Az ókori görög tudósok közül Hippokratész, Platón, Arisztotelész és Galénosz munkáiban is találhatók adatok a szaporodásról, a fogamzásról, az emberi szexuális viselkedésről, a szexuális funkciózavarokról és gyógyításásukról, a szexuális nevelésről és az erkölcsről. Az indiai kultúrában megszületik a szerelem tudományát bemutató irodalmi alkotás, a Káma Szútra, Vátszjájana tollából. A római költők közül Ovidius Ars Amatoria című műve emelhető ki, amely egyfajta szexuális kultúrát közvetít, a nők elcsábításnak technikáit és a szerelmi szenvedélyt írja le.

kamasutra5.jpg

(Forrás: Ismeretlen - http://www.all-art.org/, Public Domain, Link)

A nők szerepét tekintve az ókori görög társadalom férficentrikus volt, a nők nem vállalhattak politikai szerepet és állampolgárságot sem kaptak. A családi vagyonok megőrzését illetve növelését pedig a nők nemi életének és házasságának szabályozásával igyekeztek biztosítani. Ennek megfelelően a vagyonos családba született nők szexuális funkciója az utódok világrahozása és felnevelése volt. A nőkkel ellentétben a férfiak szexuális élete szabad teret kapott. Feleségük mellett gyakran vették igénybe hetérák és rabszolganők szolgálatatásait, akiket szexuális vágyaik kielégítésére használták. A hetérák a fennmaradt irodalmi emlékek alapján a nemi élet élvezetére és játékosságra tanították férfi „kuncsaftjaikat”. Készséggel alkalmaztak különféle praktikákat és technikákat a férfi szexuális örömének kiteljesítésére. A görög irodalomban a női orgazmusról azonban nem találtak leírást, nagy valószínűséggel a férficentrikusság itt is megmutatkozott. A római kultúrában a női szüzesség, a romantikus szerelem, az anyaság és a női szépség már értékként jelent meg, sok költő epekedik az elérhetetlen és gyönyörű kedves iránt. Ez az értékítélet már a keresztény kultúrával mutat hasonlóságot.

Fontos megemlíteni a homoszexuális kapcsolatok szerepét és elfogadottságát az ókorban. A görögök a heteroszexuális és a homoszexuális kapcsolatokat egyaránt elfogadták, de más-más dimenzióban kezelték őket. A heteroszexuális kapcsolatot materiális szinten megvalósuló, az ösztönök kielégítését szolgáló tevékenységként, „földi” szerelemként fogták fel, míg a homoszexuális kapcsolatot egy magasabb szintre helyezték és „égi” szerelemként írták le. A görög kultúrában a homoszexuális kapcsolatokat a rendkívüli érzelemgazdagság, a testi kapcsolaton túlmutató szellemi reláció és kölcsönösség jellemzte. Nagyon gyakori volt, hogy egy idősebb férfi csábított el fiatalabb fiút. A mai napig példa nélküli a görög társadalom abból a szempontból, hogy társadalmi szinten fogadta el a biszexualitást. Mivel a szexualitás ilyen nagy jelentősséggel bírt a mindennepokban, ezért az orvostudományban megjelentek a különféle férfi potenciazavarok kezelésére szolgáló receptek, főzetek.

khajuraho-882341_1280.jpg

(Forrás: Pixabay)

A római társadalom már sokkal megosztottabb volt abból a szempontból, hogy sokan rosszallással tekintettek a monogámián és heteroszexualitáson kívül eső kapcsolatokra, ugyanakkor még nagyon sokan előszeretettel vettek bennük részt. Különösen a császárkori Róma idején elhíresült orgiák szolgálhatnak erre jó példával, hiszen „amit szabad volt Jupiternek, azt nem volt szabad az ökörnek”. Másszóval, a parasztság számára elérhetetlen, tékozló, mohó és agresszív életformák, a szexuális szabadosság egyre több elégedetlenséget váltott ki, ami végül elindította a kereszténység forradalmát. A kereszténység megjelenésével pedig az ember szexualitáshoz fűződő viszonya is gyökeresen megváltozott.

Középkor

Az ókor szabad szellemisége, szabadossága után a keresztény európai kultúrában sokáig tabuként jelent meg a szexualitás és bizonyos értelemben jelenik meg a mai napig is. Ez részben a keresztény bűnbeesés mítoszának, részben a nők alsóbbrendű nemként kezelése miatt, később a téma orvos-biológiai szemléletének köszönhetően alakult így. A középkor romantikus szerelmi ideáljait a trubadúrok énekeiből és a lovagi költészetéből ismerjük. Lux Elvira (a szexuálpszichológia mo-i "anyja") a trubadúrok felhevült dallamait elfojtott libidójuk egyfajta kiéléseként aposztrofálja. A nőt szűzies, erényes és egyfajta vallásos eredetű nő-kultusz övezi ekkor. Mivel az írásbeliség az egyház és az uralkodóosztály kiváltsága, ezért a szexualitás mint téma szinte teljesen kiszorul a művészetekből; kizárólag szentek, mártírok, bibliai történetek kerülnek megjelenítésre. Ebben az időben a szex kizárólag gyermeknemzés céljából legitimálható. A maszturbációt is szigorúan tiltotta az egyház, bűnnek tekintette és elkárhozásra ítélte azt, aki művelni merészelte. (Ez egyébként az egyik olyan szexuális tabu, ami mai napig jelen van, és rendkívül káros hatással van nőkre és férfiakra egyaránt, akár szexuális funkciózavarokat okozva. Ebben a korábbi bejegyzésben írtam a maszturbációt övező tévhitekről). Emellett népszerű "fogamzásgátló módszer volt az erényöv használata is, amely nemcsak női, hanem férfi kivitelben is elérhető volt - ezt láthatjátok a lenti képen.

unadjustednonraw_thumb_1750.jpg

(Forrás: saját kép)

A késői középkorra azonban erőteljesen fellazulnak a szexualitást övező tabuk. A tudományok fejlődésével, a gazdaság átalakulásával és a városiasodással együtt az emberek kikerültek az egyház kizárólagos fennhatósága alól és egyre inkább hangot adtak egyéni igényeiknek is, beleértve a szexualitást. A reneszánsz Olaszországban a modern anatómia tudomány megszületésének eredményeként a művészeti ábrázolásokban is megjelent az emberi test, a szaporító szervek, a szexuális aktus és a terhesség. Leonardo Da Vinci is végzett boncolásokat, hogy műveiben minél hitelesebben ábrázolhassa az emberi testet. Az anatómia mint tudomány fejlődésének köszönhetően felfedezték és elnevezték a belső nemi szerveket. Ekkor fedezték fel a petevezetéket, a Bartholin-mirigyeket (a hüvelybemenet két oldalán elhelyezkedő mirigyek, amelyek segítik a hüvely nedvesedését szexuális izgalom hatására) és a Cowper-mirigyet is (a férfi nemiszerv előváladékát termelő mirigy).

A XV. századra a szexuális szabadosság a korábbi évszázadokét is meghaladta. Ekkor jelent meg az első komoly szexuális úton terjedő, akkoriban még igen magas halálozással járó nemibetegség, a szifilisz. Az 1600-as évek közepéről származnak az első kondomokról szóló leírások, melyek akkoriban állati bélből készültek. (A bécsi szexkultúrtörténeti kiállításról szóló posztomban meg is nézhetitek, hogy milyen volt egy ilyen középkori óvszer). A "fellazult erkölcsökkel" szemben természetesen társadalmi szinten hamarosan megjelentek az ellenintézkedések, melynek keretében sorra zárták be a bordélyházakat és tiltották a prostitúciót.  A XVI. században ideológiaként megjelent a protestantizmus, amely a reformáció mozgalmával átvezette Európát az újkorba...

Folyt. köv.

 

Források:

A Magyar Szexológiai Társaság honlapja: www.szexualpszcihologia.hu

Buda, B. (1972). A szexualitás modern elmélete. Budapest, Magyarország: Tankönyvkiadó.

Buda, B. (2002). Szexuális viselkedés. Budapest, Magyarország: Animula Kiadó.

Haeberle, E.J. (2004). Alapismeretek a szexuálterápiáról. Budapest, Magyarország: Animula Kiadó és Magánéleti Kultúra Alapítvány.

Lux, E. (2008). Női szerepek a szexuálpszichológus szemével. Budapest, Magyarország: Saxum Kiadó.

Szilágyi, V. (2005). Szexuálpszichológia - A szexuális egészségvédelem szakkönyvei. Budapest, Magyarország: Medicina Könyvkiadó Zrt.

Szilágyi, V. (1999). A magánéleti kultúráról. Magyar Szexológiai Szemle, 2.

 

 

komment

Mutasd a Tindered - megmondom ki vagy!

2017. november 03. 22:42 - Intimszféra

Tinder-használat és személyiség

Az előző posztban azt jártuk körbe, hogy milyen motivációi lehetnek a Tinder használatának. (Az ehhez kapcsolódó kérdőívünket itt találod, köszönjük, ha kitöltöd!) Ezt a gondolatmenetet folytatva most azzal foglalkozunk, hogy milyen eltérések figyelhetőek meg a Tindert használók és nem használók személyiségvonásaiban, valamint hogy ezek a személyiségvonások milyen összefüggésben vannak az egyes motivációkkal.

A bemutatott kutatásban a személyiségvonások felmérésére az úgynevezett Big Five kérdőívet használták. Ez a kérdőív gyakran használt, megbízható eszköz, 5 skála mentén ad eredményt a személyiségről. Ezek a következők: Lelkiismeretesség, Barátságosság, Extroverzió, Neuroticizmus, Nyitottság.

Kis Big Five határozó:

 • A Lelkiismeretesség skálán magas pontszámot elérők általában kevesebb célt tűznek ki maguk elé, de azt kitartóan próbálják meg elérni. Az alacsonyabb pontszámot elérők esetében jellemző, hogy több célkitűzésük van, melyek között figyelmük megoszlik.
 • A Barátságosság skálán elért pontszám kifejezi, hogy viselkedésének kialakításakor az adott személy hányféle mintához alkalmazkodik. A magas pontszámot elérők számos, külső forrásra támaszkodnak és hajlamosak lehetnek alárendelni saját szükségleteiket másokénak. Az alacsony pontot elérők ezzel szemben belső értékrendjükre támaszkodnak és gyakran mennek szembe a normákkal. Rájuk jellemzőbb a versengés, valamint saját szükségleteik előtérbe helyezése.
 • Az Extraverzió skálán magas pontszámot elérők életében jóval több emberi kapcsolat van jelen, mint az alacsony pontszámot elérők életében. Az extrovertáltak akkor érzik jól magukat, ha sok ember van körülöttük, a magányt nehezen tűrik, szemben introvertált társaikkal, akiknek jóval kevesebb számú kapcsolata van, ugyanakkor lelkiállapotuk gyaran kiegyensúlyozottabb. Az introvertált típusú egyének kevésbé gyakran válnak vezetőkké, mint az extrovertáltak.
 • A Neuroticizmus skálán elért pontszám azt mutatja meg, hogy az egyén milyen módon éli meg a stresszt és hogyan küzd meg vele. A skálán magas pontszámot elérők érzékenyebben reagálnak a stresszorokra, míg az alacsonyabb pontszámot elérők inkább a racionális, kevésbé érzelem-vezérelt típusba tartoznak.
 • A Nyitottság skála a különféle tapasztalatokra való nyitottságról árulkodik, illetve megmutatja, hogy milyen széles a szóban forgó személy érdeklődési köre. Azok, akik ezen a skálán magas pontszámot érnek el kíváncsi, ún. felfedező típusok: fogékonyak az újdonságokra, a művészetekre, de az önismeretre is . Érzelmi életük gazdag, értékrendejük liberális. A skála másik végén azok a személyek helyezkednek el, akik konvencionálisabb típusok, érdeklődési körük fókuszáltabb, kevesebb tárgyra, azonban nagyobb figyelemmel irányul.

(A fenti típusok mindegyike skálán értelmezendő, tehát a magas és alacsony pontszám között még számos dimenzió megtalálható.)

Nézzük, milyen különbséget talált egy holland kutatócsoport a Tinder használók és a Tinder-t nem használók között. Az alkalmazás használói magasabb pontszámot értek el az Extroverzió és a Nyitottság skálán, és alacsonyabb pontszámot a Lelkiismeretesség skálán. Tehát azt mondhatjuk, hogy akik felhasználók, nyitottabbak az újdonságokra, az új tapasztalatokra, ugyanakkor talán nem kötik őket annyira az erkölcsi normák. Tulajdonképpen ezekben a megállapításokban semmi meglepőt nem találunk, hiszen, ha belegondolunk, egy modern, új platformon létrehozott eszköről van szó, amely gyors és hatékony ismerkedést tesz lehetővé, és éppen a gyorsasága miatt megfelelő lehet az alkalmi szexuális kapcsolatok kialakítására is.

love-163851_1280.jpg

Lássuk, hogy mit találunk, ha a motiváció és a Big Five skálák összefüggéseit vizsgáljuk - immár csak a Tinder felhasználók körében. Úgy tűnik, hogy a Lelkiismeretesség skálán elért magasabb pontszám esetén nagyobb a valószínűsége annak hogy a felhasználók ténylegesen hosszú távú kapcsolatot keresnek, nem pedig szórakozásra, időtöltésre használják az alkalmazást.

Az Extroverzió skála esetén azt találták, hogy az inkább introvertált személyek szociális készségeik fejlesztésére használják a Tinder-t, mivel annak online módja miatt könnyebb számukra itt megjelenni. Érdekes módon az inkább extrovertált személyiségek az unalom miatt gyakorta használják az alkalmazást szórakozásra, az idő eltöltésére. Bár azt várnánk, hogy a magasabb pontszám összefüggésben van a kockázatosabb szexuális viselkedéssel, ez nem jelent meg a statisztikai próbákban.

Hasonlóképpen nem volt összefüggés a Neuroticizmus skála és az alkalmi szexuális kapcsolatok gyakorisága között. A válaszadók neme viszont befolyással volt erre, a férfiak sokkal nagyobb arányban használják a Tinder-t alkalmi szexuális kapcsolatok miatt, mint a nők.

Természetesen az nem járható út, hogy minden Tinder randit azzal kezdjünk, hogy partnerünk orra alá dugunk egy Big Five kérdőívet, majd kiértékeljük, és ez alapján döntjük el, hogyan tovább. Fontosabb lehet inkább az, amit az előző posztban is kiemeltem: az önismeret, és az önazonos viselkedés nagy mértékben növeli esélyünket arra, hogy olyan partnert találjunk, akit szeretnénk. Nem érdemes valótlant állítani sem a bemutatkozáskor, sem pedig később – csak a csalódások számát növelhetjük meg ezzel. További sikeres ismerkedést (a Tinderen is)!

Ha Te is hozzájárulnál a Tinder használat motivációit vizsgáló mini-kutatásunkhoz, akkor kérünk, hogy töltsd ki rövid (2-3 perc) kérdőívünket!

Források: 

Timmermans, E., & De Caluwé, E. (2017). To Tinder or not to Tinder, that's the question: An individual differences perspective to Tinder use and motives. Personality and Individual Differences110, 74-79.

Mirnics, Zs. (2006). A személyiség építőkövei: típus-, vonás-és biológiai elméletek. Bölcsész Konzorcium.

 

 

komment

Szex és New York

2017. október 27. 22:48 - Intimszféra

unadjustednonraw_thumb_1e40.jpg

Szeptemberben alkalmam nyílt meglátogatni a new york-i Museum of Sex-et, ahol remek kultúrtörténeti kiállításokon keresztül mutatják be hogyan formálta a történelem, a technológia és az aktuális korszellem az egyén nemiséghez, szexhez, szexualitáshoz való viszonyát.

A new yorkiak nem félnek a témától - a múzeum a manapság legelegánsabbnak számító sugárúton, a Fifth Avenue-n, luxusmárkák üzleteinek, és az Empire State Building-nek a szomszédságában található. A 19. század végén és a 20. század elején ez a terület még New York vörös lámpás negyede volt, ahol egymást érték a bordélyházak, kaszinók, éjszakai bárok. (Érdekesség: ezen intézmények üzemeltetői nem voltak restek védelmi pénzt fizetni az arra kapható new yorki rendőröknek. A new york-i rendőrkapitány, bizonyos Alexander S. Williams  "Tenderloin" (bélszín) negyednek nevezte el a környéket, mert a védelmi pénzből már bélszínt is fogyaszthatott ebédre. Ez az elnevezés később is fennmaradt.)

A 2002-ben nyílt Museum of Sex azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az emberi szexualitás történetét, evolúcióját és kulturális vonatkozásait. Az intézmény nem csak kiállításokkal, hanem publikációk és kulturális programok szervezésén keresztül is igyekszik felvilágosító tevékenységet végezni, valamint elősegíteni a szexualitást érintő párbeszédet. Emellett komoly tudományos, oktatási és egészségügyi beágyazottsággal is rendelkezik, ami elősegíti, hogy tevékenysége a társadalom szélesebb rétegeihez is eljusson. Együttműködő partnerei között megtaláható a Kinsey Intézet, a University of New York gender és szexkutató központja, illetve a Planned Parenthood Szövetség. A múzeum előterében működik egy szexuális kiegészítőket, fehérneműket és egyéb kellékeket áruló shop is.

Nézzétek meg a múzeumban készült fotókat és egy kis videót, amelyek természetesen a múzeum engedélyével készültek. 

 

komment

Love me Tinder, avagy 13 ok amiért Tinderezünk

2017. október 05. 22:43 - Intimszféra

Klasszikus probléma: hol ismerkedjek?

Az utóbbi pár év egyik „legsikeresebb” megoldása a fenti kérdésre kétségkívül a Tinder. Újszerűségét a hagyományos randioldalakhoz képest az adja, hogy a lehetséges partnereket lokáció mentén ajánlja fel, és kölcsönös szimpátia esetén van lehetőség az ismerkedésre. Míg a randioldalak használata esetén gyakorta jelentett problémát a kéretlen levelek sokasága, vagy a szimpatikus partner fizikai távolsága, a Tinder ezeket a problémákat egy csapásra eltüntette.

mobile-phone-1419274_1920.jpg

Fontos szempont az is, hogy a mobiltelefon használatával az ismerkedés gyakorlatilag bármikor lehetségessé vált, nem kellett megvárni azt, amikor le lehetett ülni a számítógép elé. Gyorsabb is lett az ismerkedés folyamata: míg a randioldalak esetén általában hosszasabb levelezés előzi meg az első találkozást, addig a Tinder használatával az első randi akár a sikeres„match”-et követően szinte azonnal megvalósulhat. Érdekes, hogy mindeközben a felhasználók 1/3-a nyilatkozik úgy, hogy nem találkozna senkivel az alkalmazás felhasználói közül, sőt, a randioldalakról sem. A kutatások alapján úgy tűnik, hogy a fiatalabb korosztály (18-30) inkább a Tinder-t preferálja, míg az idősebbek szívesebben használják a randioldalakat. Természetesen sok kritika is éri a Tindert, leginkább az alkalmi szexuális kapcsolatok gyakoribbá válása miatt, hiszen ellenzői úgy vélik, hogy felhasználóinak ez a fő motivációja.

Adott tehát egy alkalmazás, ami kétségtelenül népszerű, egyszerű, jól használható, gyorsítja az ismerkedést, mégis használói jelentős része nem találkozna másokkal. És közben sokak szerint a Tinder az egyéjszakás kalandok keresőinek való. De vajon milyen motivációk húzódnak meg valójában a Tinder-használat mögött? Egy friss belga kutatás ezt próbálta meg feltérképezni, és megalkották a Tinder Motivation Scale-t (Tinder Motivációs Skála). Első lépésben a felhasználókkal készített mélyinterjúkat elemezték, ezekből azonosítottak különböző motivációs szempontokat, majd ezeket validálták 3 különböző kutatásban, 1000 fő feletti mintákon. Az eredmények alapján összesen 13 főbb motivációs szempontot azonosítottak a felhasználók körében.

smartphone-569076_1920.jpg

Nézzük, melyek is ezek!

Úgy tűnik, hogy fontos, sőt hangsúlyos szerepet kapnak a különféle társas motivációk. Szerepel ezek között, az elfogadottság érzésének megélése, a szociális képességeik fejlesztése (akár a flörtölésen keresztül), és a közvetlen környezet által kifejtett nyomás az alkalmazás használatára. Megjelenik a valahova tartozás igénye is, amely a Tinder kapcsán elsőre meglepőnek tűnhet, de mivel ez az ember egyik alapvető társas motívuma, ezért valójában nagyon is releváns.

Egy másik nagy csoportot lehet alkotni a szexualitás, partnerkeresés mentén. Ide sorolható a klasszikus párkeresés, a szexuális tapasztalatok bővítése (akár egyéjszakás kalandok, vagy lazább kapcsolatok révén), illetve a szexuális orientáció tisztázása, megtapasztalása.

A harmadik csoporba tartozó motivációk meglehetősen heterogének. Olyan szempontok jelentek meg itt, mint például a kíváncsiság, a figyelem elterelésének igénye, az idő eltöltése, az utazás kellemesebbé tétele. Sokan regisztrálnak a Tinder-re szakítás után, azzal a szándékkal, hogy az ex-et tegyék valahogy múlt időbe.

A kutatás talán legfőbb érdekessége, hogy egyértelműen kiderül belőle, hogy nem minden felhasználó az alkalmi szex reményében regisztrál ide, sőt. Látható, hogy nagyon sokféle szempont játszik szerepet abban, hogy valaki használni kezdi a Tindert. Úgy tűnik, a legfőbb motiváció a Tinder felhasználók körében is valamiféle kapcsolódás kialakítása - akár egy éjszakára, akár hosszabb távra.

 

Érdemes lehet feltenni azt a kérdést is, hogy vajon csak a Tinder az egyetlen felület, ahol megszülethetnek az egyéjszakás kalandok? Úgy vélem nem. Ennél azonban sokkal fontosabb kérdés, hogy mit tudsz tenni, hogy minél jobban jöjj ki egy ilyen ismerkedésből? Ugyanazt, amit a klasszikus ismerkedés során. Fontos, hogy a saját motivációddal tisztában légy – ehhez pedig arra van szükség, hogy ismerd önmagad, vagyis az önismeretre. Semmi kivetnivaló nincs abban, ha a szex miatt regisztrálsz, vagy ha csak randizgatni jársz el a Tinder használatával. De fontos, hogy ezt tudd, és így is viselkedj, valamint ezt partnered számára is világossá tedd. Érdemes tehát tisztáznod a saját motivációidat, amely egyáltalán nem biztos, hogy lefedhető a fenti szempontokkal.

Mivel minket is érdekel, hogy miként viszonyultok a Tinder-hez, ezért elkészítettük az alábbi rövid kérdőívet. Töltsétek ki, ha Benneteket is érdekel és van rá 2-3 percetek!

A Tinder-használat motivációs szempontjai - kérdőív

Forrás: Timmermans, E., & De Caluwé, E. (2017). Development and validation of the Tinder Motives Scale (TMS). Computers in Human Behavior70, 341-350.

 

 

komment

A stressz vajon mi?

2017. szeptember 03. 17:39 - Intimszféra

Gyakran halljuk, gyakran mondjuk: „stresszes vagyok”. Mi is a stressz? Milyen élettani és pszichés folyamatok húzódnak meg a háttérben, milyen hatással van ránk a stressz, és mit tudunk tenni ellene? Egyáltalán kell-e tenni ellene? Ebben a posztomban ezt a témakört járom körbe.

work-2005640_1920.jpg

Az élet sója

Selye János (1976) világhírű vegyész, belgyógyász, endokrinológus stressz-elmélete szerint a stressz az élőlények nem specifikus válasza bármilyen igénybevételre. Szervezetünk a homeosztázis elérésében érdekelt, vagyis arra törekszik, hogy egyensúlyi állapotot tartson fenn. Hétköznapi életünkben ezt az egyensúlyi állapotot sok minden befolyásolhatja. Ezek a befolyásoló tényezők lehetnek fizikai hatások, pszichés változások, de gyakorlatilag bármilyen ingert ide sorolhatunk. Szervezetünk ezekre az ingerekre reagál, megpróbálja az egyensúlyi állapotot ismét elérni. Az adott ingerekre lehetséges egy speciális válasz, ami csak az éppen aktuális ingernek szól, illetve megfigyelhető egy általános reakció is, amely minden ingernél megjelenik, segítve az alkalmazkodást. Ezt az általános választ nevezte el Selye János stressznek. A stressz tehát egy általános reakció, amely a szervezet alkalmazkodását segíti. Selye egyenesen az "élet sójának" nevezte a stresszt, amely hasonlat arra utal, hogy a stressz nem feltétlenül rossz, azonban nélkülözhetetlen az élet különböző káros hatásainak leküzdésében, a változó környezethez történő alkalmazkodásban. Ez alapján Selye megkülönböztet pozitív és negatív stresszt- másnéven eustresszt és distresszt.

Mi okozza?

quotes-933816_1920.jpg

A különféle – szervezetünket egyensúlyi állapotából kibillentő, alkalmazkodásra késztető – ingereket stresszornak nevezzük. (Vagyis, amit a közbeszédben stressznek nevezünk, az valójában stresszor). Mi lehet stresszor? Gyakorlatilag bármi, és ebben a tekintetben nem teszünk különbséget a kellemes és kellemetlen ingerek között. Az egészen nagy traumáktól az új helyzetekig, eseményekig, változásokig, belső pszichés feszültségig bármi megjelenhet stresszorként. Abban, hogy mit értékelünk stresszorként nagy szerepe van annak, hogy miként ítéljük meg saját befolyásunkat az adott helyzetben – minél nagyobb a bizonytalanság, annál nehezebb az alkalmazkodás, annál inkább stresszorként élünk meg egy adott körülményt, eseményt, történést, stb. Mindennapi életünkben számos olyan esemény van, amelyek elkerülhetetlenek és stresszel járnak. Holmes és Rahe összegyűjtötték és pontozták ezeket az eseményeket. Bár nem ezt gondolnánk, de a táblázatban látható, hogy az örömteli események is jelentős stresszt okozhatnak. 

Esemény

Pont

Házastárs halála

100

Válás

73

Börtön

63

Közeli családtag halála

63

Baleset vagy betegség

53

Házasság

50

Állás elvesztése

47

Terhesség

40

Új beosztás

29

Iskola kezdete/vége

26

Karácsony

12

  

Mi zajlik a szervezetünkben, amikor stressz ér minket?

Evolúciós szempontból nézve bármilyen minket érő változás akár fenyegető is lehet. Így tehát a szervezetnek fel kell készülnie arra, hogy megfelelő választ adjon; szükség esetén felkészüljön saját maga védelmezésére, vagyis a túlélésre. Cannon amerikai orvos és neurológus elmélete (1914) szerint egy akut stresszreakciónak kétféle kimenetele  lehet: vagy úgy döntünk, hogy megküzdünk a számunkra fenyegető ingerrel - legyen az fizikai vagy pszichés fenyegetés - vagy elmenekülünk előle. Ez az ún. „fight or flight” – küzdj vagy menekülj vészrekació.

cat-1234950_1920.jpg

Mindkét válasz lehet adaptív, vagyis segítheti a túlélést, és mindkét lehetőség esetén szükség van a szervezet erőforrásainak mobilizására. Ezt a funkciót a szimpatikus idegrendszer látja el, a folyamatban pedig nagy szerephez jut a hypothalamus. A hypothalamus szabályozza szervezetünkben a víz és táplálékfelvételt, a szexuális magatartást, az endokrin rendszeren keresztül a hormonelválasztást, a kardiovaszkuláris rendszert, a düh és félelmi reakciókat, valamint az alvás-ébrenléti ciklust is.

Nem mindegy azonban, hogy egy-egy stresszor folyamatosan vagy csupán esetenként van jelen az életünkben. Különbséget kell tennünk az akut és a krónikus stresszreakicók között. Önmagában a stressz nem jelent problémát, a szervezet rendelkezik olyan válaszokkal, amelyek segítenek bennünket a megküzdésben. Akkor lehet gond, ha a stressz krónikussá válik, ebben az esetben a válaszreakció is megváltozik.

Bármilyen - számunkra stresszesként megélt helyzetben - a hypothalamus aktiválja a szimpatikus idegrendszert, amely a mellékvese velőállománya által adrenalint és noradrenalint választ ki, amely a vérbe kerül. Az adrenalin hatására a vázizmok megfeszülnek, a pupilla kitágul, a vérnyomás és a szívfrekvencia emelkedik. Szervezetünk felkészül, hogy a megfelelő választ nyújthassa. A későbbiekben a kognitív kiértékelés során dől el, hogy mi lesz a kimenet, harc vagy menekülés. A stresszválasz lezajlását követően helyreáll a homeosztázis, vagyis szervezetünk egyensúlyi helyzete.

stress-624220_1920.jpg

Előfordul azonban, hogy a stresszor jelenléte folyamatos, vagyis krónikus stresszről beszélhetünk. Ilyenkor a hypophysis ACTH-t (adrenokortikotróp hormon) választ ki, amely mellékvese kéregállományában növeli a glükokortikoid hormon elválasztását, amely a vérbe ürül. Ennek következtében emelkedik a vércukor szintje, fokozódik az izmok és a zsírszövetek lebontása, csökken az immunrendszer aktivitása, emelkedik a vérnyomás. Ebben az állapotban különböző pszichés tünetek jelenhetnek meg, mint például a szorongás, depresszió. Hosszútávon ez a folyamat oda vezet, hogy szervezetünk képtelen az egyensúlyi helyzet visszaállítására és folyamatosan készenlétben áll, hogy megküzdjön a stresszorral. Ennek eredményeként végül kimerülnek a szervezet erőforrásai, amely komoly fizikai illetve mentális állapotromláshoz, funkciózavarokhoz, betegségekhez vezethet. A krónikus stressz állhat a hátterében számos daganatos, szív és érrendszeri megbetegedésnek, a 2-es típusú cukorbetegségnek, pajzsmirigy betegségeknek, szexuális zavaroknak, alvászavarnak valamint egyes pszichés problémáknak.

A stresszreakciók egy speciális esete, amikor ugyan csak egyszeri, de igen súlyos, az életet közvetlenül veszélyeztető stresszhatás éri az egyént. Ilyen lehet pl. egy háború, egy súlyos betegség vagy baleset, bármilyen abúzus, vagy egy terrortámadás átélése. Az élettani válasz megegyezik a krónikus stresszre adott reakcióval, de néhány speciális tünete is van, amelyek közül az egyik leglényegesebb az ún. emlékbetörések és az emlékeken történő rágódás, amelynek során az egyén újra és újra átéli a traumatikus élményt. Ezt az állapotot poszttraumás stresszszindrómának hívja a pszichológia.

Mi tudunk tehát tenni, hogy javítsunk életminőségünkön?

holiday-2120259_1920.jpg

Az első lépés az lehet, hogy beazonosítjuk a stresszt okozó tényezőket, a stresszorokat. Ezt követően lesz lehetőségünk arra, hogy tegyünk ellenük. Ehhez elengedhetetlen, hogy reálisan értékeljük helyzetünket, és tisztában legyünk magunkkal, vagyis tudjuk, hogy mi jelent számunkra nehézségeket. Nagy segítséget jelent ebben az önismeret, ami más okok miatt is fontos lehet.

Ha már tudjuk, milyen stresszorok vannak jelen életünkben, akkor kialakíthatunk stratégiákat, amelyekkel csökkenthetőek a minket érő hatások. Amennyiben lehetséges, sokat segíthet az életmódváltás, a rendszeres sport és a kisállattartás is. Emellett a stresszel való megküzdésen igen hatékonyak a relaxációs módszerek. Ezek közül is az egyik legjobb az autogén tréning, amely egyrészt önismereti fókusszal is használható, másrészt pedig a hétköznapokba illeszthető módszer, amely a szimpatikus idegrendszerre gyakorolt hatása révén képes a szervezet stresszválaszának csökkentésére.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban meg kell említeni a mentális egészségvédelmet is. A pszichológushoz járás még mindig kevéssé elfogadott idehaza, pedig a lélektani munka nagyon sokat tud segíteni abban, hogy tudjuk kezelni a stresszt. A pszichológus segítségével feltárhatóak az egyes stresszorok hátterében álló okok, amelyeknek a megértése már önmagában sokat segíthet. Emellett a terápia során a stresszt okozó helyzet átkeretezése, valamint a megküzdési mechanizmusok tanulása/újratanulása által elérhető, hogy a korábban zavaró helyzetek ne okozzanak többé problémát.

Milyen kimenetele lehet a stresszel való találkozásnak?

Lehetséges a megküzdés, és az abból elért növekedés. Nem törvényszerű, hogy a stressz hatására csak negatív változások következnek be. Ilyenkor a szervezet coping mechanizmusai révén adaptív választ képes kialakítani, amely következményeként legközelebb már jól reagálunk az ingerre, és nem alakul ki a krónikus stressz. Jó hír, hogy a megküzdés különféle formái tanulhatók, pl. kognitív viselkedésterápia során.

Még olyan súlyos és felzaklató stresszesemények után is, mint pl. egy súlyos baleset vagy betegség, szexuális abúzus vagy egy természeti katasztrófa - is megtörténik, hogy a túlélők egyfajta pszichés növekedésről számolnak be az élmények feldolgozását követően. Ez az ún. poszttraumás növekedés jelensége.

A másik véglet a nem adaptív válasz. Kialakulhat a tanult tehetetlenség állapota, amikor megéljük a kontrollvesztést, megjelenik a szorongás, akár a pánikbetegség vagy a depresszió. Konkrét testi tünetek is jelentkezhetnek: gyomorfekély, magas vérnyomás okozta problémák, szexuális funkciózavarok. A tanult tehetetlenségre jellemző a negatív előrevételezés, az önértékelési zavarok. Előfordulhat szerhasználat – a drogok, az alkohol segít elfedni a valós problémákat, a nehéz helyzetet.

Látható, hogy nem vehetjük félvállról a stresszt – azonban rajtunk múlik, hogy hogyan küzdünk meg vele. Ha stressz-kezelésben segítségre van szükséged, írj a tanacsadas@intimszfera.hu email címre.

 

komment

Jobb szexuális életet szeretne? Próbálja ki ezt!

2017. augusztus 19. 07:32 - Intimszféra

3+1 ok, amiért a szexológus ajánlja az autogén tréninget

Az autogén tréning (AT) az egyik legtöbbet kutatott és orvosilag is megalapozott, ún. pszichoszomatikus relaxációs módszer, melyet J. H. Schultz német pszichiáter dolgozott ki. A módszer lényege, hogy a test ellazításán és ezen élmények tudotosításán, majd feldolgozásán keresztül segít egyensúlyba hozni mentális, lelki és fiziológiás működésünket. Az "autogén" görög eredetű szó, azt jelenti, "önmagából fakadó". A módszer neve arra utal, hogy a tréning hatására képessé válhatunk saját belső erőforrásaink felszabadítására és kontrollálására, ezáltal beindítva a szervezet öngyógyító folyamatait.

De hogy jön ide a szex?

1. Szorongás-oldás - Az autogén tréninget elsősorban a stressz kezelésére, a szorongáscsökkentésére, illetve a szorongással összefüggő testi tünetek enyhítésére alkalmazhatjuk. A szex, illetve a szexuális teljesítmény kapcsán gyakran alakul ki szorongás, ami különféle szexuális funkciózavarokat is okozhat - mint például korai magömlés, anorgazmia vagy merevedési zavar.(Korábbi cikkeimet a szorongás és szexuális funkciózavarok kapcsolatáról lásd itt és itt). Ha időt szánunk ennek a relaxációs technikának az elsajátítására, akkor csökkenhet a szexuális aktus teljesítményhelyzetként való megélése, aminek köszönhetően aztán csökken az ezzel kapcsolatos szorongás is. Ez pedig segíthet a korábbi funkciózavar tüneteinek megszűntetésében.

2. Testtudatosság és önismeret - Az autogén tréning során a testérzeteinkkel dolgozunk, így ez remek lehetőség, hogy tudatosabbak és elfogadóbbak legyünk testünkkel kapcsolatban. Ez egy olyan intim társas helyzetben, mint a szexuális együttlét, azért lehet nagyon fontos, mert ha ismerjük a saját testünket, valamint tisztában vagyunk saját vágyainkkal és igényeinkkel, akkor könnyebben, felszabadultabban osztjuk azt meg partnerünkkel és szorongásmentesebb lehet az együtt töltött idő. Továbbá a megjelenő testérzetek mélyebb értelmezésén keresztül önismeretünk is mélyül, tisztábban láthatjuk magunkat, vagy például saját kapcsolati motivációnkat. (A szexualitás és önismeret kapcsolatáról szóló posztomat itt olvashatod).

woman-506120_1920.jpg

3. A szexuális vágy növelése -  Az autogén tréning egyik alapvető hatása, hogy optimalizálja az autonóm idegrendszer működését, amely olyan funkciókat foglal magában többek között mint a szívritmus, légzés, emésztés, vérnyomás szabályozása. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy nőknél az alacsonyabb nyugalmi szívritmus összefüggést mutat a szexuális vágy zavaraival. Egy amerikai kutatásban szexuális vágyzavarban szenvedő nőket vizsgáltak. Autogén tréninget alkalmaztak náluk és a tréning előtt, illetve után is genitálisan megmérték szexuális izgalmi állapotukat. Azt tapasztalták, hogy már egyetlen alkalom autogén tréning is növelte a nyugalmi szívritmust és a szexuális izgalmi indexet. Ezek az eredmények arra mutatnak, hogy az autogén tréningnek jótékony hatása lehet a szexuális vágyra.

+1. Jobb életminőség, javuló szexuális élet - Az autonóm idegrendszer harmonikusabb működésének köszönhetően javul az egészleges életminőség: nyugodtabb lesz a pihenésünk, fokozódik teljesítőképességünk, növekszik ellenálló képességünk, energikusabbak leszünk, jobban kezeljük a stresszt és a különféle pszichés feszültségeket. Ennek eredményeként szociális kapcsolatainkban is kiegyensúlyozottabbak leszünk, így összességében a párkapcsolatra és a szexuális életre is pozitív hatással lehet, ha birtokában vagyunk ennek a relaxációs technikának. 

Mire jó még, és kiknek ajánlott?

Az autogén tréning jótékony hatását igazolták koncentrációs zavarok, alvászavarok, migrén, különféle krónikus testi betegségek (pl. inzulinrezisztencia, diabétesz, asztma, stb.) illetve bizonyos nőgyógyászati betegségek esetén is.

Az autogén tréning elsajátítása nem igényel előzetes képzettséget, azonban nem javallott pszichotikus állapotok illetve súlyos kardiovaszkuláris betegségek esetén. Emellett elengedhetetlen része a tréningnek az egyéni és napi rendszerességű gyakorlás.

Ha szeretnél még többet tudni az autogén tréningről, akkor itt tovább olvashatsz.

 

komment

Szex...and the city

2017. január 25. 13:38 - Intimszféra

img_0513.JPG

"Szex Bécsben" címmel kultúrtörténeti kiállítást rendezett a bécsi városi múzeum (Wien Museum). A tárlat azt járta körbe, hogy az osztrák fővárosban az urbanizáció milyen radikális változásokat hozott a szexuális kultúrában a 19. századtól napjainkig. A modern városi színtér szabad teret, anonimitást és a társadalmi kötelezettségektől való szabadulást kínált. Ugyanakkor a modern technológiák egyre inkább lehetővé tették a megfigyelést, amely új szabályozási formákat és a szexualitás megnyilvánulásainak kategorizálását is maga után vonta. A kiállítás igyekezett megjeleníteni, hogy miként van jelen a szabadság és az elnyomás kettőssége minden egyes szexuális találkozásban - az első flörtölő pillantástól az aktus utáni jól ismert cigiig. A vágy mely formái élhetők meg nyíltan és melyek csak titokban? Milyen következményekkel járhat a társadalmi szabályok megszegése?  A város és a szexualitás viszonya olykor érzéki, máskor sokkoló vagy éppen botrányos. Mindenesetre az biztos, hogy sem az erkölcsi prédikációk, sem a rendőri intézkedések nem képesek teljes mértékben kontrollálni, hogy mi zajlik a privát hálószobákban, a titkos találkahelyeken vagy éppen az utcák sötétjében. És azt hiszem, ez nem csak Bécsre igaz. :) Néhány fotót mutatok Nektek a kiállításról, amiket a múzeum engedélyével készítettem.

Tovább
komment

Szeresd magad - és felejtsd el ezeket a hiedelmeket a maszturbációról!

2016. november 11. 09:26 - Intimszféra

Amennyire felvilágosult korban élünk, annyira erősen tartják magukat bizonyos téves hiedelmek a szexualitással kapcsolatban. Ilyenek a maszturbációhoz köthető mítoszok is, amelyekkel én is gyakran találkozom szexológusként. Pedig a maszturbáció kifejezetten hasznos eszköze saját testünk megismerésének, és ezáltal a kölcsönösen örömteli szexualitás elérésének.
default-1464367653-2408-is-masturbation-good-for-you.jpg

Tévhit #1 - A maszturbáció sérülést okozhat a nemi szerveken.

A nemi szervek valójában meglehetősen ellenálló szervek, hiszen az evolúció során reprodukciós céllal fejlődtek ki. Tehát a klasszikus értelemben vett manuálisan történő maszturbáció, a simogatás, a dörzsölés, férfiak esetében a fityma föl-le történő mozgatása nem okoz sérülést, még akkor sem, ha többször vagy hosszasan végezzük az önkielégítést. Egy-egy hosszabb "menet" után jelentkezhet bőrpír vagy fokozott érzékenység a külső nemi szerveken. Ez azonban elkerülhető, ha síkosítót használunk, ami történhet akár nyállal, vagy kereskedelmi forgalomban kapható síkosítóval is. Fontos megjegyezni, hogy extrém helyzetek és eszközök használata (pl. különféle tárgyak nemi szervbe történő felhelyezése) valóban sérüléshez vagy akár fertőzéshez vezethet, ezért ezek alkalmazása csak nagy körültekintéssel és megfelelő előkészítéssel javasolt.

Tévhit #2 - A maszturbáció mentális problémákhoz vezet.

A legrosszabb, amit a maszturbáció okozhat, az a bűntudat érzése. Ez gyakran - de nem feltétlenül! -  erősen vallásos családban nevelkedők esetében fordul elő, akik fiatal serdülőként sokszor hallhatták, hogy a maszturbáció természetellenes, perverz és bűnös szokás. A tény azonban az, hogy a maszturbáció egy teljesen normális és egészséges tevékenység, ami sem fizikai, sem mentális zavarokat nem okoz. Sőt, kifejezetten hasznos lehet saját testünk megismerésére, az erogén zónáink felfedezésére - amit aztán partnerünknek is megmutathatunk. Továbbá, saját magunknak örömet szerezni azért is "hasznos", mert maszturbáció során dopamin és endorfin szabadul fel az agyban. Az előbbi jutalomérzés kialakulásához vezet és csökkenti a stresszt, az utóbbi pedig a fájdalomérzetet - így például a menstruációs görcsöket is - csökkentheti. Megjegyzendő, hogy - mint minden egyéb ártalmatlan tevékenység - a maszturbáció is ölthet kóros mértéket. Aggodalomra akkor lehet ok, ha az önkielégítés több órát vesz igényben, köré szerveződik a mindennapi tevékenység, zavarokat okozva ezzel a normál életvitelben. Ha úgy érzed a maszturbációd átvette az irányítást az életed felett, keress fel pszichológust vagy szexológust. Egy korábbi posztomat a pornófüggőségről és a függőségek általános neurológiai hátteréről itt olvashatod.

Tévhit #3 - A maszturbációval elpazaroljuk szexuális energiáinkat

Nos, ez nem így van. Nem egy meghatározott orgazmusszámmal születünk, ami - ha sokat maszturbálunk - elfogy. A fizikailag megtapasztalható orgazmusok száma életünk során végtelen. Természetesen az egyszeri alkalommal megtapasztalható orgazmusok száma egyénenként változó. Van, aki képes többszörös orgazmusra egy aktus vagy egy önkielégítés során, van, aki nem. Idős korban is képesek vagyunk orgazmusra, akár önstimuláció, akár partnerrel történő együttlét alatt. Az életkor előrehaladtával csökkenhet a vágy (ez azonban nem feltétlenül törvényszerű!) és az izgalmi állapotba kerüléshez szükséges ingerek is változhatnak, de ennek nem oka az, ha valaki fiatalabb korában sokat maszturbált. Mivel a prosztata folyamatosan termeli az ondóváladékot, a herék pedig a spermiumokat, a férfiak ondótermelése vagy spermaszáma sem csökken hosszútávon maszturbáció következtében, maximum időlegesen (1-2 nap), ha nagyon sok ejakuláció történt egymás után.

Tévhit #4 - A vibrátor használata függővé teszi a nőket és nélküle nem élvezik a szexet

A vibrátorok valójában segítségére lehetnek a nőknek, hogy eltérő erotikus ingerekre is reagálni tudjanak. Segítségével saját szexuális válaszkészségeik egy szélesebb spektrumát fedezhetik fel, ami által nemcsak elfogadóbbá válhatnak saját erotikus énjükkel szemben, hanem jobb szexpartnerekké is. Emellett intenzitásuk miatt általában felgyorsítják az orgazmus elérését. Mindazonáltal még gyakori használatuk sem változtatja meg a nők azon képességét, hogy más típusú szexuáis ingerekre is reagáljanak. Ha pedig valaki vibrátor segítségével szeret a csúcsra jutni, azzal sincs baj, attól az még nem függőség, csupán egyéni preferencia. Sok pár építi be akár előjátékként, akár a női partner csúcsra juttatásához szexuális eszköztárukba a vibrátort.

Tévhit #5 - A maszturbáció rossz hatással van a párkapcsolatra

Felnőttként párkapcsolatban élve sokan úgy gondolják, hogy a maszturbáció többé már nem szükséges, sőt egyenesen rossz hatással van a kapcsolatra. Ez nem így van! Mind a maszturbáció, mint a partnerrel történő szeretkezés különböző élményt nyújt. A partner szex nem helyettesíti a maszturbáció élményét, amikor csak önmagunkra figyelünk és fordítva: az önkielégítés nem nyújtja azt az élményt, amikor egy másik emberrel összhangban, örömet okozva és örömet kapva élvezzük a szexet. A kettő jól megfér egymás mellett. A maszturbáció bizonyos esetben kifejezetten hasznos is lehet. Segíthet például kiegyensúlyozni időszakosan eltérő szexuális igényeket (pl. gyerek születése után). Számos szexuális funkciózavar - például a korai magömlés - terápiájában a maszturbáció és a maszturbációs készségek fejlesztése kulcsszerepet játszik. (A korai magömlésről írt korábbi posztjaimat itt és itt olvashatod.) Baj akkor van, ha partnerünkkel szemben következetesen a maszturbációt választjuk és a párkapcsolatból eltűnik a közös szex. Ennek hátterében párkapcsolati zavar, intimitás problémák húzódhatnak meg. Ilyen esetben is érdemes lehet szexológiai/pszichológiai tanácsadást igénybe venni.

Nagy Marianna

szexológus tanácsadó, viselkedéselemző

www.intimszfera.hu

 

Felhasznált irodalom: Herbenick, D. et al. “Sexual Behavior in the United States: Results from a National Probability Sample of Men and Women Ages 14-94,” Journal of Sexual Medicine (2010) 7(5):255.

komment

Az internetes pornófüggőségről

2016. október 01. 09:54 - Intimszféra

Manapság sok szó esik az internetes pornó elharapózásáról, és hogy mindez milyen hatással van emberi kapcsolatainkra. Viszonylag evidens, hogy ha egy párkapcsolatban az egyik fél túl sok pornót néz, és ezzel párhuzamosan egyre kevesebb időt fordít a közös szexuális együttlétekre, elhanyagolja párját, akkor az hosszútávon ártalmas és romboló hatással van a kapcsolatra. Idegtudományi vizsgálatok azonban kimutatták, hogy nem csak a partnerkapcsolatokra van káros hatással a pornó túlzott fogyasztása. 

hooked-on-porn-addiction.jpg

Egy több tanulmány eredményeit összefoglaló cikk szerint agyunk úgy reagál a túlzásba vitt pornónézésre, mint a túlzott szerhasználatra, tehát függőséget eredményez. Képalkotó eljárásokkal bebizonyították, hogy ugyanazok a működési minták lépnek életbe a rendszeres és túlzott pornónézéssel, mint amikor rendszeresen alkoholt vagy kábítószert fogyasztunk nagy mennyiségben. Ami viszont ennél is durvább az az, hogy a huzamosan fennálló függőség hatására nem csak a működése változik meg az agyunknak, hanem a szerekezete is.

Az idegrendszerünk rendelkezik egy ún. jutalomközponttal, amely az agyunk egyik ősibb, az agykéreg alatti területén található limbikus rendszer része. A jutalomközpont egy több struktúrából álló rendszer, melynek részei kapcsolatban állnak egymással, és külső vagy belső ingerek hatására változtatják működésüket. A limbikus rendszer elsősorban a létfenntartással kapcsolatos tevékenységek (evés, ivás, szex) valamint az alapvető érzelmek kialakulásában játszik szerepet. 

A jutalmazó rendszer akkor lép működésbe, ha valamilyen pozitív élményt tapasztalunk. Ilyen élmény lehet a csokievés, a sport, vagy ha orgazmusunk van. Ekkor dopamin szabadul fel az idegvégződésekben, mely a jutalmazó rendszer részeit stimulálja. Ez a folyamat a memória idegrendszeri kapcsolatain keresztül rögzül, és később már motivált, tudatos viselkedésként jelenik meg - tehát keresni fogjuk a következő lehetőséget, hogy jutalomhoz jussunk, mert emlékezni fogunk rá és megtanuljuk, hogy az nekünk jó. Ez a kis videó szuperül összefoglalja a jutalmazás-megerősítés ördögi körét.

Mivel a jutalomközpont kapcsolatban van a viselkedést és gondolkodást irányító frontális agyi struktúrákkal, ezért a tartósan fennálló függőségek megváltoztatják a viselkedésünket és kihatással vannak a gondolkodásunkra. Strukturális képalkotó vizsgálóeljárásokkal kimutatták, hogy azoknál, akik súlyos pornófüggők, az agy szürkeállománya a frontális területeken elvékonyodik és egyfajta leépüléshez hasonló állapotot - ún. frontális szindrómát eredményez. Ez az állapot olyan drasztikus viselkedéses változásokat okozhat mint a kontrollvesztés, gátlástalan viselkedés, figyelemzavar, a motiváció hiánya vagy a kritikátlanság. Az ilyen viselkedés pedig könnyen vezethet a szociális és intim kapcsolatok leépüléséhez, a munkahelyi teljesítmény csökkenéséhez és az egyén elszigetelődéséhez. 

A függőségek - köztük a pornófüggőség - kialakulásához vezető első lépcsőfok tehát, amikor ugyanakkora hatás eléréséhez egyre több és egyre erősebb stimulusra lesz szükség - vagyis emelni kell az adagot, mert a szervezet már jól tolerálja az ingert. A második fázisban már kialakulnak az elvonási tünetek, amelyek csillapítására a függő személy még többet vesz magához a függőséget okozó szerből vagy tevékenységből. Ezt követi a harmadik fázis, amikor a függő személy sóvárogni fog a jutalom iránt és tudatosan úgy fogja irányítani viselkedését/cselekvését, hogy hozzájusson a függőséget okozó szerhez/tevékenységhez. Ilyenkor gyakran már testileg-lelkileg összetörtek és a szer vagy az adott tevékenység csak a függőséggel járó rossz érzések, vagy kábítószer esetén fájdalmas testi tünetek enyhítésére elegendő. A kör bezárult, kinyitni pedig csak külső segítséggel és kemény munkával lehetséges.

A pornófüggés szexuális funkciózavarokban is tettenérhető. Férfiak esetében okozhat erektilis diszfunkciót, vagyis merevedési zavart, nőknél - bár jóval ritkábaan - orgazmuszavarban jelentkezhet. Mindkét eset hátterében a fent részletezett idegrendszeri jutalom-megerősítés tengely diszfunkcionális működése áll. Ezek a zavarok eredményesen kezelhetők a megfelelő szakember segítségével, hiszen idegrendszerünk plasztikus, vagyis gyakorlással formálható és újrahuzalozható.

gty_porn_addiction_2_tl_150512_12x5_1600.jpg

Megkerülhetetlen és rendkívül fontos kérdés, hogy serdülőkorban - a pszichoszexuális fejlődés egyik kiemelt szakaszában - milyen szerephet jut az internetes pornó egy kamasz életében. Ha egy fiatal az internetes pornó világából meríti az első örömélményeit, könnyen előfordulhat, hogy a jutalomközpontja később csak akkor lép működésbe, ha pornófilmet néz és egy hús-vér partner nem, vagy nehezebben fogja beindítani a folyamatot. Ha egy fiatal rátanul erre a viselkedésre, sokkal nehezebb később lejönnie a pornóról. Rengeteg intimitásprobléma, párkapcsolati kudarc és ebből következő lelki sérülés lenne megelőzhető, ha a kamaszok megfelelő szexuális nevelésben részesülnének, melynek része a pornóról való megfelelő tájékoztatás is. Erről a témáról bővebben ebben a posztban olvashattok. 

Szeretném leszögezni, hogy egyáltalán nem célom a pornó ördögűzése. A pornó azért létezik, mert van rá igény - és mert mi, emberek hoztuk létre. Azt gondolom, hogy egy-egy felnőtt filmnek igenis lehet helye és használható kreatívan is a párkapcsolatban, vagy magányos időszakokban, vagy éppen, ha az egyik fél valami miatt kevésbé igényli az együttléteket. A kulcsszavak tehát a mérték és a realitáskontroll. Fontos azonban, hogy tudjunk róla, hogy átveheti a hatalmat agyunk és viselkedésünk felett. Figyeljünk erre és előzzük meg, vagy ha úgy érezzük, hogy már elszaladt velünk a ló, akkor keressünk mielőbb segítséget!

A függőség sikeres felszámolásához elkerülhetetlen, hogy megvizsgáljuk és szembenézzünk azzal, mi áll a pornófüggés hátterében. Mert ha sikerül is felszámolni az egyik függőséget - anélkül, hogy az alapprobléma megoldódna - gyakran egy másik területen alakul ki függés.

Nagy Marianna

szexológus tanácsadó, viselkedéselemző

www.intimszfera.hu

komment

5 tipp a sikeres első együttlét érdekében - a szexológus tanácsai

2016. szeptember 18. 19:17 - Intimszféra

Az első alkalom, amikor partnerünkkel ágyba bújunk fontos, hogy jól sikerüljön. Ilyenkor még a rutinosabb versenyzők is bizonytalanabbak lehetnek. Ez a poszt nem a szüzesség elvesztéséről szól, de a legelső alkalomra készülőknek is hasznos lehet.

love-163690_1280.jpg

1. Engedd el az elvárásaidat!

Sokkal feszültségmentesebb lesz az első szeretkezés, ha mind saját magaddal, mind partnereddel szemben képes vagy elengedni az elvárásaidat. Mivel mindketten különböző egyéniségek vagytok, így valószínűleg az ágyban is különbözőképpen működtök majd. Nem reális arra számítani, hogy minden tökéletes lesz. Meg kell tanulnotok egymás testét, ki kell tapasztalnotok, hogy a partneretek mit és hogyan szeret. Ezt - amennyiben mindkét fél számára elfogadható - bele kell illesztenetek a saját szexuális repertoárotokba. Próbáld tehát sokkal inkább egy tanulási folyamatnak, egy izgalmas felfedezésnek tekinteni, ami rátok vár. A szirupos regények és filmek ugyanis nem a valóság, de még a barát/barátnő által mesélt fantasztikus első alkalmakról szóló sztorikat is érdemes óvatosan kezelni.

2. Kommunikálj!

Jobb esetben az első alkalomra már túl vagytok néhány randin, beszélgetésen, tehát valamennyire ismeritek egymást. Bármennyire is tabu a szexről beszélni, ha valamilyen közös élmény vagy program során adja magát, hogy a szexről beszélgessetek, ne szalasszátok el az alkalmat! Ilyenkor nyugodtan megemlíthető, hogy Te például kíváncsi lennél erre vagy arra a pózra, szívesen kipróbálnád ezt vagy azt a dolgot. Ezek finom jelzések egymás felé, amiből a másik érthet, ha akar. Nagyon sokat oldhat az első együttlét alatti feszültségből is, ha már előtte képesek voltatok beszélni róla. Az is nagyon fontos, hogy ki tudd fejezni, hogy Te mit szeretnél, mi az ami jó Neked, hiszen a szex csakis közös beleegyezésen alapulhat. Éppen ezért, az asszertivitás - amikor mindkét fél szükségleteit figyelembe vesszük és tiszteletben tartjuk - nagyon fontos a szexualitásban is. Ha partnered valami olyat tesz, ami fájdalmas, vagy csak egyszerűen Neked nem fér bele, akkor ki kell fejezned, hogy ez Neked nem jó és meg kell tudnod kérni, hogy próbálja másként, vagy hagyja abba. (Az asszertív kommunikációról részletesen olvashatsz az Asszertív Akadémia oldalán.) Ugyanakkor a pozitív visszajelzések is nagyon fontosak, hiszen ezzel kölcsönösen megerősítitek egymást abban, hogy amit csináltok az jó a másiknak. Ne feledd, nem csak szavakkal lehet kommunikálni - egy érintés, egy szenvedélyes csók, egy halk vagy éppen hangos sóhaj, egy finom mozdulat vagy egy kacér pillanatás szex közben többet mondhat ezer szónál. Nem csak az együttlét alatt fontos a visszajelzés, hanem utána is - ha elégedett voltál, akkor ne tartsd magadban. Ha pedig van még min dolgoznotok, akkor is érdemes átbeszélni, hogy kinek milyen változtatás lenne a kedvére. 

couple-1436059_1280.jpg

3. Készítsd elő a terepet!

A helyszín döntő fontosságú lehet, ezért ennek kiválasztásában legyetek nagyon körültekintőek. Különösen a nőknek fontos, hogy senki se zavarhassa meg az együttlétet, és biztonságban érezhessék magukat. Ha még nem terveztek gyereket, gondoskodjatok az előre megbeszélt fogamzásgátlási eszközről. Ha férfi vagy szerezd be az óvszert, esetleg készülj síkosítóval. (A síkosítókról remek összefoglaló videót találsz itt). Hacsak nem egyeztetek meg előre, akkor nem célszerű az első alkalommal szexuális segédeszközökkel készülni, mert ez elbizonytalaníthatja a másikat, úgy is érezheti akár, hogy ő kevés Neked. Nagyszerűen oldja a feszültséget, ha egy kellemes és kényeztető masszázzsal indítotok. Ehhez valamilyen finom masszázsolaj dukál. Készülhettek zenével is, de ez is változó, hogy ki milyen hangok mellett szeret szeretkezni - szóval érdemes erről is beszélgetni előtte, lásd 2-es pont. Játsszhattok a fényekkel is, bár viszonylag gyakori, hogy a nők inkább a félhomályos, sötétebb helyszíneket preferálják, a férfiak pedig inkább szeretik vizuálisan élvezni az ingereket. Ezt a fajta igényt is érdemes összehangolni. Az alkohol ideig-óráig vágyfokozó és feszültségoldó hatású, azonban a mérték nagyon lényeges, hiszen a túlzott alkoholfogyasztás a férfiaknál merevedési problémát okozhat.

4. Készítsd fel a tested!

Banálisan hangzik, de nincs lehangolóbb látvány szeretkezés előtt, mint az ápolatlan női vagy férfi test. És itt nem csak az intim testrészekre gondolok. A megfelelően ápolt kéz és láb fél siker, ne feledkezz meg tehát a manikűrről és a pedikűrről. A szőrtelenítés is fontos, bár ebben nagyon sok egyéni eltérés lehet, változó, hogy ki mennyire szereti szőrösen a másikat. Természetesen fontos, hogy az intim higiénia is rendben legyen. Gyakori tévhit, hogy az intim testrészekre fújt dezodor vagy parfüm jobb illatúvá varázsolja a nemiszerveket. Nos, ez csak pár percig igaz maximum, utána kifejezetten az ellenkező hatást érhetjük el, amikor a bőrünk igyekszik helyreállítani a felborult kémiai egyensúlyt. Sőt, kifejezetten káros is lehet az illatszerek használata az intim testtájakon, hiszen irritálhatja a bőrt és kellemetlen tüneteket okozhat. Férfiaknak a tiszta vízzel történő alapos mosakodás ajánlott, kiemelten ügyelve a fityma alatti területre. Nőknél ajánlott az intim mosakodók használata, de semmiképpen nem a hüvelyben, csak a külső nemi szerveken. Kifejezetten ellenjavallt a tusfürdők és a szappan használata, amelyek felborítják a hüvely savas kémhatását és ezáltal sérülékennyé teszik a kórokozókkal szemben. Ne feledkezz meg a tiszta fehérneműről sem. Az, hogy kinek mi a szexi fehérnemű nagyon változó, de a három napos alsónadrág vagy bugyi senkit nem hoz lázba.

girl-254708_1280.jpg

5. Készítsd fel a lelked!

Ha már mindent alaposan előkészítettél, akkor engedd át magad a fantáziának, nyugodtan képzeld el, hogy milyen is lesz és hogyan is szeretnéd. Más szóval hangolódj rá az első alkalomra és a partneredre. Ugyanakkor tudd elfogadni azt, hogy nem biztos, hogy minden úgy fog megtörténni, ahogy elképzelted. Ebben sokat segíthet az autogén tréning, amely egy relaxációs módszer, de lazulhatsz olyan módon is, ami számodra már bevált, legyen az futás, jóga, egy jó film vagy egy kirándulás a természetben. Egy bizonyos mértékű izgalom, feszültség azonban elkerülhetetlen az első alkalommal, és ez rendjén is van így, sőt, kifejezetten teljesítményfokozó lehet, előhozza a kreatív energiákat. Azonban ha szorongásod már nem tudod kontrollálni, és úgy érzed életedet minden területét eluralja az első szeretkezés miatt érzett aggodalom, akkor érdemes lehet a témában szakemberrel is konzultálni.

Nagy Marianna

szexológus tanácsadó, viselkedéselemző

www.intimszfera.hu

komment

Lúzerigazolvány és intimitás

2016. szeptember 15. 14:42 - Intimszféra

Avagy hol a helye a kisállatoknak kapcsolatainkban?

A házi kedvencek - különösen a kutyák és a macskák - manapság már gyakran családtagnak számítanak, és mint ilyenek, intim életterünk részei és alakítói is egyben. Személyes határaink tekintetében (is) különbözünk egymástól, így mindenkinek mást jelent, hogy meddig is engedi be a kis kedvencet a saját intimszférájába. Ameddig minden fél kölcsönös egyetértésében történik mindez, addig nincs gond.

getty_rm_photo_of_dog_sharing_bed.jpg

Mivel én is érintett vagyok kisállattartásban, nemrégiben Korom Gábor neves kutyatréner, a Tükör Módszer megalapítójának előadásán jártam. Itt olyan szempontok kerültek terítékre a kutyatartás kapcsán, amelyek elgondolkodtattak az intimitás témájában is. Hol a helye a háziállatnak egy kapcsolatban? Elképzelhető, hogy akár az intimitás helyét is átveheti? Küzdőtérré vagy éppen pótlékká válhat? 

Korom Gábor a kutyák evolúciós szuperképességének nevezte azt, hogy ők az állatvilágban egyedülálló módon tudnak kommunikálni az emberrel, képesek értelmezni a hallottakat és aszerint cselekedni. Azonban az evolúció során a kutyák  - a farkas utódjaként - nem családban fejlődtek, hanem falkában. Mi pedig - jobb esetben - a kutyát családtagnak, családtagként szeretnénk tartani. 

És ez az a pont, ahol megváltjuk a Korom Gábor által csak lúzerigazolványnak nevezett papírost. Mégpedig azért, mert a kutyát - szuper kommunikációs képessége által megvezetve - kizárólag intellektuálisan akarjuk megragadni, emberi lényként közelítünk hozzá, érzéseket tulajdonítunk neki, és közben teljesen megfeledkezünk arról, hogy a kutya egy ösztönlény, egy állat, ami a farkastól származik. Ahhoz, hogy kutyánk úgy illeszkedhessen be a családba, hogy betartja a határokat, nekünk magunknak is ezt kell tennünk - fel kell állítani saját határainkat és őt annak kezelni, ami. Egy csodálatos állati lénynek, amelyik egyedülálló módon tudott alkalmazkodni az emberhez. Mindez pedig nem könnyű - hiszen annyira cukik - nem?! De. 

leto_lte_s_1.jpeg

Ugyanez a szuperképesség állhat a hátterében annak is, hogy sok családban, párkapcsolatban vagy éppen egyedülálló emberek életében rengeteg érzelmi energia, rengeteg libidó csatornázódik a kisállatra. Egy 2014-es amerikai felmérés, amely párok és egyedülállók kisállattartási szokásait vizsgálta, azt találta, hogy a 18 és 34 éves korosztályú egyedülálló nők csoportjában 10-ből 6 a kutyájával alszik. Ugyanez a felmérés megállapította, hogy a vizsgált párok 13%-nál az egyik partner annyira ellenezte a kutyával egy ágyban alvást, hogy ez súlyos párkapcsolati konfliktust okozott. Nem ritka, hogy a párok egyik tagja féltékeny a kutyára, ami viszont már párkapcsolati szempontból egy meglehetősen egészségtelen felállás. Ha a közelséget, az intimitást egy kisállaton keresztül tudjuk csak megélni egy partnerkapcsolatban, vagy ha a házi kedvenc folyamatosan feszültségek forrása a pár életében, akkor ott érdemes elgondolkodni a kapcsolat minőségén. A szexualitás tekintetében is sok kérdést vethet fel a kutyával egy ágyban alvás. Van akiknek nem okoz gondot a szeretkezés a kutya jelenléte ellenére, de viszonylag ritka, hogy a pár mindkét tagja egyformán vélekedik ebben a kérdésben. Itt is feltehetjük a kérdést, hogy kit vagy mit pótol a kutya, illetve ha én a partneremet szexuálisan kívánom és közel érzem magamhoz, akkor miért van szükségem az ágyban a kutyára? 

pets.jpg

A Tükör Módszernek a nevében is benne van, hogy önismeretünk fejlesztése is elengedhetetlen a kutyatartás kapcsán. A kutyánk arra reagál, amilyenek mi vagyunk. Ha nem tudjuk megfelelően érvényesíteni akartunkat vele szemben, ő gondolkodás nélkül átgyalogol rajtunk. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor ő majd "intézkedik" helyettünk. Ha elhanyagoljuk, akkor gondoskodik róla, hogy figyeljünk rá. Más szóval átlépi azokat a határokat, amiket nem tudtunk sikeresen kiépíteni. És nem azért mert gonosz, zsarnoki, rosszindulatú vagy épp bosszút akarna állni. Ezek mind-mind az ember által alkotott fogalmak, érzések, amik a kutyavilágban nem léteznek. Nekünk azonban elképesztően tiszta tükröt tartanak és megmutatják mi hol fejlődhetünk, nemcsak a kutyatartás, hanem emberi kapcsolataink terén is. (Az önismeret kapcsán írt korábbi posztjaimat lásd itt és itt.)

A poszt kapcsán sok inspiráló gondolatot kaptam az Őrmezői Kutyasuli munkatársaitól is - ezúton is köszönet érte.

Nagy Marianna

szexológus tanácsadó, viselkedéselemző

www.intimszfera.hu

 

 

 

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása