Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

Kultúrtörténeti gyorstalpaló szexuálpszichológiából - 3. rész

2017. november 29. 23:17 - Intimszféra

Az előző posztokban (itt és itt) bemutattam a szexuálpszichológia mint tudomány születését és nemzetközi fejlődését. A mostani bejegyzésben a hazai viszonyokat próbálom felvázolni.

Magyarországon a II. világháború után a pszichológia gyakorlatilag feketelistára került. Az addig virágzó analitikus iskola több világhírű képviselője emigrált, az itthon maradtak pedig illegalitásba kényszerültek. A politikai rendszer nem ismerte el, hogy az embernek lelke lenne, azt pedig, hogy ezzel probléma lehet egyenesen tagadta. Ezért aztán nem is volt pszichológia képzés, illetve az addig működő iskolákat is megszüntették. Ebben a légkörben alapította Dr. Kardos Lajos az ELTE Pszichológia Tanszékét 1963-ban. Ezt követően kezdődhetett el a pszichológushallgatók képzése. Említést érdemel Mérei Ferenc neve is, aki szintén nagyon sokat tett a pszichológia újrahonosításáért. Mint ahogy máshol is, a szexológia Magyarországon is érzékeny terület volt, az első olyan könyv, amely korszerű megközelítésben tárgyalja a kérdést hazánkban, Hirschler Imre: A nők védelmében című kötete volt. 1958-ban jelent meg, újszerű, modern szexológiai szemléletmódban készült. A következő mű meglehetősen nagyobb kihagyás, 10 év után érkezett. l968-ban jelenik meg Dr. Fritz Kahn: A szerelem iskolája című könyve. Nagyon jó kritikát kapott, sokan hivatkoztak rá, mint a „korszerű szerelem, és házasságtudomány forrásmunkája”-ra. Még mai szemmel is alapműnek tekinthető, nagyon jól mutatja be az intimitást, az emberi kapcsolatok világát. A könyv fogadtatása megadta a lökést a magyar íróknak is, egymás után születtek a magyar művek. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány könyvet, amely ebben az időszakban jelent meg:

  • Buda Béla: A szexualitás modern elmélete
  • Dr.Szilágyi Vilmos: Bevezetés a szexuálpedagógiába
  • Dr. Linczényi Adorján-Dr. Radnai Béla-Dr.Vikár György: A szexuális élet zavarai
  • Dr. Lux Elvira:Szexuálpszichológia 
  • Dr. Lux Elvira: Női szerepek
  • Dr. Szilágyi Vilmos: Szexuális kultúránkról
  • Dr. Lux Elvira:Lépéspróbák egymás felé 
  • Dr. Lux Elvira: Szexkontroll 
  • Dr. Lux Elvira: Férfisorsok
  • Dr. Lux Elvira:Hát még nekem!
  • Dr. Lux Elvira: Anyának születtem? 
  • Szilágyi Vilmos:Szexuálpszichológia

Ha a könyvek listáját végignézzük, rögtön feltűnik, hogy a leggyakoribb név dr. Lux Elviráé. Magyarország meghatározó szexuálpszichológusáról van szó. 1969-ben kezd el dolgozni az I. Női Klinikán, mint klinikai szakpszichológus. Meddőségi tanácsadással foglalkozik, ezen belül is a pszichoszomatikus eredetű nőgyógyászati problémákat vizsgálja. Ennek során válik világossá számára, hogy a szexuális élet, és annak lelki tényezői nagy hatással vannak a páciensek állapotára. dr. Kiss Ernő javasolja, hogy foglalkozzon a témával komolyabban is. 1972-ben a Nők Lapja című folyóiratban megjelent Gyenes István cikke: Lesz szexuális tanácsadás Magyarországon címmel. A cikkben említésre kerül dr. Lux Elvira és dr. Kiss Ernő neve. Az olvasók reagálnak, nagyszámú levél érkezik. Az I.sz. Női Klinikán megindult a rendelés, azonban a kezdetekben mint meddőségi tanácsadás.

dr-lux-elvira.jpg

Dr. Lux Elvira

A Budapest VIII.kerületi Szakrendelőben dr. Kiss Ernő és Semjén Anita pedig szexuálterápiát indít, amely később az Orvostovábbképző Intézetben folytatódik. Kiss Ernő "Adatok a szexológiai tanácsadás kérdéseihez - attitűdvizsgálat és kazuisztika" címmel 1974-ben doktori disszertációt ír. 1979-ben elindul dr. Veres Pál tanácsadása a Magyar Ifjúság című újságban. Hosszú időn keresztül kedvelt rovat lesz. Dr. Bágyoni Attila nevéhez egy nagyon érdekes kutatás fűződik. Elkészített egy 51 kérdésből álló kérdőívet, amelyet újságban megjelentetett. A magyar nők véleményére volt kíváncsi a szexualitással, a férfiakkal kapcsolatban. 5500 nő válaszolt, és küldte vissza a kérdőívet. Ezek feldolgozása után állt össze az Üzenet a férfiaknak című mű. Ismeretterjesztő, tanácsadó jellegű alkotás volt, és nagy sikert aratott. dr. Bágyoni Attila elkészítette a kérdőívet a férfiak számára is, ezt 9441 fő küldte vissza. A kutató halála miatt a munkát dr. Székely Lajos fejezte be, és írta meg a Válasz a nőknek című kötetet.

1983-ban megalakul a Magyar Pszichiátriai Társaság Szexológiai munkacsoportja, az elnök dr. Hirschler Imre lett. A titkári teendőket dr. Szilágyi Vilmost látta el. 1985. február 2-án tartják az első magyar szexológiai konferenciát, ahol 15 előadást tartanak. Ezek tartalma publikálásra kerül "Az első magyar Szexológiai Konferencia Referátumai" címmel. A nyolcvanas években egyre inkább lehet beszélni a szexualitásról, intimitásról. Ezt mutatja, hogy 1986-ban megjelent az „Intim” című folyóirat Esztergomi László újságíró, pszichológus szerkesztésében. A kiadvány célja a párkapcsolati, valamint szexuális nevelés, tanácsadás volt. Ennek megfelelően tárgyalta az apás szülést, az intim tornát, az AIDS veszélyeit, illetve a szexualitás különböző tényezőit. Az Élet és Tudomány „A fogamzástól a felnőtté válásig” cikksorozata is ebbe a témakörben mozgott, ez alapján adták ki Oláh Tamás „Fejezetek a szexualitás történetéből” című könyvét. A művet nagy érdeklődéssel fogadta a haza közönség.

A rendszerváltással egyidőben, 1989-ben, megalakul a Magyar Szexológiai Társaság. Elnöke: dr. Lux Elvira, alelnöke: dr. Kiss Ernő, titkára dr. Pándy Mária lett. 1998-ban Szilágyi Vilmos létrehozza a "Magánéleti kultúra - korszerű életvezetés" Alapítványt. Az alapítvány lett a kiadója a Magyar Szexológiai Szemlének, amely negyedévente jelent meg, egészen 2001-ig. Pándy Mária 2012-ben bekövetkezett halálát követően a Szexológiai Társaság jelentős átalakulásokon ment keresztül és kisebb megszakításokkal ugyan, de ma is működik. Képzéseket szervez és tudományos tevékenységet folytat. Lux Elvira tavaly hunyt el, de már évek óta nem vállalt aktív szerepet a társaság működésében. 

A Szexológiai Társaság mellett említést érdemel a Magyar Szexuális Medicina Társaság, amely 2008-ban alakult, célja a elsősorban szervi eredetű, betegségek következtében kialakult női és férfi szexuális problémák, valamint a genitális sebészet területén a gyógyítás, oktatás  és a tudományos kutatás előmozdítása. Emellett az ezen a területen dolgozó hazai szakemberek, orvosok, pszichológusok összefogása, munkájuk koordinálása, támogatása. Az ELTE-n 2015 óta elérhető a szexuálpszichológiai szakképzés is, ami pszichológusoknak biztosít további szakmai specializációt ezen a területen.

A pszichológusokat és orvosokat tömörítő tudományos társaságok mellett kevés olyan szervezet működik, ami a  fiatalok szexuális nevelést tűzte ki céljaként. A hazai szexedukáció terén mindenképpen említésre méltó azonban a Yelon.hu, amely weboldal és alkalmazás is egyben, célja hogy a fiatalok tabumentesen tájékozódhassanak a szexről, szexualitásról. Szexedukációs állami kezdeményezésről nem tudok - pedig a szexuális egészség komoly népegészségügyi kérdés. Ha csak azt nézzük, hogy a szexuális úton terjedő betegségek és a nemkívánt terhesség leghatékonyabb módon a megfelelő felvilágosító programokkal érhető el, akkor máris belátható, hogy milyen nagy szükség lenne állami szintű fellépésre is ezen a téren. Szexuális neveléssel kapcsolatos korábbi posztjaimat itt és itt olvashatod. 

Összességében a szexológia, szexuálpszichológia hazánkban véleményem szerint nem jut el az emberekhez - egy szűk, szakmai-tudományos réteg és néhány civil szervezet foglalkozik a témával. Egyéni terápiában természetesen van választék szakemberből, de ez a szolgáltatás csak bizonyos társadalmi réteg számára finanszírozható. A helyzet nem sokkal jobb, mint a rendszerváltás tájékán volt - van tehát hová fejlődnünk.

Források:

http://www.szexologiaitarsasag.hu/index.html 

http://www.sexualmedicine.hu/

https://yelon.hu/

http://www.szexualpszichologia.hu/

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intimszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr7013404949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása