Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

5 tipp a sikeres első együttlét érdekében - a szexológus tanácsai

2016. szeptember 18. 19:17 - Intimszféra

Az első alkalom, amikor partnerünkkel ágyba bújunk fontos, hogy jól sikerüljön. Ilyenkor még a rutinosabb versenyzők is bizonytalanabbak lehetnek. Ez a poszt nem a szüzesség elvesztéséről szól, de a legelső alkalomra készülőknek is hasznos lehet.

love-163690_1280.jpg

1. Engedd el az elvárásaidat!

Sokkal feszültségmentesebb lesz az első szeretkezés, ha mind saját magaddal, mind partnereddel szemben képes vagy elengedni az elvárásaidat. Mivel mindketten különböző egyéniségek vagytok, így valószínűleg az ágyban is különbözőképpen működtök majd. Nem reális arra számítani, hogy minden tökéletes lesz. Meg kell tanulnotok egymás testét, ki kell tapasztalnotok, hogy a partneretek mit és hogyan szeret. Ezt - amennyiben mindkét fél számára elfogadható - bele kell illesztenetek a saját szexuális repertoárotokba. Próbáld tehát sokkal inkább egy tanulási folyamatnak, egy izgalmas felfedezésnek tekinteni, ami rátok vár. A szirupos regények és filmek ugyanis nem a valóság, de még a barát/barátnő által mesélt fantasztikus első alkalmakról szóló sztorikat is érdemes óvatosan kezelni.

2. Kommunikálj!

Jobb esetben az első alkalomra már túl vagytok néhány randin, beszélgetésen, tehát valamennyire ismeritek egymást. Bármennyire is tabu a szexről beszélni, ha valamilyen közös élmény vagy program során adja magát, hogy a szexről beszélgessetek, ne szalasszátok el az alkalmat! Ilyenkor nyugodtan megemlíthető, hogy Te például kíváncsi lennél erre vagy arra a pózra, szívesen kipróbálnád ezt vagy azt a dolgot. Ezek finom jelzések egymás felé, amiből a másik érthet, ha akar. Nagyon sokat oldhat az első együttlét alatti feszültségből is, ha már előtte képesek voltatok beszélni róla. Az is nagyon fontos, hogy ki tudd fejezni, hogy Te mit szeretnél, mi az ami jó Neked, hiszen a szex csakis közös beleegyezésen alapulhat. Éppen ezért, az asszertivitás - amikor mindkét fél szükségleteit figyelembe vesszük és tiszteletben tartjuk - nagyon fontos a szexualitásban is. Ha partnered valami olyat tesz, ami fájdalmas, vagy csak egyszerűen Neked nem fér bele, akkor ki kell fejezned, hogy ez Neked nem jó és meg kell tudnod kérni, hogy próbálja másként, vagy hagyja abba. (Az asszertív kommunikációról részletesen olvashatsz az Asszertív Akadémia oldalán.) Ugyanakkor a pozitív visszajelzések is nagyon fontosak, hiszen ezzel kölcsönösen megerősítitek egymást abban, hogy amit csináltok az jó a másiknak. Ne feledd, nem csak szavakkal lehet kommunikálni - egy érintés, egy szenvedélyes csók, egy halk vagy éppen hangos sóhaj, egy finom mozdulat vagy egy kacér pillanatás szex közben többet mondhat ezer szónál. Nem csak az együttlét alatt fontos a visszajelzés, hanem utána is - ha elégedett voltál, akkor ne tartsd magadban. Ha pedig van még min dolgoznotok, akkor is érdemes átbeszélni, hogy kinek milyen változtatás lenne a kedvére. 

couple-1436059_1280.jpg

3. Készítsd elő a terepet!

A helyszín döntő fontosságú lehet, ezért ennek kiválasztásában legyetek nagyon körültekintőek. Különösen a nőknek fontos, hogy senki se zavarhassa meg az együttlétet, és biztonságban érezhessék magukat. Ha még nem terveztek gyereket, gondoskodjatok az előre megbeszélt fogamzásgátlási eszközről. Ha férfi vagy szerezd be az óvszert, esetleg készülj síkosítóval. (A síkosítókról remek összefoglaló videót találsz itt). Hacsak nem egyeztetek meg előre, akkor nem célszerű az első alkalommal szexuális segédeszközökkel készülni, mert ez elbizonytalaníthatja a másikat, úgy is érezheti akár, hogy ő kevés Neked. Nagyszerűen oldja a feszültséget, ha egy kellemes és kényeztető masszázzsal indítotok. Ehhez valamilyen finom masszázsolaj dukál. Készülhettek zenével is, de ez is változó, hogy ki milyen hangok mellett szeret szeretkezni - szóval érdemes erről is beszélgetni előtte, lásd 2-es pont. Játsszhattok a fényekkel is, bár viszonylag gyakori, hogy a nők inkább a félhomályos, sötétebb helyszíneket preferálják, a férfiak pedig inkább szeretik vizuálisan élvezni az ingereket. Ezt a fajta igényt is érdemes összehangolni. Az alkohol ideig-óráig vágyfokozó és feszültségoldó hatású, azonban a mérték nagyon lényeges, hiszen a túlzott alkoholfogyasztás a férfiaknál merevedési problémát okozhat.

4. Készítsd fel a tested!

Banálisan hangzik, de nincs lehangolóbb látvány szeretkezés előtt, mint az ápolatlan női vagy férfi test. És itt nem csak az intim testrészekre gondolok. A megfelelően ápolt kéz és láb fél siker, ne feledkezz meg tehát a manikűrről és a pedikűrről. A szőrtelenítés is fontos, bár ebben nagyon sok egyéni eltérés lehet, változó, hogy ki mennyire szereti szőrösen a másikat. Természetesen fontos, hogy az intim higiénia is rendben legyen. Gyakori tévhit, hogy az intim testrészekre fújt dezodor vagy parfüm jobb illatúvá varázsolja a nemiszerveket. Nos, ez csak pár percig igaz maximum, utána kifejezetten az ellenkező hatást érhetjük el, amikor a bőrünk igyekszik helyreállítani a felborult kémiai egyensúlyt. Sőt, kifejezetten káros is lehet az illatszerek használata az intim testtájakon, hiszen irritálhatja a bőrt és kellemetlen tüneteket okozhat. Férfiaknak a tiszta vízzel történő alapos mosakodás ajánlott, kiemelten ügyelve a fityma alatti területre. Nőknél ajánlott az intim mosakodók használata, de semmiképpen nem a hüvelyben, csak a külső nemi szerveken. Kifejezetten ellenjavallt a tusfürdők és a szappan használata, amelyek felborítják a hüvely savas kémhatását és ezáltal sérülékennyé teszik a kórokozókkal szemben. Ne feledkezz meg a tiszta fehérneműről sem. Az, hogy kinek mi a szexi fehérnemű nagyon változó, de a három napos alsónadrág vagy bugyi senkit nem hoz lázba.

girl-254708_1280.jpg

5. Készítsd fel a lelked!

Ha már mindent alaposan előkészítettél, akkor engedd át magad a fantáziának, nyugodtan képzeld el, hogy milyen is lesz és hogyan is szeretnéd. Más szóval hangolódj rá az első alkalomra és a partneredre. Ugyanakkor tudd elfogadni azt, hogy nem biztos, hogy minden úgy fog megtörténni, ahogy elképzelted. Ebben sokat segíthet az autogén tréning, amely egy relaxációs módszer, de lazulhatsz olyan módon is, ami számodra már bevált, legyen az futás, jóga, egy jó film vagy egy kirándulás a természetben. Egy bizonyos mértékű izgalom, feszültség azonban elkerülhetetlen az első alkalommal, és ez rendjén is van így, sőt, kifejezetten teljesítményfokozó lehet, előhozza a kreatív energiákat. Azonban ha szorongásod már nem tudod kontrollálni, és úgy érzed életedet minden területét eluralja az első szeretkezés miatt érzett aggodalom, akkor érdemes lehet a témában szakemberrel is konzultálni.

Nagy Marianna

szexológus tanácsadó, viselkedéselemző

www.intimszfera.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intimszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr7911716217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása