Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

Segítség, nem áll fel! - a merevedési zavarról (1. rész)

2017. december 30. 15:30 - Intimszféra

Szinte nincs olyan férfi, aki élete folyamán valamikor ne tapasztalná meg, hogy nem tudja a megfelelő merevedést produkálni. De mikortól beszélünk merevedési zavarról és milyen okai lehetnek az egyik leggyakoribb férfi szexuális problémának? 

guy-2617866_1920.jpg

Az angol szakirodalom erektilis diszfunkciónak (erectile dysfunction - ED), a köznyelv még ma is impotenciának hívja azt az állapotot, amikor szexuális izgalmi helyzetben a férfi a kellő stimulálás ellenére, rendszeresen, vagy visszatérő jelleggel, képtelen elérni vagy fenntartani a pénisz merevségét - ily módon képtelenné válik a szexuális aktus megkezdésére vagy befejezésére. A statisztikák szerint minden 10. férfit érinti ez a probléma. Az életkor előrehaladtával nő a merevedési zavar kialakulásának kockázata akár közvetlenül, akár közvetve, pl. az alábbiakban felsorolt szervi betegségek kialakulásán keresztül. Szervi okra akkor kell gyanakodni, ha a merevedési zavar fokozatosan alakul ki, és egyre rosszabb lesz.

A leggyakoribb szervi okok a következők lehetnek:

  • A pénisz nem megfelelő vérellátottsága, amely adódhat érszűkületből vagy egyéb vénás betegségekből, vagy akár a diabétesz következménye is lehet
  • A pénisz beidegzésének sérülése
  • Hormonális problémák
  • Gyógyszer mellékhatások
  • Alkohol vagy drogfogyasztás
  • Dohányzás
  • Magas koleszterinszint
  • A pénisz szövetét érintő betegség 
  • Neurológiai betegségek, sztrók 
  • Súlyos krónikus betegségek, pl. vese vagy májelégtelenség 

Pszichés háttér esetében a merevedési zavar hirtelen, mindenféle korábbi előzmény nélkül alakul ki. A leggyakrabban előforduló pszichés okok az alábbiak:

  • Krónikus stressz és ennek mentén kialakuló szorongás - akár otthoni akár munkahelyi eredetű 
  • Párkapcsolati konfliktusok/elégedetlenség (ez a korai magömlés esetében is igen gyakori pszichés ok)
  • Depresszió
  • Szexuális unalom
  • Tisztázatlan szexuális orientáció

erectile-dysfunction.jpg

Így tehát, ha a merevedési zavart kezeltetni szeretnénk, az első lépés mindenképpen egy alapos orvosi kivizsgálás kell, hogy legyen. Előfordul, hogy egy komoly életmódváltás is elegendő, hogy a probléma megszűnjön. Amennyiben azonban a fenti betegségek nem állnak fent, vagy kezelve vannak és a merevedési zavar továbbra sem múlt el, akkor lehet érdemes szexológus, pszichológus felkeresése. Az Európai Szexuális Medicina Társaság szerint azonban a legtöbb férfi esetében vegyesen vannak jelen szervi és pszichés okok, így érdemes lehet az orvosi és a pszichológusi segítséget párhuzamosan igénybe venni, amennyiben van rá lehetőségünk.

Nem tekinthető merevedési zavarnak, ha nem rendszeres vagy visszatérő a merevedési probléma, csupán egy-egy alkalommal fordult elő. Ilyenkor leggyakrabban valamilyen stresszhatás áll a háttérben: munkahelyi vagy párkapcsolati konfliktus, egzisztenciális vagy teljesítmény szorongás. Az alkalmi merevedési problémát okozhatja kimerültség vagy túlzásba vitt alkoholfogyasztás. Az ilyen típusú elszigetelt esetek miatt tehát nem kell aggódni - de éppen ez a nehéz ebben a helyzetben. Az eluralkodó szorongás, aggódás állandósíthatja a problémát, és kialakulhat egy pszichés hátterű merevedési zavar. Korábbi bejegyzésemben írtam egy módszerről, ami hatékonyan kezelheti az ilyen típusú merevedési zavart. 

A merevedési zavar kezelésének további lehetőségeiről részletesen a poszt következő részében írok.

Nagy Marianna

pszichológus, szexológus

 

Forrás: Az Európai Szexuális Medicina Társaság honlapja

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intimszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr2013529297

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rugalmasan a merevedésről 2018.03.06. 08:51:34

Ebben az írásban egy szex-forgatókönyvet elemzek, amely tapasztalatom, és a szakirodalmak szerint valószínűbben vezet oda, hogy a férfi merevedési zavarral keresi meg először általában az urológust, majd a szexuálpszichológust. Az írás nem fog lefedni ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása