Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

Lúzerigazolvány és intimitás

2016. szeptember 15. 14:42 - Intimszféra

Avagy hol a helye a kisállatoknak kapcsolatainkban?

A házi kedvencek - különösen a kutyák és a macskák - manapság már gyakran családtagnak számítanak, és mint ilyenek, intim életterünk részei és alakítói is egyben. Személyes határaink tekintetében (is) különbözünk egymástól, így mindenkinek mást jelent, hogy meddig is engedi be a kis kedvencet a saját intimszférájába. Ameddig minden fél kölcsönös egyetértésében történik mindez, addig nincs gond.

getty_rm_photo_of_dog_sharing_bed.jpg

Mivel én is érintett vagyok kisállattartásban, nemrégiben Korom Gábor neves kutyatréner, a Tükör Módszer megalapítójának előadásán jártam. Itt olyan szempontok kerültek terítékre a kutyatartás kapcsán, amelyek elgondolkodtattak az intimitás témájában is. Hol a helye a háziállatnak egy kapcsolatban? Elképzelhető, hogy akár az intimitás helyét is átveheti? Küzdőtérré vagy éppen pótlékká válhat? 

Korom Gábor a kutyák evolúciós szuperképességének nevezte azt, hogy ők az állatvilágban egyedülálló módon tudnak kommunikálni az emberrel, képesek értelmezni a hallottakat és aszerint cselekedni. Azonban az evolúció során a kutyák  - a farkas utódjaként - nem családban fejlődtek, hanem falkában. Mi pedig - jobb esetben - a kutyát családtagnak, családtagként szeretnénk tartani. 

És ez az a pont, ahol megváltjuk a Korom Gábor által csak lúzerigazolványnak nevezett papírost. Mégpedig azért, mert a kutyát - szuper kommunikációs képessége által megvezetve - kizárólag intellektuálisan akarjuk megragadni, emberi lényként közelítünk hozzá, érzéseket tulajdonítunk neki, és közben teljesen megfeledkezünk arról, hogy a kutya egy ösztönlény, egy állat, ami a farkastól származik. Ahhoz, hogy kutyánk úgy illeszkedhessen be a családba, hogy betartja a határokat, nekünk magunknak is ezt kell tennünk - fel kell állítani saját határainkat és őt annak kezelni, ami. Egy csodálatos állati lénynek, amelyik egyedülálló módon tudott alkalmazkodni az emberhez. Mindez pedig nem könnyű - hiszen annyira cukik - nem?! De. 

leto_lte_s_1.jpeg

Ugyanez a szuperképesség állhat a hátterében annak is, hogy sok családban, párkapcsolatban vagy éppen egyedülálló emberek életében rengeteg érzelmi energia, rengeteg libidó csatornázódik a kisállatra. Egy 2014-es amerikai felmérés, amely párok és egyedülállók kisállattartási szokásait vizsgálta, azt találta, hogy a 18 és 34 éves korosztályú egyedülálló nők csoportjában 10-ből 6 a kutyájával alszik. Ugyanez a felmérés megállapította, hogy a vizsgált párok 13%-nál az egyik partner annyira ellenezte a kutyával egy ágyban alvást, hogy ez súlyos párkapcsolati konfliktust okozott. Nem ritka, hogy a párok egyik tagja féltékeny a kutyára, ami viszont már párkapcsolati szempontból egy meglehetősen egészségtelen felállás. Ha a közelséget, az intimitást egy kisállaton keresztül tudjuk csak megélni egy partnerkapcsolatban, vagy ha a házi kedvenc folyamatosan feszültségek forrása a pár életében, akkor ott érdemes elgondolkodni a kapcsolat minőségén. A szexualitás tekintetében is sok kérdést vethet fel a kutyával egy ágyban alvás. Van akiknek nem okoz gondot a szeretkezés a kutya jelenléte ellenére, de viszonylag ritka, hogy a pár mindkét tagja egyformán vélekedik ebben a kérdésben. Itt is feltehetjük a kérdést, hogy kit vagy mit pótol a kutya, illetve ha én a partneremet szexuálisan kívánom és közel érzem magamhoz, akkor miért van szükségem az ágyban a kutyára? 

pets.jpg

A Tükör Módszernek a nevében is benne van, hogy önismeretünk fejlesztése is elengedhetetlen a kutyatartás kapcsán. A kutyánk arra reagál, amilyenek mi vagyunk. Ha nem tudjuk megfelelően érvényesíteni akartunkat vele szemben, ő gondolkodás nélkül átgyalogol rajtunk. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor ő majd "intézkedik" helyettünk. Ha elhanyagoljuk, akkor gondoskodik róla, hogy figyeljünk rá. Más szóval átlépi azokat a határokat, amiket nem tudtunk sikeresen kiépíteni. És nem azért mert gonosz, zsarnoki, rosszindulatú vagy épp bosszút akarna állni. Ezek mind-mind az ember által alkotott fogalmak, érzések, amik a kutyavilágban nem léteznek. Nekünk azonban elképesztően tiszta tükröt tartanak és megmutatják mi hol fejlődhetünk, nemcsak a kutyatartás, hanem emberi kapcsolataink terén is. (Az önismeret kapcsán írt korábbi posztjaimat lásd itt és itt.)

A poszt kapcsán sok inspiráló gondolatot kaptam az Őrmezői Kutyasuli munkatársaitól is - ezúton is köszönet érte.

Nagy Marianna

szexológus tanácsadó, viselkedéselemző

www.intimszfera.hu

 

 

 

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intimszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr6111654466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása