Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

Dráma a hálószobában

2016. augusztus 03. 09:35 - Intimszféra

Régóta foglalkoztat az önismeret és a szexualitás kapcsolata (lásd korábbi bejegyzésem erről). Most lehetőséget kaptam egy workshop keretén belül egyszerre dolgozni ezzel a két témával. Ennek kapcsán szeretnék néhány gondolatot megosztani.

Egy szexuális funkciózavar szinte soha nem csak az egyén probémájának tekinthető, de ha az illető párkapcsolatban él, akkor viszont garantált, hogy pillanatok alatt kialakul a "dráma a hálószobában". Bizonyos szempontból mindegy, hogy a funkciózavar egy esetlegesen rosszul működő párkapcsolat következménye vagy pedig a funkciózavar hat ki negatívan a kapcsolatra. A szexuális zavarok által okozott párkapcsolati gondok sokféle módon jelentkezhetnek. Van, hogy a kapcsolatból eltűnik a szex és/vagy kivész az intimitás. Előfordulhat, hogy megjelenik a harmadik. A szexet felválthatja a veszekedés vagy egyéb más pótcselekvés. 

604816908-communication-problems-misunderstanding-desperation-arguing.jpg

De hogy jön ide az önismeret? Viselkedésünkben szexualitásunkat éljük meg a legkevésbé tudatos módon, mert gyakran számtalan tabu, téves ismeret vagy épp hibás szexuális sémák befolyásolják azt. Mivel szexuális viselkedésformáink nem tudatosak, ezért csak kevés rálátásunk van erre a területre, és éppen ezért csak korlátozottan tudunk rajta javítani. Ha felelősen gondolkodunk a párkapcsolatunkról, és fontos számunkra a másik, akkor elengedhetetlen, hogy megfelelő képünk legyen saját működésünkről és annak párkapcsolati következményeiről.

Ehhez szükséges az önismeret, melynek megszerzésében az egyik leghatékonyabb módszer a pszichodráma. (Tudom: "ez meg mi a franc?!") Egyébként nem ördögtől való - még magyarországi egyesülete is van. Két fontos eszközét emelném ki. Az egyik az úgynevezett "mintha valóság", a másik a szerepcsere. A mintha valóság lehetőséget ad biztonságos körülmények között kipróbálni olyan történéseket, amelyek a valóságban eddig nem következtek be. Próbálj ki egy ismerkedést vagy akár egy szakítást a mintha valóság és a csoport biztonságos közegében! A szerepcsere segít megérteni a másik személyt, azt, hogy miként is látja, érzi ő azt, ami történik. Helyezkedj a párod szerepébe és hallgasd meg saját magad, hogy mit mondasz neki! Ha elképzeljük, hogy ez egy párkapcsolatra vetítve milyen előnyökkel szolgálhat, akkor könnyű  megérteni, hogy hogyan segíthet a pszichodráma akár a hálószobai drámák rendezésében.

leto_lte_s.jpeg

Nézzünk néhány konkrét tippet, mikor segíthet ez a módszer:

- ha évek óta keresed az igazit, de valahogy senki sem elég jó

- ha még soha nem töltöttél egyedül egy napnál többet

- ha párkapcsolatod nem kielégítő - akár szexuális értelemben

- ha elbizonytalanodtál partnered iránti érzéseidben és tisztáznád őket

- ha párkapcsolatodban többször merül fel ugyanaz a probléma (vagy szexuális zavar), többször kerülsz hasonló helyzetbe

- ha szeretnéd megérteni szexuális viselkedésed mozgatórugóit

- ha úgy érzed, hogy az anyáddal vagy az apáddal, esetleg egy jó baráttal élsz egy fedél alatt (és ez zavar)

- ha problémáid vannak az elköteleződéssel

- ha javítanál a kommunikációdon, akár ismerkedés során, akár meglévő párkapcsolatodban

- szeretnéd tisztán látni szerepeidet és elkerülni a szerepkonfliktusból adódó párkapcsolati feszültségeket (pl. karrier/család)

Ha érintett vagy a hálószobai drámákban és szívesen résztvennél ebben a projektben, akkor látogass el az Intimszféra Facebook oldalára!

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intimszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr888931414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása