Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

A korai magömlésről őszintén

2016. június 27. 19:08 - Intimszféra

A korai magömlés a leggyakoribb férfi szexuális zavar, világszerte több millió férfit érint. A Szexuális Medicina Társaság Nemzetközi tagozatának meghatározás szerint korai magömlésnek tekinthető, ha a férfi, minimális szexuális stimulus mellett, és akarata ellenére sem képes kontrollálni az ejakulációt, és még a behatolás előtt, vagy kicsivel a behatolást követően elélvez. A korai magömlés a párkapcsolat megromlásához és fokozott szorongáshoz vezethet, ami csak tovább ront a helyezeten.

pe.png

A fenti definíció tehát három fontos elemet határoz meg, ami alapján felállítható a korai magömlés diagnózisa. Az ejakulációig eltelt idő, az ejakuláció szabályozásának vagy késleltetésének hiánya, valamint a negatív pszichés következmények. A szakemberek között a legtöbb vitát az ejakulációig eltelt idő meghatározása váltja ki, ami egy nehezen mérhető paraméter. Éppen emiatt a korai magömlés elterjedtsége nehezen becsülhető meg. A páciensek számára viszont értelemszerűen a lelki életben és a párkapcsolatban okozott problémák, feszültségek jelentik a legfőbb gondot - és általában ez az a pont, ahol segítséget keresnek. 

A korai magömlés - mint általában az összes szexuális zavar - csökkentheti az önértékelést, konfliktusokat okozhat a partnerrel, és súlyos esetben depresszióhoz is vezethet. Így nem meglepő módon, azok, akik ebben a szexuális zavarban szenvednek arról számolnak be, hogy elégedtlenebbek a partnerkapcsolatukkal, elégedetlenebbek a szexuális aktussal, ritkábban élnek szexuális életet és nehezen kerülnek oldott hangulatba szex közben. A korai magömlésben szenvedők partnerei pedig növekvő párkapcsolati elégedetlenségről, csalódottságról és csökkenő nemi vágyról számolnak be.

A legfontosabb kérdés pedig természetesen az, hogy hogyan lehet kilépni ebből az ördögi körből, lehet-e javulást, gyógyulást elérni? A klinikai gyakorlatban a korai magömlés kezelése általában kombinált terápiával történik, aminek része lehet gyógyszeres kezelés, pszichológiai/szexológiai tanácsadás és/vagy viselkedésterápia. A kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb esetben a kombinált terápiákkal szép sikereket lehet elérni a korai magömlés kezelésében. 

korai.jpeg

Érdekes és ugyanakkor nagyon fontos adat, hogy a korai magömlésben szenvedő férfiak partnerei másként reagálnak a problémára mint a merevedési zavarral küzdő férfiak partnerei. Az előbbi esetben a nők általában magukat okolják  - "Mi a baj velem?","Miért nem kíván engem?" típusú kérdéseket teszik fel. Korai magömlés esetében azonban a férfit hibáztatják - "Miért nem tudja kontrollálni magát?", "Miért nem törődik velem is?", "Miért hagy cserben?". Ezért aztán a korai magömlés sikeres kezelésében nagyon fontos a partner bevonása és informálása, attitűdformálása.

Továbbá, a diagnózis felállításához figyelembe kell venni az egyéni tényezőket, a szubjektív élményt. Előfordulhat, hogy a hölgy partner korai magömlésnek bélyegzi a problémát, holott valójában ő az, aki nehezebben, hosszabb idő alatt tud kielégülni. És persze fordítva is lehetséges - a nők gyakran türelmetlenek magukkal és közben észre sem veszik, hogy valójában nem nekik, hanem a partnerüknek van problémája. Olyan is elképzelhető, hogy az egyik párnak problémát okoz az, ami egy másiknak nem gond. Ha egy pár képes más módon kielégíteni egymást, netán a hölgy nagyon gyorsan képes eljutni a csúcsra, akkor abban a kapcsolatban a korai magömlés nem is merül fel problémaként. Ezért is lehet az, hogy sok esetben partnerváltást követően "jelentkezik" a korai magömlés. Ilyen esetekben gyakran nem a korai magömlést kezeljük, hanem szexuális kommunikációt, intimitás gyakorlatokat tanítunk a segítséget kérő pároknak.

Korai magömlés esetében megkülönböztethetünk veleszületett és szerzett diszfunkciót, valamint szituatív és állandó zavart. Veleszületett probléma esetén elsősorban a gyógyszeres kezelés segíthet. A szerzett korai magömlésnél gyakori, hogy a páciens életminőségében bekövetkező változás - idetartozik pl. egy új partnerkapcsolat vagy egy új munkahely is - , esetleg valamilyen trauma, vagy szerhasználat okozza azt. Szituatív korai magömlésről beszélünk, ha a jelenség csak egy bizonyos, viszonylag jól körülírható helyzetben, vagy csak egy konkrét személlyel áll fenn. Minden esetben fontos, hogy ki lehessen zárni az organikus okokat, így az urulógiai konzultáció nem maradhat el, mielőtt megkezdődne a korai magömlés kezelése.

Amennyiben további kérdésed van, vagy konzultálnál a témával kapcsolatban, várom leveled a tanacsadas@intimszfera.hu email címre.

 

Forrás: Paolo Verze - The Complex World of Premature Ejaculation: From diagnosis to drug and behavioural Management, European Society for Sexual Medicine hírlevél, 2016. június

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intimszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr98847594
süti beállítások módosítása