Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

Az internetes pornófüggőségről

2016. október 01. 09:54 - Intimszféra

Manapság sok szó esik az internetes pornó elharapózásáról, és hogy mindez milyen hatással van emberi kapcsolatainkra. Viszonylag evidens, hogy ha egy párkapcsolatban az egyik fél túl sok pornót néz, és ezzel párhuzamosan egyre kevesebb időt fordít a közös szexuális együttlétekre, elhanyagolja párját, akkor az hosszútávon ártalmas és romboló hatással van a kapcsolatra. Idegtudományi vizsgálatok azonban kimutatták, hogy nem csak a partnerkapcsolatokra van káros hatással a pornó túlzott fogyasztása. 

hooked-on-porn-addiction.jpg

Egy több tanulmány eredményeit összefoglaló cikk szerint agyunk úgy reagál a túlzásba vitt pornónézésre, mint a túlzott szerhasználatra, tehát függőséget eredményez. Képalkotó eljárásokkal bebizonyították, hogy ugyanazok a működési minták lépnek életbe a rendszeres és túlzott pornónézéssel, mint amikor rendszeresen alkoholt vagy kábítószert fogyasztunk nagy mennyiségben. Ami viszont ennél is durvább az az, hogy a huzamosan fennálló függőség hatására nem csak a működése változik meg az agyunknak, hanem a szerekezete is.

Az idegrendszerünk rendelkezik egy ún. jutalomközponttal, amely az agyunk egyik ősibb, az agykéreg alatti területén található limbikus rendszer része. A jutalomközpont egy több struktúrából álló rendszer, melynek részei kapcsolatban állnak egymással, és külső vagy belső ingerek hatására változtatják működésüket. A limbikus rendszer elsősorban a létfenntartással kapcsolatos tevékenységek (evés, ivás, szex) valamint az alapvető érzelmek kialakulásában játszik szerepet. 

A jutalmazó rendszer akkor lép működésbe, ha valamilyen pozitív élményt tapasztalunk. Ilyen élmény lehet a csokievés, a sport, vagy ha orgazmusunk van. Ekkor dopamin szabadul fel az idegvégződésekben, mely a jutalmazó rendszer részeit stimulálja. Ez a folyamat a memória idegrendszeri kapcsolatain keresztül rögzül, és később már motivált, tudatos viselkedésként jelenik meg - tehát keresni fogjuk a következő lehetőséget, hogy jutalomhoz jussunk, mert emlékezni fogunk rá és megtanuljuk, hogy az nekünk jó. Ez a kis videó szuperül összefoglalja a jutalmazás-megerősítés ördögi körét.

Mivel a jutalomközpont kapcsolatban van a viselkedést és gondolkodást irányító frontális agyi struktúrákkal, ezért a tartósan fennálló függőségek megváltoztatják a viselkedésünket és kihatással vannak a gondolkodásunkra. Strukturális képalkotó vizsgálóeljárásokkal kimutatták, hogy azoknál, akik súlyos pornófüggők, az agy szürkeállománya a frontális területeken elvékonyodik és egyfajta leépüléshez hasonló állapotot - ún. frontális szindrómát eredményez. Ez az állapot olyan drasztikus viselkedéses változásokat okozhat mint a kontrollvesztés, gátlástalan viselkedés, figyelemzavar, a motiváció hiánya vagy a kritikátlanság. Az ilyen viselkedés pedig könnyen vezethet a szociális és intim kapcsolatok leépüléséhez, a munkahelyi teljesítmény csökkenéséhez és az egyén elszigetelődéséhez. 

A függőségek - köztük a pornófüggőség - kialakulásához vezető első lépcsőfok tehát, amikor ugyanakkora hatás eléréséhez egyre több és egyre erősebb stimulusra lesz szükség - vagyis emelni kell az adagot, mert a szervezet már jól tolerálja az ingert. A második fázisban már kialakulnak az elvonási tünetek, amelyek csillapítására a függő személy még többet vesz magához a függőséget okozó szerből vagy tevékenységből. Ezt követi a harmadik fázis, amikor a függő személy sóvárogni fog a jutalom iránt és tudatosan úgy fogja irányítani viselkedését/cselekvését, hogy hozzájusson a függőséget okozó szerhez/tevékenységhez. Ilyenkor gyakran már testileg-lelkileg összetörtek és a szer vagy az adott tevékenység csak a függőséggel járó rossz érzések, vagy kábítószer esetén fájdalmas testi tünetek enyhítésére elegendő. A kör bezárult, kinyitni pedig csak külső segítséggel és kemény munkával lehetséges.

A pornófüggés szexuális funkciózavarokban is tettenérhető. Férfiak esetében okozhat erektilis diszfunkciót, vagyis merevedési zavart, nőknél - bár jóval ritkábaan - orgazmuszavarban jelentkezhet. Mindkét eset hátterében a fent részletezett idegrendszeri jutalom-megerősítés tengely diszfunkcionális működése áll. Ezek a zavarok eredményesen kezelhetők a megfelelő szakember segítségével, hiszen idegrendszerünk plasztikus, vagyis gyakorlással formálható és újrahuzalozható.

gty_porn_addiction_2_tl_150512_12x5_1600.jpg

Megkerülhetetlen és rendkívül fontos kérdés, hogy serdülőkorban - a pszichoszexuális fejlődés egyik kiemelt szakaszában - milyen szerephet jut az internetes pornó egy kamasz életében. Ha egy fiatal az internetes pornó világából meríti az első örömélményeit, könnyen előfordulhat, hogy a jutalomközpontja később csak akkor lép működésbe, ha pornófilmet néz és egy hús-vér partner nem, vagy nehezebben fogja beindítani a folyamatot. Ha egy fiatal rátanul erre a viselkedésre, sokkal nehezebb később lejönnie a pornóról. Rengeteg intimitásprobléma, párkapcsolati kudarc és ebből következő lelki sérülés lenne megelőzhető, ha a kamaszok megfelelő szexuális nevelésben részesülnének, melynek része a pornóról való megfelelő tájékoztatás is. Erről a témáról bővebben ebben a posztban olvashattok. 

Szeretném leszögezni, hogy egyáltalán nem célom a pornó ördögűzése. A pornó azért létezik, mert van rá igény - és mert mi, emberek hoztuk létre. Azt gondolom, hogy egy-egy felnőtt filmnek igenis lehet helye és használható kreatívan is a párkapcsolatban, vagy magányos időszakokban, vagy éppen, ha az egyik fél valami miatt kevésbé igényli az együttléteket. A kulcsszavak tehát a mérték és a realitáskontroll. Fontos azonban, hogy tudjunk róla, hogy átveheti a hatalmat agyunk és viselkedésünk felett. Figyeljünk erre és előzzük meg, vagy ha úgy érezzük, hogy már elszaladt velünk a ló, akkor keressünk mielőbb segítséget!

A függőség sikeres felszámolásához elkerülhetetlen, hogy megvizsgáljuk és szembenézzünk azzal, mi áll a pornófüggés hátterében. Mert ha sikerül is felszámolni az egyik függőséget - anélkül, hogy az alapprobléma megoldódna - gyakran egy másik területen alakul ki függés.

Nagy Marianna

szexológus tanácsadó, viselkedéselemző

www.intimszfera.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intimszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr8511751675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása