Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

Szex...and the city

2017. január 25. 13:38 - Intimszféra

img_0513.JPG

"Szex Bécsben" címmel kultúrtörténeti kiállítást rendezett a bécsi városi múzeum (Wien Museum). A tárlat azt járta körbe, hogy az osztrák fővárosban az urbanizáció milyen radikális változásokat hozott a szexuális kultúrában a 19. századtól napjainkig. A modern városi színtér szabad teret, anonimitást és a társadalmi kötelezettségektől való szabadulást kínált. Ugyanakkor a modern technológiák egyre inkább lehetővé tették a megfigyelést, amely új szabályozási formákat és a szexualitás megnyilvánulásainak kategorizálását is maga után vonta. A kiállítás igyekezett megjeleníteni, hogy miként van jelen a szabadság és az elnyomás kettőssége minden egyes szexuális találkozásban - az első flörtölő pillantástól az aktus utáni jól ismert cigiig. A vágy mely formái élhetők meg nyíltan és melyek csak titokban? Milyen következményekkel járhat a társadalmi szabályok megszegése?  A város és a szexualitás viszonya olykor érzéki, máskor sokkoló vagy éppen botrányos. Mindenesetre az biztos, hogy sem az erkölcsi prédikációk, sem a rendőri intézkedések nem képesek teljes mértékben kontrollálni, hogy mi zajlik a privát hálószobákban, a titkos találkahelyeken vagy éppen az utcák sötétjében. És azt hiszem, ez nem csak Bécsre igaz. :) Néhány fotót mutatok Nektek a kiállításról, amiket a múzeum engedélyével készítettem.

img_0464.JPG

Ezekben a dobozokban pikáns képeket lehetett nézegetni, amelyeken a szexuális aktust láthatták az érdeklődők. Gyakorlatilag a pornómozik és a peep-show-k elődjéről van szó. 

img_0500.JPG

Ez a szerkezet a maszturbációtól "óvta" a fiúkat.

img_0501.JPG

Lányoknak szóló változata is volt... 

img_0505.JPG

A felnőtt nőknek már szabad volt örömet szerezniük maguknak - ha nem is nyíltan. Ez a masszázs készlet bizony nem a fájó hátakat vagy talpakat masszírozta.

img_0493.JPG

Kopfdildo, vagyis fejdildó. Karin Rick bécsi írónő, publicista, szexuálaktivista viselte az eredetit 1990-ben. Rick a nemi és szexuális identitás kérdéseivel foglalkozott írásaiban, valamint a nők autonómiájáért és szexuális jogaiért küzdött. A dildo számára a - a vágy mellett - a nők saját testük feletti kontrolljának jelképe. 

 

img_0495.JPG

A modern latex kondom elődje. Ezek az óvszerek még úszóhólyagból vagy juhbélből készültek, és mivel igen drágák voltak, kimosva újra felhasználták őket. Ráadásul, mivel rugalmatlanok voltak, meg kellett kötözni, hogy le ne csússzanak. Nem lehetett valami kényelmes...

img_0486.JPG

Ezek az úgynevezett "szexkofferek". Az osztrák Környezet-, Ifjúság- és Családvédelmi Minisztérium által 1989-ben kiadott információs anyagok a szexuális felvilágosítást és nevelést szolgálták - szülők, tanárok és ifjúságvédelmi szakemberek számára készültek. Az egyház nemes egyszerűséggel ördögtől valónak, az ellenzéki pártok disznónak, perverznek és a gyermekekre veszélyesnek bélyegezték. Szerintem tök jópofák. 

img_0521.JPG

Egy szifilisz szűrőprogram részeként ilyen nyakláncokkal kampányoltak. Ne hagyd magad "lógva" - vagyis ne élj bizonytalanságban, menj el szűrésre! - ez volt a szlogen. 

img_0490.JPG

A szexualitással foglalkozó tudományos és társadalmi diskurzus is igen élénk volt Bécsben a századfordulón. Freud "Három értekezés a szexualitásról" c. műve is látható a vitrinben, amelyben Freud a pszichoszexuális fejlődési szakaszok ösztönelméletét publikálta.

img_0524.JPG

Forrás: Wien Museum, Sex in Wien - Lust. Kontrolle.Ungehorsam.

Fotók: saját készítésű képek, a múzeum engedélyével. Bécs, 2017. január 20.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intimszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr8312149141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása