Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

Love me Tinder, avagy 13 ok amiért Tinderezünk

2017. október 05. 22:43 - Intimszféra

Klasszikus probléma: hol ismerkedjek?

Az utóbbi pár év egyik „legsikeresebb” megoldása a fenti kérdésre kétségkívül a Tinder. Újszerűségét a hagyományos randioldalakhoz képest az adja, hogy a lehetséges partnereket lokáció mentén ajánlja fel, és kölcsönös szimpátia esetén van lehetőség az ismerkedésre. Míg a randioldalak használata esetén gyakorta jelentett problémát a kéretlen levelek sokasága, vagy a szimpatikus partner fizikai távolsága, a Tinder ezeket a problémákat egy csapásra eltüntette.

mobile-phone-1419274_1920.jpg

Fontos szempont az is, hogy a mobiltelefon használatával az ismerkedés gyakorlatilag bármikor lehetségessé vált, nem kellett megvárni azt, amikor le lehetett ülni a számítógép elé. Gyorsabb is lett az ismerkedés folyamata: míg a randioldalak esetén általában hosszasabb levelezés előzi meg az első találkozást, addig a Tinder használatával az első randi akár a sikeres„match”-et követően szinte azonnal megvalósulhat. Érdekes, hogy mindeközben a felhasználók 1/3-a nyilatkozik úgy, hogy nem találkozna senkivel az alkalmazás felhasználói közül, sőt, a randioldalakról sem. A kutatások alapján úgy tűnik, hogy a fiatalabb korosztály (18-30) inkább a Tinder-t preferálja, míg az idősebbek szívesebben használják a randioldalakat. Természetesen sok kritika is éri a Tindert, leginkább az alkalmi szexuális kapcsolatok gyakoribbá válása miatt, hiszen ellenzői úgy vélik, hogy felhasználóinak ez a fő motivációja.

Adott tehát egy alkalmazás, ami kétségtelenül népszerű, egyszerű, jól használható, gyorsítja az ismerkedést, mégis használói jelentős része nem találkozna másokkal. És közben sokak szerint a Tinder az egyéjszakás kalandok keresőinek való. De vajon milyen motivációk húzódnak meg valójában a Tinder-használat mögött? Egy friss belga kutatás ezt próbálta meg feltérképezni, és megalkották a Tinder Motivation Scale-t (Tinder Motivációs Skála). Első lépésben a felhasználókkal készített mélyinterjúkat elemezték, ezekből azonosítottak különböző motivációs szempontokat, majd ezeket validálták 3 különböző kutatásban, 1000 fő feletti mintákon. Az eredmények alapján összesen 13 főbb motivációs szempontot azonosítottak a felhasználók körében.

smartphone-569076_1920.jpg

Nézzük, melyek is ezek!

Úgy tűnik, hogy fontos, sőt hangsúlyos szerepet kapnak a különféle társas motivációk. Szerepel ezek között, az elfogadottság érzésének megélése, a szociális képességeik fejlesztése (akár a flörtölésen keresztül), és a közvetlen környezet által kifejtett nyomás az alkalmazás használatára. Megjelenik a valahova tartozás igénye is, amely a Tinder kapcsán elsőre meglepőnek tűnhet, de mivel ez az ember egyik alapvető társas motívuma, ezért valójában nagyon is releváns.

Egy másik nagy csoportot lehet alkotni a szexualitás, partnerkeresés mentén. Ide sorolható a klasszikus párkeresés, a szexuális tapasztalatok bővítése (akár egyéjszakás kalandok, vagy lazább kapcsolatok révén), illetve a szexuális orientáció tisztázása, megtapasztalása.

A harmadik csoporba tartozó motivációk meglehetősen heterogének. Olyan szempontok jelentek meg itt, mint például a kíváncsiság, a figyelem elterelésének igénye, az idő eltöltése, az utazás kellemesebbé tétele. Sokan regisztrálnak a Tinder-re szakítás után, azzal a szándékkal, hogy az ex-et tegyék valahogy múlt időbe.

A kutatás talán legfőbb érdekessége, hogy egyértelműen kiderül belőle, hogy nem minden felhasználó az alkalmi szex reményében regisztrál ide, sőt. Látható, hogy nagyon sokféle szempont játszik szerepet abban, hogy valaki használni kezdi a Tindert. Úgy tűnik, a legfőbb motiváció a Tinder felhasználók körében is valamiféle kapcsolódás kialakítása - akár egy éjszakára, akár hosszabb távra.

 

Érdemes lehet feltenni azt a kérdést is, hogy vajon csak a Tinder az egyetlen felület, ahol megszülethetnek az egyéjszakás kalandok? Úgy vélem nem. Ennél azonban sokkal fontosabb kérdés, hogy mit tudsz tenni, hogy minél jobban jöjj ki egy ilyen ismerkedésből? Ugyanazt, amit a klasszikus ismerkedés során. Fontos, hogy a saját motivációddal tisztában légy – ehhez pedig arra van szükség, hogy ismerd önmagad, vagyis az önismeretre. Semmi kivetnivaló nincs abban, ha a szex miatt regisztrálsz, vagy ha csak randizgatni jársz el a Tinder használatával. De fontos, hogy ezt tudd, és így is viselkedj, valamint ezt partnered számára is világossá tedd. Érdemes tehát tisztáznod a saját motivációidat, amely egyáltalán nem biztos, hogy lefedhető a fenti szempontokkal.

Mivel minket is érdekel, hogy miként viszonyultok a Tinder-hez, ezért elkészítettük az alábbi rövid kérdőívet. Töltsétek ki, ha Benneteket is érdekel és van rá 2-3 percetek!

A Tinder-használat motivációs szempontjai - kérdőív

Forrás: Timmermans, E., & De Caluwé, E. (2017). Development and validation of the Tinder Motives Scale (TMS). Computers in Human Behavior70, 341-350.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intimszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr5312932029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása