Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

Szexuális élet szülés után

2016. február 15. 00:47 - Intimszféra

A hormonális változásoktól kezdve, a totális kimerültségen és a párkapcsolat gyökeres átalakulásán keresztül, a saját testedhez való viszony megváltozásáig rengeteg minden befolyásolja a libidót szülés után. Általában sajnos nem a kívánt irányba. 

Nézzük mit lehet tenni, vagy legalábbis hogyan érdemes viszonyulni a jelenséghez.

babybetweenparentsfeet_large.jpg

Ne hasonlítsd az almát a körtéhez! Vagyis ne hasonlítsd össze a szülés előtti és szülés utáni szexuális életed, mert azok immár két külön kategóriát képeznek. Tudom, hogy ez nehéz, viszont annál hasznosabb, ha el szeretnéd kerülni a kudarcérzést. A kulcsszó az elfogadás. Az egész életed épp fenekestül felfordult, a régi keretek és struktúrák már nem működnek (értsd: a komótos reggeli ébredések és ágyban kávézások időszaka a múlté, csakúgy, mint a pároddal történő vad és spontán szeretkezések és még biztos rengeteg példát tudnátok hozni!) Nem várhatod, hogy pont a szexuális energiák maradnak érintetlenül egy ilyen fokú változásnál. Ahogy minden más, ez is átalakul. Engedd meg magadnak ezt a változást és fogadd el, hogy a szexuális életetek egy új szintre lépett a baba érkezésével. Az viszont, hogy ezután milyen lesz, rajtad és párodon is múlik.

Kísérletezz az intimitással! Ha nincs kedved szeretkezni, ne ess kétségbe. Kezdd el felfedezni, hogy milyen más intim tevékenységek okoznak örömet. Egy kellemes masszázs, egy kis összebújás, egy közös fürdés, egy hosszabb pillantás mind lehetnek intim kapcsolódási pontok - és akár újszerűnek is hathatnak. Ne feledd, a babával töltött intim pillanatok nem helyettesíthetik a felnőtt, érett intimitást, amit a pároddal élhetsz át. Őt se hanyagold tehát el. Ha pedig még nem állsz készen az együttlétre, egész nyugodtan fedezd fel újra saját testedet. Ismerd meg, hogy milyenné vált szülés után, nézd meg a tükörben, szeresd meg, simogasd, kényeztesd magad.

Figyeld meg, tudatosítsd és kommunikáld a változásokat! Nagyon fontos, hogy ne csak az érzelmeiddel dolgozz, hanem gondold át, hogy pontosan mi is lehet az, ami miatt nem kívánod a szexet. Elképzelhető, hogy sokkal inkább apaként, mintsem szexuális partnerként tekintesz párodra. Elképzelhető, hogy félsz, hogy fájdalmas lesz a szex, vagy aggódsz amiatt, hogy megváltozott testedre miként reagál partnered. Lehet, hogy attól tartasz, megbántanád a párod azzal, amit mondanál neki. Bármi is az, ami aggaszt, ha meg tudod fogalmazni pontosan, hogy mitől tartasz, akkor sokkal könnyebben tudsz erről beszélni a párodddal is, és el tudtok kezdeni dolgozni az ügyön. Sokszor ez már önmagában oldja a gátlásokat. Fontos, hogy rögtön az elején próbáljatok beszélni az átalakuló testedről, az esetlegesen változó igényekről, struktúrákról, képzetekről.

Figyelj a tested jelzéseire! Rengetegen jelzik vissza szülés után azt, hogy úgy érzik, szinte eltűnnek a saját testük határai és egybeolvadnak újszülött gyermekükkel, illetve elszakadnak a mindennapok valóságától. Ez a pszichológia nyelvén az énhatárok elmosódását jelenti, ami szülés után ugyan normálisnak tekinthető, de hosszútávon érdemes visszanyerni saját énünket - mind a saját, mind gyermeked, mind a libidód érdekében. Eleinte azonban még kényelmes lehet ebben az énvesztett állapotban lenned. Mégis, figyeld és tudatosítsd magadban tested jelzéseit. Miket érez a testem? Milyen érzés nekem, a testemben lenni? Még akkor is, ha mindaz amit érzel, esetleg negatív - fájdalom, fizikai kimerültség, vagy éppen szomorúság - próbáld megérezni, hogyan tudsz jelen lenni ebben az érzésben? És mi az amitől jobban tudnád érezni magad? Egy érintéstől? Egy összekapcsolódástól? Hol van az a pont, amikor át tudod adni magad az élvezeteknek? Innen kell kiindulnod ahhoz, hogy újra felfedezd saját testi vágyaid. 

Kérj segítséget! Sokan úgy érzik, hogy kizárólag az ő felelősségük, hogy a pici semmiben ne szenvedjen hiányt és ezért mindent meg is tesznek a végkimerülésig. Vagy éppen úgy érzik, nem lenne fair segítséget kérni, hiszen párjuk is egész nap dolgozik, akkor ők miért ne tennék? Én viszont azt mondom, engedd meg magadnak, hogy segítséget kérj - pláne, ha újra szexelni szeretnél a pároddal. A férfiak ugyan szintén nagyon fáradtak lehetnek az új élethelyzet okozta változások miatt, azonban számukra a szex sokkal inkább feltöltődés, kikapcsolódás és nem igényel annyi előjátékot, érzelmi ráhangolódást, mint a nők esetében. Fejezd ki tehát partnered felé, hogy szeretnél vele együtt lenni, de kimerültnek érzed magad. Kérd meg, hogy segítsen bizonyos tevékenységek átvállalásával - pl. altassa el a gyermeket - amíg Te egy kicsit összeszeded magad. Ez valószínűleg nem fog egyik pillanatról a másikra menni, de egy remek kezdő lépés lehet.

És végül...ismerkedj meg a síkosítóval! Ha eddig még nem tetted, akkor itt az ideje, hogy felszerelkezz némi síkosítóval. A nedvesedés hiánya nem jelenti önmagában azt, hogy nem kívánod a szexet. Az ösztrogénszintben fellépő változások okozhatják a hüvely szöveteinek fokozott szárazságát. Gyakran az történik, hogy mindez elbátortalanítja a hölgyeket, még inkább rástresszelnek az egész dologra, ami természetesen nem fog nedvesedéshez vezetni. Érdemes ilyenkor megtörni az ördögi kört a síkosító használatával. Ha úgy érzed nedves vagy, képes leszel ellazulni és végül valójában megindulhat a nedvesedés. Természetesen nagyon fontos, hogy partnered türelmes legyen és hogy közben semmiféle fájdalmat ne érezz! Síkosítók közül a vizes bázisúakat javaslom, pl. az Aquaglide egy megbízható és akár a legnépszerűbb drogériákban is kapható márka. Ebben a videóban pedig részletes útmutatást kaphattok a különféle síkosítókkal kapcsolatban - mikor melyik javasolt, milyen előnyei és hátrányai lehetnek az egyes fajtáknak, stb. Kellemes készülődést!

 

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intimszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr228388770
süti beállítások módosítása