Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

"A HIV-ről beszélni kell!" - Dr. Tamási Béla vendégposztja

2016. február 04. 20:36 - Intimszféra

Az Intimszféra vendégposztjában Dr. Tamási Béla, a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinkájának bőr-és nemibeteggyógyász orvosa és a biztonsagosszex.hu oldal megálmodója ír a szexuális úton terjedő betegségekről, kiemelt figyelmet szentelve a HIV fertőzésnek.

img_59121-150x150.jpg

Dr. Tamási Béla, SOTE Bőrgyógyászati Klinika, biztonsagosszex.hu alapítója 

December 1-je az a nap, amikor egy évben egyszer hivatalosan is eszünkbe juttatják, hogy van HIV, van AIDS, és vannak egyéb nemi úton terjedő betegségek. Mert az átlagember a legritkábban tud valamit a fentiekről: legfeljebb akkor jut ilyen az eszébe, amikor óvszert vesz a drogériában (és ha valóban vesz és használja is, az már unikumnak számít), vagy észreveszi, hogy "valami csíp ott lent..." Pedig sajnos a nemi úton terjedő fertőzésekről, és különösen a HIV-ről, beszélnünk kell.

Nem csak évente egy napot, hanem legalább hetente egyet. Mert Magyarországon a friss HIV-fertőzöttek száma folyamatosan növekszik, ijesztő mértékben. Az elmúlt körülbelül öt évben az évente kiszűrt új fertőzöttek száma megduplázódott. Külön veszélynek vannak kitéve a 18-30 év körüli fiatalok, és a férfiakkal nemi életet élő férfiak. És hogy mik az okok? Miért egyre nagyobb népegészségügyi és lassan társadalmi probléma a HIV/AIDS kérdéskör? Mert nem beszélünk róla, és ezért nem is tudunk róla, és nem is értjük. Az átlagember véleménye pedig fals információkon alapul. Nincs HIV-ellenes kampány, nincsenek szervezett megelőző-programok, az iskolákban nincs egészségnevelés, hogy a szexuális egészség-nevelésről ne is beszéljek. A HIV, és a HIV-fertőzöttek a mai napig démonizálva vannak Magyarországon. 

logaster-1-facebook-profile-600px.png

A biztonsagosszex.hu oldal az országban egyedülálló módon működteti online-partnerértesítő rendszerét, melynek segítségével lehetőség van STD-vel diagnosztizált páciensek számára anonim módon üzenetet küldeni korábbi szexpartnereiknek

Mindenki tegye a kezét a szívére, és idézze fel, mi volt az első gondolata, mikorCharlie Sheen HIV-coming outjáról olvasott a médiában?! A HIV fertőzést halálos ítéletnek tekintik, ami néhány éven belül keserves halálhoz vezet. És természetesen csakis a melegek érintettek, ki más?! De ha el is kanyarodunk a HIV-től, és vesszük a szifiliszt, avagy vérbajt, amiből évente 600-700 új eset fordul elő: a páciensek többsége elképedve kérdezi, hogy az nem a világháborúban volt probléma utoljára? Hatalmas, és nehezen áttörhető tabu övezi a nemi úton terjedő fertőzéseket, és magát a szexualitást is - ezt veszem észre, amikor a nemibeteg ambulancián a pácienseket a lehetséges fertőződés körülményéről kérdezem, vagy csak arra kérem, nevezze meg azt a testtájat, ahol a tünete van. "Ott lent". "Hát ott". És félreértés ne essék, valóban négyszemközt vagyunk, asszisztens nincs jelen a beszélgetéskor. Ha pedig konkrét nemi úton terjedő fertőzések jönnek szóba, sajnos elkeserítő tudatlanságot tapasztalok. És amit nem tudunk vagy ismerünk, az ellen nem védekezünk. Ezért tartom fontosnak az információ-átadást és a felvilágosítást, amit már a szexuális élet megkezdése előtt, fiatal kamaszkorban el kell kezdeni - de sosem késő!

Visszakanyarodva a HIV-hez, csak dióhéjban: egy vírusról van szó, amely stádiumokban zajló fertőzést okoz, az utolsó stádium elnevezése az AIDS. Terjed nemi váladékokkal, vérrel, és anyatejjel. Nem terjed nyállal, könnyel, izzadsággal, rovarcsípéssel, közös tárgyhasználattal, együttéléssel. A HIV szűrése rendkívül egyszerű és olcsónak mondható, de kevesen tudják, hol lehet szűrést végeztetni. A fertőzöttek manapság olyan modern kezelésben részesülnek, amellyel egyrészt életkilátásaik a HIV-vel nem fertőzöttekével vetekszik, másrészt nem tekintjük őket fertőzőnek. A kezelést az állam finanszírozza 100%-ban. Nyugaton már bevezettek néhány olyan HIV-gyógyszert nem-fertőzöttek számára, ami rendszeresen szedve kivédi a fertőződést (megjegyzem, nagyobb hatékonysággal, mint az óvszerhasználat), sajnos ez Magyarországon még nem elérhető széles körben. A rendszeresen nemi életet élőknek legalább fél éves gyakorisággal javasoljuk a HIV szűrést, és természetesen a rendszeres óvszerhasználatot. Fontos tudni, hogy a mai HIV szűrőtesztek 3 hetes ablakperiódussal dolgoznak: ennyi időnek kell eltelnie a lehetséges fertőződéstől (pl. óvszer nélküli egyéjszakás kaland) a szűrésig, hogy utóbbi pozitív legyen.

Szükség lenne rendszeres, állandó, társadalmilag széles körben elfogadott és konszenzuson alapuló felvilágosító- és szűrőprogramokra, azonban ezek részben forráshiány, részben a téma elutasítottsága miatt nem valósultak még meg. Sajnos az emberek nagy része a nemi úton terjedő fertőzéseket még mindig a "melegek", a "prostituáltak" és az erkölcsileg romlottak betegségeinek tekintik. Ez ellen szeretném felvenni a harcot.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intimszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr128361292
süti beállítások módosítása