Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Intimszféra

Ahol (ön)magad lehetsz.

5+1 tipp - hogyan beszéljünk kisgyermekünkkel a szexualitásról

2016. január 31. 17:05 - Intimszféra

Sokan kérdezik tőlem, hogy mikor és hogyan lehet elkezdeni a szexuális nevelést, mikortól nem káros az ilyesmi. Nos, a jó hír, hogy bármilyen életkorban megteheted, mert nem fogsz vele ártani. Sőt, sok szempontból kifejezetten hasznos. Természetesen nem mindegy, hogy mit és hogyan osztasz meg. Elmondom, hogy miért. 

talking_to_child.jpg

A szexualitás fejlődése a normál személyiségfejlődés része, úgy hívják pszichoszexuális fejlődés. Ennek első lépése a csecsemőkori anya-gyerek kötelékben történik, ahol a csecsemő érzelmeket, kötődést és a biztonságos, stabil kapcsolat alapjait tanulja meg – ideális esetben.

Kisgyermekkorban (3-6 év) a pszichoszexuális fejlődés legfontosabb feladata, hogy a gyerek megtanulja, hogy ő melyik nemhez tartozik, és az milyen feladatokkal jár. Ez az úgynevezett nemi szerep tanulásának az időszaka. A nemi szerep tanulása során már felmerülhetnek kérdések a szexualitásra vonatkozóan. Az egyik ilyen klasszikus, hogy hogyan lesznek a kisbabák.  Kisiskoláskorban (6-10) a szexualitás látszólag háttérbe szorul, ezt a korszakot hívja Freud látencia korszaknak. Ekkor leginkább az iskolakezdés, az új szabályok, az új környezet kiismerése köti le a gyerekek figyelmét. Új típusú készségeket tanulnak, kognitív funkcióik rohamos fejlődésnek indulnak. Ezt a viszonylag aszexuális korszakot követi a pre-pubertás és a pubertás, amikoris a hormonális változásoknak köszönhetően a szexualitás főszerephez jut. A kamaszok az első szerelmekben próbálgatják férfi és női szerepeiket és a testiség, az intim kapcsolatok iránti igény is ekkor kezd kibontakozni. 

A szexualitás fejlődését tehát érdemes éppúgy kezelnünk, mint a beszéd, a mozgás, a szociális készségek vagy a játék fejlődését, vagyis természetes módon, hiszen gyermekünk leendő egészséges felnőtt identitásának fontos része ez is. Nézzük tehát, hogyan és milyen helyzetekben érdemes beszélnünk a szexualitásról – akár már kisgyermekkorban. 

kidsneedtoknow.jpeg

  1. Mindig az életkornak megfelelő mennyiséget és tartalmat ossz meg! Ha egy 3-6 éves gyerek megkérdezi honnan érkezett a kistestvére nyugodtan magyarázd el a test működését és a megtermékenyítés folyamatát egy egyszerűbb hasonlattal, akár a virágok beporzásán keresztül. Elmondhatod, hogy apától került anya hasába, mert nagyon szeretik egymást és jó szorosan összebújtak. Iskoláskorban már nyugodtan elmesélheted, hogy anya hasában van egy estrész, amit méhnek hívnak, és itt fejlődik a kisbaba 9 hónapon keresztül, amíg ki nem bújik a szülőcsatornán keresztül. Ugyanakkor ne merülj el túlságosan az anatómiai vagy egyéb biológiai részletekben. Engedd, hogy ő irányítsa a beszélgetést, ha érdekli a téma, úgyis tovább fog kérdezni. De valószínűbb, hogy kisgyermekkorban még megelégszik az egyszerűbb válaszokkal.
  2. Nevezd nevén a dolgokat! Fontos, hogy a gyerekeknek minden életkorban legyenek szavaik a nemi szerveikre és tudják azt is, hogy azok hol helyezkednek el. A legszerencsésebb, ha nevén nevezitek az adott testrészt és nem szépítetek, nem ködösítetek. Tehát lányoknál punci, fiúknál fütyi vagy kuki. Mindez hozzájárul az egészséges és magabiztos személyiségfejlődéshez, a pozitív testkép kialakulásához és a jobb szülő-gyermek kommunikációhoz. Ez pedig azért is nagyon fontos, mert gyermeked így jóval kisebb eséllyel esik szexuális erőszak áldozatául, ugyanis képes lesz saját énhatárait védeni, nemet mondani vagy éppen segítséget kérni.
  3. Ne erőltesd, de tájékoztasd! Nem csak kisgyermekekre érvényes alapszabály, hogy mindig csak annyi részletet mondj el, amennyit a gyerek tudni szeretne. Mivel a kisgyerekekben még nem alakult ki a nemiséggel kapcsolatos szégyenérzet, ezért valószínűleg ők alapvetően érdeklődőek lesznek és spontán rákérdezhetnek bizonyos dolgokra. Ha a gyerek nem kérdez, néhány alapvető dolgot akkor is érdemes elmondanod nekik, például megtanítani az intim testtájakat, azok neveit és hogy ki érhet hozzájuk (szülő, orvos, saját maga),  és hogyan. Ez azért fontos, mert így sokat tettél egy esetleges a szexuális abúzus megelőzése érdekében– lásd fent. A kamaszok szexuális neveléséről részletesebben ebben a korábbi posztban olvashatsz.
  4. Viselkedj természetesen és légy következetes! Értem ezt úgyis, mint, hogy beszélj tárgyilagosan és természetesen, amikor a szexualitás szóba kerül. És vonatkozik ez arra az esetre is ha esetleg gyermeketek rátok nyit szeretkezés közben. Tudnod kell, hogy – pozitúrától függően – a gyerek ilyenkor megijedhet attól, hogy apa vagy anya, bántja a másikat. Ezt ne bagatellizáld el, mert egy ilyen eset akár komolyabb traumát is okozhat a gyereknek, de ne is pánikolj be, ha előfordul ilyesmi. Fontos, hogy ilyenkor határozottan, de nyugodtan és kedves hangon beszélj hozzá. Mondhatod például: „Nincs semmi baj, drágám, apával kettesben szerettünk volna maradni egy kicsit. Menj vissza a szobádba, felöltözöm és rögtön jövök.” És valóban menj át hozzá, ha kérdése van, a korától függően beszélgess vele, nyugtasd meg.  Ha úgy látod megijedt, kérdezz rá: „Kicsim, megijedtél? Biztosan kíváncsi vagy, mi történt.” Ha tényleg kíváncsi, nyugodtan mondd, hogy mivel apa és anya szeretik egymást és ők már felnőttek, néha meztelenül összebújnak. Ezt azért teszik, mert jól esik nekik. A természetesség vonatkozik arra az esetre is, ha gyermeked éppen a nagybevásárlás alatt, a pénztánál sorban állva dönt úgy, hogy például a nemi szervekről vagy egyéb szexualitással kapcsolatos dologról kezd csevegni. Bármennyire is kényelmetlen a helyzet, próbálj következetes maradni. Ha szoktatok ilyesmiről beszélgetni, nem várható el egy 3-5 éves gyerektől, hogy csak azért, mert a boltban van, ne kérdezzen ilyen témában. Ilyenkor nyugtázd, hogy hallottad amit mond vagy kérdez, és kérd meg, hogy szeretnéd, ha ezt otthon beszélnétek meg, de igyekezz természetes maradni. Egy 4-5 éves gyerek már simán detektálja, ha kellemetlenül érzed magad, és ő is átveszi ezt az érzést, majd összeköti a szexualitással. 
  5. Ne szégyenítsd meg! Kisgyermekkorban előfordulhat az úgynevezett gyermekkori maszturbáció is, hiszen a gyerekek ekkor fedezik fel saját testüket és ezzel egyidőben megállapítják, hogy a fiúk és a lányok nemi szervei különböznek. Ha azt látod, hogy játszik a nemi szervével, akkor ne szidd le, és ne helytelenítsd amit csinál. Amikor a kezecskéit tanulmányozta, akkor sem szidtad le, igaz? Ez egy természetes folyamat és nem, nem káros. Ilyenkor még orgazmus élmény sincs, ez inkább csak amolyan kísérlet. Szóval, megpróbálhatod valamilyen játékkal elterleni a figyelmét, meglátod, nem lesz nehéz. (Ha a kisgyermekkori maszturbáció túlzott – naponta többször, több héten át - vagy a gyerek figyelme nehezen terelhető el, akkor viszont érdemes szakemberhez fordulni).

bird_and_bee.jpeg

+1 Nyugodtan hívd segítségül a könyveket! Mára jelentősen bővült a kínálat szexuális neveléssel foglalkozó könyvekből, de persze előtúrhatod a Peti, Ida és Picurt is. Ha a gyermek kérdezget és neked nehezedre esik elmagyarázni a dolgokat, egész nyugodtan vedd az öledbe és egy könyv segítségével vezesd végig pl. a kisbaba születésén. Ha kamasz gyereked van, akkor is érdemes lehet becsempészni egy  könyvet a szobájába. Még jobb, ha személyesen adod át neki, egy olyan szöveggel, amiből azt érezheti, hogy valami fontos és bizalmas dologba avatod be. Ettől úgy érezheti, hogy ami történik vele, az nem ciki, hanem éppen ellenkezőleg, jó és izgalmas dolog, amire leendő nőként vagy leendő férfiként büszke lehet.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intimszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr318338296
süti beállítások módosítása