Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

Mutasd a Tindered - megmondom ki vagy!

2017. november 03. 22:42 - Intimszféra

Tinder-használat és személyiség

Az előző posztban azt jártuk körbe, hogy milyen motivációi lehetnek a Tinder használatának. (Az ehhez kapcsolódó kérdőívünket itt találod, köszönjük, ha kitöltöd!) Ezt a gondolatmenetet folytatva most azzal foglalkozunk, hogy milyen eltérések figyelhetőek meg a Tindert használók és nem használók személyiségvonásaiban, valamint hogy ezek a személyiségvonások milyen összefüggésben vannak az egyes motivációkkal.

A bemutatott kutatásban a személyiségvonások felmérésére az úgynevezett Big Five kérdőívet használták. Ez a kérdőív gyakran használt, megbízható eszköz, 5 skála mentén ad eredményt a személyiségről. Ezek a következők: Lelkiismeretesség, Barátságosság, Extroverzió, Neuroticizmus, Nyitottság.

Kis Big Five határozó:

  • A Lelkiismeretesség skálán magas pontszámot elérők általában kevesebb célt tűznek ki maguk elé, de azt kitartóan próbálják meg elérni. Az alacsonyabb pontszámot elérők esetében jellemző, hogy több célkitűzésük van, melyek között figyelmük megoszlik.
  • A Barátságosság skálán elért pontszám kifejezi, hogy viselkedésének kialakításakor az adott személy hányféle mintához alkalmazkodik. A magas pontszámot elérők számos, külső forrásra támaszkodnak és hajlamosak lehetnek alárendelni saját szükségleteiket másokénak. Az alacsony pontot elérők ezzel szemben belső értékrendjükre támaszkodnak és gyakran mennek szembe a normákkal. Rájuk jellemzőbb a versengés, valamint saját szükségleteik előtérbe helyezése.
  • Az Extraverzió skálán magas pontszámot elérők életében jóval több emberi kapcsolat van jelen, mint az alacsony pontszámot elérők életében. Az extrovertáltak akkor érzik jól magukat, ha sok ember van körülöttük, a magányt nehezen tűrik, szemben introvertált társaikkal, akiknek jóval kevesebb számú kapcsolata van, ugyanakkor lelkiállapotuk gyaran kiegyensúlyozottabb. Az introvertált típusú egyének kevésbé gyakran válnak vezetőkké, mint az extrovertáltak.
  • A Neuroticizmus skálán elért pontszám azt mutatja meg, hogy az egyén milyen módon éli meg a stresszt és hogyan küzd meg vele. A skálán magas pontszámot elérők érzékenyebben reagálnak a stresszorokra, míg az alacsonyabb pontszámot elérők inkább a racionális, kevésbé érzelem-vezérelt típusba tartoznak.
  • A Nyitottság skála a különféle tapasztalatokra való nyitottságról árulkodik, illetve megmutatja, hogy milyen széles a szóban forgó személy érdeklődési köre. Azok, akik ezen a skálán magas pontszámot érnek el kíváncsi, ún. felfedező típusok: fogékonyak az újdonságokra, a művészetekre, de az önismeretre is . Érzelmi életük gazdag, értékrendejük liberális. A skála másik végén azok a személyek helyezkednek el, akik konvencionálisabb típusok, érdeklődési körük fókuszáltabb, kevesebb tárgyra, azonban nagyobb figyelemmel irányul.

(A fenti típusok mindegyike skálán értelmezendő, tehát a magas és alacsony pontszám között még számos dimenzió megtalálható.)

Nézzük, milyen különbséget talált egy holland kutatócsoport a Tinder használók és a Tinder-t nem használók között. Az alkalmazás használói magasabb pontszámot értek el az Extroverzió és a Nyitottság skálán, és alacsonyabb pontszámot a Lelkiismeretesség skálán. Tehát azt mondhatjuk, hogy akik felhasználók, nyitottabbak az újdonságokra, az új tapasztalatokra, ugyanakkor talán nem kötik őket annyira az erkölcsi normák. Tulajdonképpen ezekben a megállapításokban semmi meglepőt nem találunk, hiszen, ha belegondolunk, egy modern, új platformon létrehozott eszköről van szó, amely gyors és hatékony ismerkedést tesz lehetővé, és éppen a gyorsasága miatt megfelelő lehet az alkalmi szexuális kapcsolatok kialakítására is.

love-163851_1280.jpg

Lássuk, hogy mit találunk, ha a motiváció és a Big Five skálák összefüggéseit vizsgáljuk - immár csak a Tinder felhasználók körében. Úgy tűnik, hogy a Lelkiismeretesség skálán elért magasabb pontszám esetén nagyobb a valószínűsége annak hogy a felhasználók ténylegesen hosszú távú kapcsolatot keresnek, nem pedig szórakozásra, időtöltésre használják az alkalmazást.

Az Extroverzió skála esetén azt találták, hogy az inkább introvertált személyek szociális készségeik fejlesztésére használják a Tinder-t, mivel annak online módja miatt könnyebb számukra itt megjelenni. Érdekes módon az inkább extrovertált személyiségek az unalom miatt gyakorta használják az alkalmazást szórakozásra, az idő eltöltésére. Bár azt várnánk, hogy a magasabb pontszám összefüggésben van a kockázatosabb szexuális viselkedéssel, ez nem jelent meg a statisztikai próbákban.

Hasonlóképpen nem volt összefüggés a Neuroticizmus skála és az alkalmi szexuális kapcsolatok gyakorisága között. A válaszadók neme viszont befolyással volt erre, a férfiak sokkal nagyobb arányban használják a Tinder-t alkalmi szexuális kapcsolatok miatt, mint a nők.

Természetesen az nem járható út, hogy minden Tinder randit azzal kezdjünk, hogy partnerünk orra alá dugunk egy Big Five kérdőívet, majd kiértékeljük, és ez alapján döntjük el, hogyan tovább. Fontosabb lehet inkább az, amit az előző posztban is kiemeltem: az önismeret, és az önazonos viselkedés nagy mértékben növeli esélyünket arra, hogy olyan partnert találjunk, akit szeretnénk. Nem érdemes valótlant állítani sem a bemutatkozáskor, sem pedig később – csak a csalódások számát növelhetjük meg ezzel. További sikeres ismerkedést (a Tinderen is)!

Ha Te is hozzájárulnál a Tinder használat motivációit vizsgáló mini-kutatásunkhoz, akkor kérünk, hogy töltsd ki rövid (2-3 perc) kérdőívünket!

Források: 

Timmermans, E., & De Caluwé, E. (2017). To Tinder or not to Tinder, that's the question: An individual differences perspective to Tinder use and motives. Personality and Individual Differences110, 74-79.

Mirnics, Zs. (2006). A személyiség építőkövei: típus-, vonás-és biológiai elméletek. Bölcsész Konzorcium.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intimszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr8713167144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása