Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

És azt gondoltad volna, hogy leginkább a fiatal házas férfiak használják szexpartnerkeresésre a Tindert?

2018. március 21. 16:01 - Intimszféra

woman-400574_1920.jpg

Kutatásunkban a Tinder használat motivációit vizsgáltuk. A kérdőívet az interneten tettük közzé, a kitöltőknek a demográfiai adatokon túl a Tinder Motivációs Skála (TMS) alapján arra kellett választ adni, hogy milyen motivációk mentén használják a Tinder-t . A kérdőívet összesen 968 (többségében Index.hu olvasó) töltötte ki, ezt szeretnénk itt is megköszönni.

 Az adatok elemzése során elsősorban nemi különbségeket kerestünk, de figyelemmel voltunk a korcsoportok és a családi állapot szerinti eltérésekre is. A pontosabb eredmények érdekében a kapott válaszokat illesztettük családi állapot, korcsoport és nem szerint.

Az alábbi összefoglaló ábra segítségével tekintsük át röviden, hogy a felhasználókat mely szempontok motiválják a Tinder használat során leginkább.

Látható, hogy első helyen a hosszú távú partnerkeresés szerepel, ezt követi a kíváncsiság (!), majd az időtöltés, szórakozás, illetve a flörtölés található a harmadik és a negyedik helyen, és csak ötödik a szexuális élménykeresés. Ezen adatok alapján úgy tűnik tehát, hogy nem helytálló az a megállapítás, hogy a Tinder kizárólag egy szexpartnerkereső alkalmazás. Tény, hogy nagy különbség nincs az első 5 hely között, de a hosszú távú partnerkeresés első helye nem megkérdőjelezhető.

Jelentősen árnyalja ezt a sorrendet, ha megvizsgáljuk a különbségeket nemek szerinti bontásban, amelyet az alábbi ábra mutat be:

 

A statisztikai próbák szignifikáns eltérést mutattak ki a következő skálákban: partnerkeresés hosszú távra, szexuális élménykeresés, figyelemelterelés, kíváncsiság. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a nők számára fontosabb a partnerkeresés hosszú távra, míg a férfiaknál inkább a szexuális élménykeresés dominál. A kíváncsiság és a figyelem elterelése miatt is inkább a nők regisztrálnak a Tinderre. Míg a férfiaknál gyakorlatilag ugyanolyan pontszámmal első a partnerkeresés és a szexuális élménykeresés, addig a nők számára egyértelműen a hosszú távú partnerkeresés a fontos. Sokkal hátrébb kerül a szexualitás, mint motiváló tényező, megelőzi a flörtölés, párkapcsolat vége, társasági élménykeresés, időtöltés, szórakozás, figyelemelterelés, kíváncsiság is.

Ha az adatokat a családi állapot szerint vizsgáljuk, az alábbi eredményeket kapjuk:

 

Az egyes csoportok (függetlenek, párkapcsolatban élők, házasságban vagy élettársi kapcsolatban élők) között szignifikáns eltérés mutatkozott a szociális elfogadottság, a hosszútávú partnerkeresés, a szexuális élménykeresés, a párkapcsolat vége, az időtöltés, a szórakozás, valamint a kíváncsiság skálákon. A legszembetűnőbb a különség a partnerkeresés, és a szexuális élménykerés esetében. 

Korcsoport szerinti bontásban a következő eredményeket kapjuk:

 

A korcsoport szerint bontás alapján különbséget találunk a következő skálákon: szociális elfogadás, flörtölés, társas nyomás, társasági élménykeresés, időtöltés, figyelemelterelés, szórakozás. A legtöbb ilyen skáláról elmondható, hogy a pontszám az életkor előrehaladtával csökken, vagyis egyre kevésbé jellemző, hogy ezek miatt használná valaki a Tinder-t. Állandó, és elég erős motivációnak tűnik ugyanakkor a partnerkeresés és a szexuális élménykeresés.

Most pedig nézzük az egyes (nemek között szignifikáns eltérést mutató) skálák részletes elemzését. A következő ábra a hosszútávú partnerkeresés értékeit mutatja nem, családi állapot és korcsoport szerinti bontásban.

 

Az adatokról elmondható, hogy szignifikáns különbség van a nemek között, illetve az egyes családi állapotok között is. Látható, hogy a házasságban élő nők használják legkevésbé erre a célra a Tinder-t, míg a házasságban élő fiatal férfiak pedig leginkább, ami elég meglepő eredmény, bár hozzá kell tenni, hogy ebből az alcsoportból kevesebb kitöltőnk volt. Mindenesetre, erre az eredményre egy magyarázat lehet a korai zárás jelensége, ami azt jelenti, hogy az identitás alakulása során megtörtént egy gyors elköteleződés - a házasság - ugyanakkor a keresgélés, önmaga valódi énjének megtalálása kimaradt.

 Az alábbi ábrán a szexuális élménykeresés nem, családi állapot és korcsoport szerinti eredményei láthatók:

 

Bár az ábrán jelentős különbségeket láthatunk, a statisztikai próbák eredménye az, hogy összesen a nem szerint van különbség a felhasználók között, vagyis a férfiak inkább használják a szexuális élménykeresés motivációja mentén a Tinder-t, mint a nők. Sem a családi állapot, sem pedig a korcsoport nem befolyásolja az eredményeket. Ennek ellenére érdekes lehet, hogy például a független és párkapcsolatban élő férfiak gyakorlatilag hasonló értékeket érnek el. Szintén figyelmet érdemel, hogy a párkapcsolatban élő nők 40 év felett gyakorlatilag olyan pontszámot érnek el, mint a független és párkapcsolatban élő férfiak. Szintén figyelemreméltó a házasságban élő férfiak drasztikus pontszám csökkenése.

Figyelemelterelés:

 

Szignifikáns eltérést sikerült kimutatni a nemek között, illetve az egyes korcsoportok pontszámai között a figyelemelterelés skálán is. Jól látható, hogy a nők inkább használják ezzel a céllal a Tinder-t, és hogy a házasságban élők kivételével a kor előrehaladtával emelkedik a pontszám (ami a fiatal nők esetén egyébként elég magasról indul). A nagy kérdés természetesen az lehet, hogy miről kell elterelni a figyelmet egy olyan applikáció használatával, ami az ismerkedést segíti elő?

Kíváncsiság:

 

Az adatok alapján a nők kíváncsibbak, és talán házasságban élő nők alacsonyabb pontszáma miatt, de a családi állapot mentén is jelentős különbségek vannak. Kérdés, hogy mire is kíváncsiak a párkapcsolatban élő 40 feletti férfiak, akiknél jelentős emelkedés figyelhető meg, de ugyanez a hatás jelenik meg a házasságban élő férfiaknál is.

Mindenkinek jó böngészést az eredményekhez!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intimszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr5613741040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása